Украинская повестка дня в нескольких цитатах

Среда, 24 января 2018, 10:30
инвестиционный банкир

Цитата Байдена: "Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. То ж я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили", - розповів Байден.


Він зазначив, що тоді пішов на прес-конференцію і сказав, що США не нададуть Україні мільярд доларів.


"Вони мені кажуть: Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть. Я такий: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярда доларів. Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - продовжив колишній віце-президент США.

Цитата місцевих українських бонз: "Якийсь мудак з-за бугра приїде і буде розказувати нам, як тут жити і будувати свою країну? Вони зроблять свій ручний суд і це все – кінець. Вони замкнуть вертикаль: НАБУ-САП-суд. І далі підуть "антикорупційні трійки", як в НКВС. Бо прийдуть, по кого захочуть і коли захочуть. Це буде держава в державі", – обурюється не під запис один із впливових депутатів БПП.


"Захід хоче поставити нас уже під повне зовнішнє управління! Вони там думають, що натиснуть на Порошенка, а він змусить нас усе прийняти. Але так не буде. Не в цьому випадку", – додає інший депутат уже з фракції "Народного фронту".


"У світі гроші є. У Китаї є гроші, в арабських фондах є гроші, багато де є. І там ніхто ніяких судів не вимагає. Треба проявити силу, інакше нам кінець", – ледь стримуючись від відвертої лайки заявив УП один із депутатів БПП.

Ось в такій парадигмі і проходить боротьба. Або корупціонери відстоять своє суверенне право на корупцію, або кредитори змусять українську владу створити незалежний суд. Кому більше потрібен незалежний суд в Україні, Байдену або українцям? Хто більше страждає від української корупції? Питання звичайно риторичне. І якщо це елемент зовнішнього управління, то немає в ньому нічого поганого. Діти в садку теж зовні управляються. Просто тому що самі навряд чи зможуть вижити. У України вже 25 років величезний потенціал. І одночасно ми найбідніша країна Європи (може хтось знайде статистику, що передостання, але це навряд чи змінить картину). В чому проблема? Тільки в управлінні. Менеджмент. Якщо в компанію набрати безліч прекрасних гравців, а вони не грають, то біда в тренері. І його треба гнати. Якщо країна не може реалізувати свій потенціал десятиліттями, то значить нею погано управляють.

Що заважає керувати? Відсутність мізків або корумпованість, можете вибирати. Не так і важливо. Ключове - що і те й інше сумно. Але коли країна не тільки найбідніша але і найбільш корумпована, то щось підказує, що вони не тільки тупі (і суспільство теж, до речі). Або не так тупі, скільки жадібні. І це наша проблема. І її треба вирішити.

Вони пропонують відмовитися від антикорупційного суду і ще й декриміналізувати незаконне збагачення. Альтернатива - створити незалежний антикорупційний суд і зробити амністію всім, крім політиків. І якщо хтось із депутатів, запропонує амністувати "нажите непосильною працею" суддями і прокурорами, а вони це дуже хочуть зробити, то ми зможемо запропонувати їм заплатити не умовні 5% податків, як для всіх громадян України, а 90%, як для тих, хто не тільки погано керував, а й заважав жити тим самим громадянам України.

І важливо пам'ятати. Що не МВФ потрібні вимоги МВФ, а Україні. Що не Байдену стане жити комфортніше і краще, якщо ми посадимо (або змусимо піти з арени) натовп корупціонерів, а українцям. Що не кредиторам потрібен прихід інвестицій в Україну, а тим українцям, хто хоче жити краще.

Ну а доморощеним великим управлінцям, які не бажають приймати умови МВФ і борються за власний корупційний суверенітет (російська суверенна демократія, вид збоку) важливо пам'ятати, що для повної незалежності від злісних янкі їм треба зберігати заощадження в гривні. А раз вони вважають за краще зберігати їх в доларах США, то нехай не дивуються, коли у чергового лідера "опору здоровому глузду" щось там заморозять в Швейцарії. Се ля ві.