Е-декларирование как механизм политического давления на оппонентов

1036 просмотров
Понедельник, 05 марта 2018, 15:00
Руслан Радецкий
экс-член НАПК

Фінансовий контроль – звичайною мовою е-декларації – суб’єктів декларування є не лише інструментом публічного аудиту статків державних службовців, політичних діячів та членів антикорупційних громадських організацій.

Це чудовий інструмент "підвісити" в незручному стані політиків, кандидатів на посади державної служби й намагатися контролювати і направляти в потрібному напрямку діяльність антикорупційних ГО, тим самим створюючи підґрунтя для реактивного розвитку нових корупційних схем.

Особливо актуальним це питання постає сьогодні, коли чинний склад членів НАЗК на чолі з Корчак є ручним та зручним механізмом, що виконує прямі вказівки влади, по кому розпочати/відмовити в проведенні перевірки, кому які результати перевірки затвердити.

Відсутність арифметично-логічного контролю перевірки, яка є складовою автоматичної верифікації е-декларації "розв’язує Корчак руки", а сподіватися на його появу не варто.

Це все дозволяє перевіряти е-декларації в режимі "свій-чужий".

Усі ці чинники та низка інших створюють сприятливий ґрунт для зловживання. Зокрема дає змогу вдаватися до політичного тиску опозиційних депутатів, кандидатів у депутати, суддів, прокурорів тощо.

Самі суб’єкти е-декларування через зухвале ставлення до фінконтролю дають владі підстави застосовувати проти них цей механізм впливу й тиску.

Значна частина народних депутатів допускає непоправну помилку, коли довіряє своїм помічникам заповнювати їхні е-декларації. Ті у свою чергу допускають помилки, які після пропущення терміну неможливо виправити.

Аналізуючи вже поданні е-декларації суддями, прокурорами, депутатами всіх рівнів, стверджую, що більшість е-декларацій подані з порушенням.

Суб’єкти е-декларування ігнорують аудит уже поданих декларацій за 2015-2017 роки, що відповідно поглибить проблеми з повнотою, достовірністю, під час подання декларацій у 2018 році. А отже – збільшуються ризики в політичній безпеці.

Не дайте владі можливість "підвісити" вас на крючок зобов’язань.

Щоб скомпрометувати того чи іншого політика, лише потрібно дати команду "фас" Корчак, а всі інші члени НАЗК без вагань проголосують за негативний результат перевірки.

Не ставтеся зухвало, халатно до заповнення е-декларації. Правильне її заповнення є належною гарантією вашої політичної безпеки.

Через завантаженість не маєте часу самостійно її заповнити? Зверніться за консультацією до практикуючого в цій галузі адвоката.

Руслан Радецький, екс-член НАЗК, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)