Киев теряет легкие: в столице вырублено 1 миллион деревьев

2719 просмотров
Вторник, 03 июля 2018, 18:00
Олеся Пинзеник
депутат Киевсовета, член Постоянной комиссии Киевсовета по вопросам экологической политики

Майже всі ми бачили жахливі фото з Карпат із "лисими зонами" після катастрофічних неконтрольованих рубок. Кияни переймаються, але думають, що в столиці все інакше – відкриваються парки, створюються сквери. Крім того ми всі пам’ятаємо з дитинства, що Київ – це найзеленіше місто Європи. Але чому з кожним роком в Києві все важче і важче дихати?

Почнемо спочатку. Київ вже давно втратив статус найзеленішого міста Європи. Пройдіть вглиб лісопаркових господарств, що відносяться до Києва: Дарниці, Конча-Заспи чи Святошина і побачите масштаби катастрофи: 3, 5, 10-гектарні вирубки лісу. Причому цю вирубку здійснюють під виглядом "лікування". 

Вже зараз можна стверджувати, що масштаби вирубки будуть лише зростати. У час, коли тисячі киян борються за кожен кущ та дерево під своїм вікном чи в дворі, в лісах, що відносяться до території Києва, і які є його легенями, вирубуються сотні тисяч дерев і це все під виглядом "лікування" лісу.

Дані з Global Forest watch, системи моніторингу лісу у всьому світі, показують, що за 15 років в Києві було знищено близько 2300 га зелених насаджень. Схожу цифру дають й київські екологи – 2500 га за 20 років. Це приблизно МІЛЬЙОН (!) ДЕРЕВ.

А тепер маєте можливість подивитися на фото з нашого лісу:

 
 

Зараз підготовано проект рішення Київради, яке має припинити суцільну вирубку лісів навколо Києва.

Рішення надзвичайно важко проходило екологічну комісію, хоча саме вона й мала би захищати наші зелені легені. Пропонувалася відкласти, створити робочу групу з лісниками, тобто піти стандартним шляхом заговорювання і "топлення" рішення. 

Але завдяки шаленому тиску громадськості та присутності журналістів з телеканалів СТБ та ТРК "Київ" вдалося переламати ситуацію і підтримати проект для винесення на пленарне засідання.

Два роки тому вже було ухвалено рішення про необхідність введення мораторію на суцільні рубки в об’єктах природно-заповідного фонду (так, навіть в наших заповідниках, де будь-яка господарська діяльність заборонена, під виглядом санітарних рубок відбувалася банальна заготівля деревини) і воно було підтримано 86 депутатами.

Аналогічні рішення були прийняті у Київській, Закарпатській, Полтавській, Дніпропетровській, Вінницькій та Херсонській областях. І ви знаєте, з моменту прийняття рішень ніякий короїд не знищив ті ліси. Ліс дійсно треба захищати та оберігати, але не шляхом сокири та пили. 

В європейських країнах, на кшталт Німеччини, Австрії та Франції, вже давно відмовилися від практики суцільних санітарних рубок і навіть комерційні рубки здійснюють вибірковим методом. Тобто багато країн вже давно навчилися лікувати ліс без рубок, а більш гуманними шляхами.

Лікування лісу суцільними санітарними рубками – це майже те саме, що лікувати зубну біль шляхом гільйотини. Я вас запевняю, що біль точно зникне. І голова також.

Зараз Київ має шанс стати першим, де будуть заборонені суцільні рубки в міських лісах і показати приклад іншим містам, незважаючи на тиск та супротив деяких депутатів та лісників. 

Проект рішення про введення мораторію на суцільні рубки, буде розглянуто на найближчому пленарному засіданні Київради. І зараз голос за депутатами: чи ми хочемо жити в зеленому місті, яким ми можемо пишатися, чи в кам’яних джунглях, на які поступово перетворюється Київ.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)