VoxUkraine и выборы в Украине: позиция главного редактора

2340 просмотров
Понедельник, 08 октября 2018, 13:30
Борис Давиденко
главный редактор Vox Ukraine

Останні кілька днів до VoxUkraine прикута увага не лише наших постійних читачів, а й нової аудиторії.

Я хочу допомогти розібратися в тому, хто ми, як, що й навіщо ми робимо, і яка наша позиція щодо політиків і політичного процесу в країні.

Вибори в країнах з молодою демократією та слабкими інститутами майже завжди доленосні. На жаль, це про Україну і прийдешні вибори. За наступні 385 днів українцям треба обрати нового президента й парламент.

Яка роль VoxUkraine в цей важливий для країни період?

Що таке VoxUkraine?

Об'єднання економістів і юристів зі спільною метою – підвищити рівень економічної дискусії в країні. Більше чотирьох років тому вони заснували блог, який швидко виріс у відкриту платформу для обговорення суспільно важливих проблем.

Хто завгодно може опублікувати в нас статтю – головне, щоб вона відповідала стандартам якості: мала логічну аргументацію, спиралася на факти, результати досліджень.

VoxUkraine також розвиває проекти iMoRE – Індекс моніторингу реформ, VoxCheсk – фактчекінг висловлювань політиків, VoxConnector – якісний контент для регіональних ЗМІ та інші.

Хто нас фінансує?

Спочатку це був волонтерський проект: автори і члени редколегії не отримували і не отримують винагороди.

З розвитком проектів зростала кількість людей у штаті – зараз 19 осіб, діяльність організації фінансується за рахунок внесків майже тисячі читачів та коштів Фондів, які підтримують громадянське суспільство.

Для нас важлива прозорість – з деталями ви можете ознайомитись у публічних річних звітах.

Яка від нас користь вам особисто?

Ми допомагаємо нашим читачам глибше розуміти економічні процеси і ситуацію в країні.

Завдяки статтям-editorials нашої редколегії, контенту від провідних світових економістів і експертів ми розкриваємо "ціну" і наслідки економічної політики, пояснюємо, чому Україна так сильно економічно відстала від сусідів, і застерігаємо від нових економічних помилок; допомагаємо розбиратися в ході реформ і з’ясовуємо, скільки правди в словах політиків.

Якщо коротше, то ініціюємо і підтримуємо конструктивне обговорення важливих для України питань.

Чому на сайті VoxUkraine з'явилася стаття про економічну програму одного з кандидатів у президенти?

Програми кандидатів – суспільно важлива інформація, від якої може залежати майбутнє мільйонів українців. Юлія Тимошенко першою презентувала "Новий економічний курс", тому стаття про її програму була опублікована першою.

Економічні програми інших політиків будуть перевірятися?

Звичайно. У планах організації – проаналізувати економічні програми всіх топ-кандидатів та партій. І зробити це публічно й максимально прозоро.

Статті з аналізом програм можуть бути використані політиками в PR-цілях, як це відбувається з матеріалом про "Новий курс". Вас це не бентежить?

Ми рішуче засуджуємо використання нашого контенту в політичних кампаніях і агітаційних цілях. Останніми місяцями це неодноразово повторювалося: від стилізації перевірок політиків під брендом VoxCheck до рекламних банерів на найбільших ЗМІ з логотипом VoxUkraine.

Дуже прошу сповіщати нас про такі випадки, щоб ми мали змогу зупиняти це.

В українській політиці мало правил; єдиний спосіб уникнути подібних маніпуляцій – не створювати важливий контент. Але це не вихід.

Чи підтримує VoxUkraine когось із політиків чи політичних партій?

Ні, не підтримує. Ми рівновіддалені від усіх політичних сил, ніколи не отримували і не будемо отримувати фінансування від жодної з них.

Чи можна сказати, що VoxUkraine поза політикою?

Так, наскільки це можливо для громадської організації в українських реаліях: обговорення важливих економічних проблем не може бути повністю ізольовано від політичного процесу, особливо в передвиборчий період.

Організація не просуває політичні ідеї і не має наміру свідомо впливати на політичний ландшафт. Наша функція і цілі – якісна аналітика, конструктивна дискусія, професійне і доступне пояснення економічних процесів.

Що і кого тоді підтримує VoxUkraine?

Принципи, такі як: ринкова економіка, чесна конкуренція, мерітократичний підхід і рівні правила гри. Економічну політику, яка веде до стабільного стійкого зростання. Професійну і відкриту дискусію, без якої буде дуже важко підвищити якість економічної політики і рішень влади. А значить, і добробут більшості українців.

Ми будемо продовжувати професійно робити свою роботу, дотримуючись високого рівня стандартів якості, закладених засновниками VoxUkraine.

З повагою і вдячністю за вашу увагу, критику і підтримку.

Борис Давиденко, головний редактор VoxUkraine

Довідка

VoxUkraine незалежна аналітична платформа, заснована після Революції Гідності в 2014 році групою висококваліфікованих економістів і юристів, що працюють в Україні та за кордоном. Редакційну політику контролює і формує редколегія, що складається з 16 провідних економістів.

Висока якість контенту VoxUkraine гарантується налагодженим редакційним процесом, під час якого два члена редколегії перевіряють усі статті; дотриманням політики щодо розкриття та врегулювання конфліктів інтересів.

Фінансування VoxUkraine є відкритим і прозорим: нас підтримали і продовжують підтримувати майже тисяча осіб (через краудфандингові кампанії) та сім міжнародних фондів. З деталями можна ознайомитися в публічних річних звітах.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)