Монохромный консенсус – Зе Проблема

3124 просмотра
Понедельник, 04 марта 2019, 13:00
Дмитрий НаталухаДмитро Наталуха
глава комитета Верховной Рады по вопросам экономического развития

Якщо ви бодай трохи відслідковуєте політичні тренди, то, напевне, знаєте, що з початку року основним фаворитом президентської гонки, згідно з більшістю рейтингів і соцопитувань, є комік Володимир Зеленський.

І незважаючи на те, що його кампанія поки що є тим, що називається "синтетичною кампанією"  – тобто, створення віртуального образу з екранів, без живої особистої участі політика у предметній дискусії, його позиціонування як "антиістеблішментського" або "антиелітного" кандидата припало дуже багатьом людям до душі.

Питання того, чи прийдуть всі заявлені тим же КМІС'ом 26,4% (чи 25,1% заявлених групою "Рейтинг", чи принаймні ті 18,3%, заявлені ЦСД "Софія") безпосередньо на дільниці і чи позначать в бюлетені саме Зеленського  – лишається відкритим. Зе штабу доведеться концентруватись на GOTV.

Втім, вже сьогодні можна з впевненістю сказати, що й надалі ігнорувати відомого коміка у його основних конкурентів виходить все менше.

Та допомога може прийти з несподіваної сторони, звідки її не зовсім чекали. Точніше  – з усіх можливих сторін. Адже все більш помітною є тенденція загального консенсусу про те, що перемога Зеленського  – штука небезпечна і шкідлива.

Спалах зліва, спалах справа

Олігархічний консенсус тут доволі простий. У те, що Володимир Зеленський  – автономний кандидат, а не лепрекон на службі у власного деміурга Коломойського, вірить вкрай обмежена кількість осіб. На відміну від того, що перемога Зе стане надзвичайним посиленням Ігоря Валерійовича  – у це вірять значно більше людей. В тому числі  – конкурентів самого Коломойського.

Відповідно, мотиви олігархічного консенсусу не допустити на головну посаду в державі "ставленика Коломойського" зрозумілі і додаткового пояснення не потребують.

Електоральний консенсус вражає розмахом політичного спектру  – і праві націоналісти, і ліві ліберали, і ліві націоналісти, і праві ліберали, і навіть центристи  – більшість з них єдині в однозначно негативному ставленні до перемоги Зеленського.

Звісно, навмисна іміджева маргіналізація електорату "Зе кандидата" відбувається не без допомоги конкурентів, але багатьом людям не треба допомагати у цьому  – велика кількість населення щиро вважає, що ті, хто готовий голосувати за Зеленського, просто несповна розуму.

Нещодавно опублікований "відкритий лист-застереження 27 інтелектуалів від приходу до влади Коломойського-Зеленського"  – наочне тому підтвердження.

Навмисна чи ні, але свій ефект така стратегія має  – зізнатися у "пристойному товаристві", що ти готовий голосувати за лідера "95 Кварталу"  –сьогодні фактично означає ризикнути власною репутацією.

Реклама:
Але це все наша внутрішня кухня. Та, як з'ясувалось, існує ще і зовнішній консенсус. Точніше, він точно назріває.

Він ще малопомітний середньостатистичному українцю, але останні статті – на Atlantic Council з назвою "Чому президентство Зеленського стане катастрофою для України?", на одному з провідних аналітичних центрів Європи European Council on Foreign Relations (ECFR)  "Український експеримент з довірою" або на Bloomberg "Ця комедійна зірка хоче бути українським Трампом" – точно задають тренд. І тренд цей  – щонайменше обережний скепсис. Та навіть це  дуже м'яко сказано.

Для прикладу, Bloomberg, який написав найбільш нейтральну статтю зі згаданих, відзначає "[його професійна кар'єра] не дає підстав вважати його кваліфікованим для того, щоб вести за собою націю в умовах війни, кризи і в лещатах політичної еліти, тісно переплетеної з олігархами. […] Зеленський, як більшість популістів, не може пояснити, чому у нього вийде, в той час, як у всіх до нього не виходило".

Зе дилема

Про що це нам говорить? Щонайменше  про дві речі, над якими б ми, на місці Зе команди чи її бенефіціарів (навіть якщо це  – народ України) замислились би.

По-перше. Якщо б ми були штабом Петра Олексійовича і ми б вже тривалий час страждали від непозбувної бентеги стосовно шансів Зеленського, то ми б серйозно почали "міряти" можливу реакцію населення на зняття його з гонки. В примусовому порядку.

Дивіться, у вас склався неформальний консенсус: олігархи не проти, інтелектуали  – не проти, значна кількість виборців  – не проти, навіть Захід  – і той, наче, не проти. Чому б не скористатись?

Питання лише в тому, чи здатна та маса людей, яка у соцопитуваннях обирає Зеленського, вийти на масовий протест. Якщо б заміри показали, що не здатна і шанси на "Зе Майдан"  – мізерні, то ми б ризикнули. Благо, склад ЦВК  – не найбільш ворожий. М'яко кажучи.

Що б це дало? Другий тур з прогнозованою Юлією Тимошенко, а якщо постаратись і піднасісти на адмінресурс  – можна спробувати і Бойка витягнути на 2 місце, під соусом  – "електорат Зеленського перетік". Географічно звучатиме переконливо  – і у Бойка, і у Зеленського опорний електорат знаходиться на півдні і сході країни.

Якщо вірити тому, що малює КМІС, різниця у Тимошенко і Бойка  – 3% (5% за даними "Рейтинга" і 4% за даними "Софії"), тобто "накрутити" не так вже і важко. Ну, а щоб спрогнозувати результат другого туру "Порошенко/Бойко", то тут не треба бути Вангою.

Є і друга опція, діаметрально протилежна описаній вище. У цій другій опції ми поставимо себе на місце штабу Порошенка, якого не особливо бентежить Зеленський. Навпаки, припустимо, що "Зе Кандидат" влаштовує його в другому турі більше, ніж, скажімо , та ж Юлія Тимошенко.

Тоді, ми б залишили все, як є, сконцентрувавшись на GOTV і молоді, а в цьому самому другому турі ми б одягли Петра Олексійовича у гарний однострій, трохи понагнітали би ситуацію  – постановочне "загострення" і все інше, що потрібно для легкого переляку. Майже як нещодавні заяви Порошенка про повномасштабну війну, тільки трошки серйозніше.

А після цього звозили б його ще безліч разів поночувати на передову і "оцінити обстановку безпосередньо на місці". Щось на кшталт його нещодавнього виїзду на позиції 79-ї ОДКБ.

На цьому етапі, демонстрація картинки "Великий статний президент у камуфляжі у військовій кімнаті під час планування безпекових заходів" і "невеликий кандидат Зеленський на сцені свого концерту в джинсах (чи в кращому випадку  костюмі), під час виконання чергового номеру" мала б неоднозначно підштовхнути до потрібного вибору.

Зіграло би свою роль і усвідомлення всіма членами "монохромного консенсусу" того факту, що шанс перемоги Зеленського  – 50%. Це очікувано призвело б до консолідації навколо опонента за принципом "Ви ж не серйозно? Ну, який Зе?". Далі все зрозуміло без пояснень.

Дзвінок другу

Тож, як бачимо, ситуація, в якій опинились і Зе команда, і його можливі бенефіціари (які, прогнозовано, хотіли б змінити Порошенка)  – не настільки однозначна, як вона може їм здаватись із рейтингів і соцопитувань. Є реальний ризик переграти самих себе.

Участь 22 лютого цього року Юлії Тимошенко у програмі "Вибір" на ТРК Україна, телеканалі з найбільшим охопленням в країні, який належить Рінату Ахметову, можна розцінити як перший "привіт" від "олігархічного консенсусу" пану Коломойському.

Активне висміювання (поки що у соціальних мережах) публічних осіб, які наважились навіть просто з'явитись із Зеленським на одному фото чи відео – це привіт від "електорального консенсусу".

Іноземці ж можуть погоджуватись на зустрічі і гратися в об'єктивність, але саме їхня преса, а не їхні посли формують суспільну думку.

Відповідно, реагувати треба всім кандидатам, але передусім Зеленському. І, дуже м'яко кажучи, слабкі включення по скайпу у рейтингові ток-шоу  – це не реакція.

Штабу Зе кандидата потрібно хеджувати ризики шляхом модифікації образу.

Важко уявити антиелітного кандидата-пацифіста. Антиістеблішментські політики  завжди діють в образі "борця", навіть Ґанді свого часу боровся.

Додавання відкритої агресії відносно існуючої системи до образу може дати певну страховку, при будь-яких подальших маніпуляціях влади.

В аргумент "вони мене бояться" від агресивного борця повірять значно швидше, ніж від миролюбивого коміка-приколіста, навіть якщо він готовий давати зуб. Агресивізація образу дозволить більш впевнено проводити мобілізацію.

Інакше можна вже в квітні цього року опинитись за склянкою алкоголю з присмаком поразки і наспівуванням класики від Любові Успенської:

"Это был короткий роман любви моей,

Это был красивый обман  – игра теней.

Далеко ушёл караван случайных дней.

Где они растаяли – кто теперь знает...

Это увлекательный был аттракцион – 

Так ещё никто не шутил, как я и он.

Он меня шутя посадил в пустой вагон,

Я шутя уехала в поезде ночью".

Дмитро Наталуха, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)