Первый политический опыт: что я выиграл на выборах в Раду

2083 просмотра
Вторник, 06 августа 2019, 16:00
Вадим ГуцулВадим Гуцул
руководитель Главного территориального управления юстиции в Кировоградской области

Рішення балотуватися до Верховної Ради було для мене спонтанним і навіть авантюрним, а в результаті без жодних перебільшень стало найкращим. Усе тому, що я отримав одночасно і колосальний досвід, і потужний фідбек.

Спойлер: виграш у парламентських виборах не тотожний лише зі здобуттям депутатського мандата. Перемога може мати значно глибший сенс.

Маючи за плечима нульовий політичний бекграунд, точно знав, що участь у виборах до Ради – це інвестиція, перш за все, у свій розвиток, а ще унікальний соціальний експеримент, адже саме в таких ось неординарних і незвичних умовах люди починають відкриватися з найрізноманітніших сторін.

Однак про все поступово.

Передісторія

Упродовж 18 років я працюю на державній службі. Мав неодноразові перспективи влаштуватися у столиці, але щоразу принципово відмовляв. У пошуках легкого життя у мегаполісі можна за секунду розчинитися і стати ніким. У провінції, навпаки, ти завжди як на долоні.

Розумів, що найлегше – утекти від проблем, найважче – братися за їх вирішення самотужки. Тож залишався будувати кар'єру на Кіровоградщині. Значну частину життя присвятив роботі в правоохоронних органах, потім очолив обласне управління юстиції.

При цьому жодного дня не був у політиці. Оголошення про позачергові вибори до Верховної Ради спершу сприйняв абсолютно відсторонено. А вже потім, ближче до закінчення терміну реєстрації кандидатів, зрозумів, що потрібно реагувати.

До цього спонукало те, що мій рідний 101-й округ виявився одним із найпопулярніших. На одне місце – 20 претендентів, серед них і безробітні, і абсолютно чужі.

У передостанній день подав документи до ЦВК. 22 червня був офіційно зареєстрованим у кандидати. Із цього моменту гра почалась.

Ставки були зроблені. Хтось пішов у ва-банк, обсипаючи виборців подарунками. Дехто зорієнтувався на дотичності до партії. Я ж поставив на кон свою репутацію, яку випрацьовував роками.

Так стартувала передвиборна кампанія. Моя була з нуля, без політичних і бізнесових покровителів.

Без штабів, партій і фінансової підтримки

Хоча досвіду не було, за три тижні встиг зробити чимало. Не керувався довготривалими точними планами дій. Стратегії не було. Якщо точніше, була така: зробити за три тижні максимум. Це вдалося.

Щодня і без жодних вихідних спілкувався з мешканцями округу. Поки інші роздавали подарунки, я ходив по вулицям сіл із блокнотом, де фіксував проблеми мешканців. Деякі питання вдалося вирішити швидко, інші вимагали часу на вивчення. Багато чого відкрив для себе нового, у тому числі й в українській ментальності.

Одразу прийняв жорстку позицію: роздавати подарунки нікому не мав, тому що не крав. Мої ж батьки, які живуть на Кіровоградщині у Малій Висці, регулярно чули одне запитання про те, коли ж я вже нарешті почну щось дарувати.

Дивувало те, що люди, звинувачуючи всіх і кожного в своїй бідності, чомусь продовжували "продаватись", причому за безцінь. Позиція "візьму зараз хоч щось, бо завтра не дадуть нічого" була не те, що недалекоглядною, вона просто ще більше втягувала у трясовину злиднів. Тим більше, чи варто чогось очікувати від депутатів, які відкрито скуповували голоси ще на стадії агітації? Наївно думати, що так.

У мене не було штабів і команди з сотні людей. Не було фінансової підтримки. Вибори пройшов із мінімальними витратами. І довів, у тому числі й собі, що гроші – не головне.

Звик брати відповідальність лише на себе, тож чітко знав, що діяти потрібно не просто мобільно, а надзвичайно реактивно. Усі зустрічі проводив сам. Єдине, на що не шкодував часу, це на спілкування з людьми. І їх потрібно було не просто вислухати, їм потрібно допомогти.

Цінності, які здобув

Щоразу мене зустрічали насторожено, в "закритих" позах, схрещуючи руки на грудях. Однак із кожною хвилиною емоційна напруга спадала. Люди відкривались. Після зустрічей залишались спілкуватися віч-на-віч. І це перша цінність, яку я здобув під час передвиборної агітації.

Мав нагоду познайомитися з працівниками фермерських і сільськогосподарських підприємств, які душу вкладали в свою роботу. Кажу без жодних перебільшень, тому що бачив на власні очі, наскільки вони переймаються за власну справу.

На відміну від тих, хто звик звинувачувати у своїх бідах когось, ті знали, що можуть розраховувати лише на себе, а також розуміли, що те, як завтра житиме їхня сім'я, залежить від них самих сьогодні. Такі люди мотивують, бо саме на них тримається країна. Це друга цінність, яку я усвідомив.

Третьою цінністю було відкриття власних особистісних граней. Повірте: якщо ви чогось хочете, обов'язково зможете. Коли часу обмаль, то перед вами відкриваються просто суперможливості.

Реклама:
Запевняю у цьому з власного досвіду, тому що за три тижні пройшов шалений шлях. Шалений, але наскільки багатий на емоції. Важко навіть уявити собі, де б ще міг здобути такий колосальний досвід.

Четвертим і просто безцінним було те, що на мою підтримку після багаторічної паузи возз'єднався популярний у 90-ті роки гурт "Аква Віта". Мій брат Ігор Балан, який є солістом гурту, просто посеред ночі написав мені у месенджер із пропозицією безкоштовно організувати разом із Іриною Філатовою декілька концертних виступів. Це вражає.

А ще окриляло те, що відчув підтримку сотень людей, яких до цього не знав. Отримав величезну кількість дзвінків, повідомлень, реакцій. Усі вони підтверджували, що те спонтанне рішення 19 червня було правильним.

І це моя основна й найважливіша перемога, хоча фактично більшість голосів, як і в інших областях, забрав кандидат від партії "Слуга народу".

Одна порада: коли думаєте, чи варто щось робити, не сумнівайтесь, а дійте.

Коли є можливість інвестувати в свій досвід і розвиток, обов'язково рухайтесь уперед.

Доля не дає шанси просто так. За кожним фінішем – старт.

У житті немає поразок, є лише складніший і триваліший шлях до чогось більшого.

Не просто вірю, а точно це знаю. Усе найкраще – попереду, причому в кожного з нас!

Вадим Гуцул, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)