Украина-2020: Какие законы изменят нашу страну в следующем году

Понедельник, 30 декабря 2019, 09:00
народный депутат Украины 9-го созыва. Заместитель председателя комитета по вопросам гуманитарной и информационной политики.

У новорічну ніч люди сподіваються на здійснення мрій. Але в мене і моїх колег є унікальна можливість не загадувати бажання, а виконувати їх. Ми, звісно ж, не Святі Миколаї – але дещо можемо.

Турборежим-2019 був лише початком. У 2020 році ми плануємо розробити та ухвалити набагато більше законів, хоча й робитимемо це у спокійнішому темпі.

Земельна реформа

Панове, сільськогосподарська земля в Україні вільно купуватиметься та продаватиметься. До цього варто почати звикати.

Нас не зупинять ані "фермери" в спортивних костюмах з бітами, ані "агрономи" з аксесуарами Louis Vuitton.

Більше жодних сірих схем – лише вільний ринок. Час розпрощатися з Радянським Союзом, коли "всё вокруг колхозное". Але всі необхідні поправки до закону будуть внесені.

Децентралізація

Ми ліквідуємо ще один радянський спадок – адміністративно-територіальну систему. Коли у селі чи містечку не можна вкрутити лампочку до ліхтаря без узгодження з районним чи обласним керівництвом.

Усі питання, які може вирішити громада, вона й вирішуватиме. А головне – матиме на це власні кошти, а не подачки з Києва.

Реформу має узгодити Конституційний суд, але, сподіваюся, місцеві вибори у жовтні відбудуться вже за новою системою.

Народовладдя

Це значно ширше поняття, ніж просто виборче право.

Ми запровадимо референдуми, процедури відкликання депутатів і мерів, народне вето та народну законодавчу ініціативу.

Деофшоризація

Хто заробляє гроші в Україні, має платити податки також в Україні. Для цього ми ухвалимо пакет законів анти-BEPS. Ця абревіатура розшифровується як Base erosion and profit shifting і означає розмивання податкової бази і виведення доходів до офшорних країн.

Розвинені країни розробили план дій щодо боротьби з цим явищем. Тепер до нього доєднається і Україна.

Судова реформа

Її розпочали не ми, але нам залишилося багато роботи. Наприклад, запровадити інститути мирових суддів та судів присяжних. А також процедуру медіації. Більшість українців, мабуть, не знайомі з цим терміном, хоча медіація – дуже ефективний інструмент вирішення спорів.

Справа в тому, що багато суперечок взагалі можуть не дійти до залу суду, якщо фахівець-медіатор допоможе сторонам порозумітися. Таким чином заощаджуються час та гроші.

Медична реформа

Як і у випадку з судовою реформою, ми продовжуємо те, що було розпочато до нас. Наступні етапи – автономізація лікарень, створення ефективної служби швидкої допомоги.

Крім того, нас очікує реформа вищої та середньої спеціальної освіти.

Комплексна податкова реформа, яка стимулюватиме розвиток бізнесу.

Залучення інвестицій в охорону культурної спадщини.

Реформа антимонопольного законодавства та антимонопольних органів.

Законодавче забезпечення незалежності журналістів. Та багато-багато іншого.

Мене дуже тішить, що вже з лютого депутати не отримуватимуть усі ці законопроєкти у паперовому вигляді. А українці скачають собі мобільний додаток #Дія, на якому базується наш проєкт "Держава в смартфоні".

Зміни відбудуться і всередині нашої партії.

Ми плануємо налагодити сучасну та прозору систему комунікацій: з журналістами, гілками влади, іншими політсилами та просто з українцями – як із нашими прибічниками, так і з опонентами. Люди матимуть змогу дізнаватися інформацію про "Слугу народу" з першоджерел.

А особисто я мрію у 2020 році читати не лише пояснювальні записки та тексти законів, а й казки моїй доньці перед сном. Зрештою, все, що ми робимо, ми робимо заради наших дітей.

Євгенія Кравчук, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.