В Украине начнут признавать самообразование

6034 просмотра
Пятница, 05 июня 2020, 10:00
Юрий Баланюк
глава Национального агентства квалификаций

Закон "Про освіту", ухвалений у 2017 році, дає українцям право на освіту впродовж життя шляхом формальної, неформальної та інформальної освіти. Але поки це лише право, реалізоване у частині формальної освіти у закладах профтехосвіти, вищої і фахової передвищої освіти.

Практично офіційного визнання неформального й інформального (самоосвіта) навчання не існує, якщо тільки не хочете бути "кухарем 3-6 розрядів". Чомусь саме цю професію із понад 600, за якими заклади профтехосвіти готують фахівців, Мінсоцполітики чотири роки тому виділило як актуальну і надало право двом своїм центрам професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості і одному ПТУ підтверджувати кваліфікацію. За даними Державної служби зайнятості України, з 2016 по 2019 роки близько 200 осіб скористалися цією послугою.

Людина може бути кваліфікованим зварювальником, електриком, муляром, але мати проблеми з офіційним працевлаштуванням. Бо у неї немає підтвердженої кваліфікації, немає документу, який засвідчить вміння і який визнає держава.

Світова тенденція полягає у тому, що роботодавцю не важливо, де саме працівник навчався – у закладі освіти, на виробництві чи інформально. Головний критерій – людина повинна вміти робити те, що вимагає ринок праці від конкретної професії.

Економіці, бізнесу потрібні фахівці. І ці фахівці потрібні сьогодні, а не через три роки. Для прикладу, зараз є запит на енергоаудиторів, працівників у сфері будівництва доріг, а заклади профтехосвіти не надто рухливі й досить повільно реагують на потреби ринку.

Реклама:
Доречно згадати, що держава визнала наявність проблем у цій сфері. Урядом ухвалено концепцію державної політики щодо осучаснення професійно-технічної освіти, яка передбачає формування єдиної системи професійної освіти та поєднує професійно-технічну і фахову передвищу освіту, котра є ефективною та відповідає ринку праці. Цієї концепцією зокрема передбачено і запуск роботи кваліфікаційних центрів.

А поки що бізнес не може чекати і кожен вирішує проблему хто як може. Так, для прикладу, компанія ДТЕК створила "Академію ДТЕК", Укрзалізниця має власний кваліфікаційно-атестаційний центр, корпорація "МакДональдз", компанія "Нова пошта" проводять навчання власних співробітників. Однак це визнання – у межах однієї компанії. Не сформовано національної системи, яка б працювала на рівні країни.

На сьогодні не існує механізму визнання самоосвіти чи неформальної освіти на державному рівні. Але невдовзі українці зможуть конвертувати свої вміння, навички і компетентності у сертифікат, з яким можна офіційно влаштуватися на роботу. Бо в Україні запрацюють кваліфікаційні центри, котрі присвоюватимуть кваліфікацію без необхідності навчання у закладах освіти. Головна умова – пройти оцінювання: теоретичну і практичну складову.

Займається цим питанням новий державний орган – Національне агентство кваліфікацій, яке вже розробило Положення про акредитацію кваліфікаційних центрів. Документ пройшов громадське обговорення у Міністерстві освіти та науки України і невдовзі буде винесений на засідання Кабінету міністрів України.

Фактично, Національне агентство створює таку систему, яка дасть змогу підтверджувати кваліфікацію уже кваліфікованим працівником, а відтак – отримувати більшу зарплату та мати соціальний захист.

Кваліфікаційні центри дозволять підтвердити спеціалісту свою кваліфікацію за одними правилами у різних куточках країни у відповідності до європейських стандартів. Більше того, центри матимуть процедуру визнання професійних кваліфікацій, здобутих за кордоном.

Однак, кваліфікаційні центри не зможуть працювати без професійних стандартів. А наразі в Україні з цим проблема. Чинний порядок розроблення стандартів, на думку бізнесу, є занадто зарегульованим і незручним у роботі. Тому НАК робить все, аби осучаснити процес розроблення і введення у дію професійних стандартів.

Перші кваліфікаційні центри мають, за оптимістичними сценарієм, запрацювати вже восени. Частину таких центрів створить бізнес у тих секторах економіки, де бракує кваліфікованих працівників. Це металургія, промисловість, будівництво доріг. 

За нашими очікуваннями, центри будуть створюватися і на базі закладів професійно-технічної освіти. Бо зрештою ми маємо дійти того, що навчатимуть заклади професійно-технічної освіти, а оцінювати випускників і присвоювати кваліфікації будуть кваліфікаційні центри.

Юрій Баланюк, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)