Помощник нардепа-экс-регионала, топ-милиционер времен Януковича или антикоррупционеры: кто будет выбирать главу САП

17343 просмотра
Среда, 01 июля 2020, 13:00
Виталий ШабунинVitaliy Shabunin
председатель правления Центра противодействия коррупции

У листопаді 2020 року закінчується 5-річний термін, на який призначали  керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Конкурсна комісія складається з 11 осіб: 4 представників ради прокурорів, яких раніше визначили, та 7 делегованих Верховною Радою. Верховна рада має обрати своїх представників до комісії до 4 вересня. 

Комітет з питань правоохоронної діяльності вже сьогодні, 1 липня, визначатиметься з представниками від Верховної ради до складу комісії. Своїх кандидатів подали всі фракції та депутатська група "Довіра". 

Членами комісії можуть бути особи з бездоганною діловою репутацією, професійним та моральними якостями, які мають суспільний авторитет. Також вимагається значний досвід в антикорупційній сфері. Закон забороняє бути в комісії держслужбовцям, особам які займають політичні посади, депутатам і членам партій, військовим і правоохоронцям. 

Проте чи вивчали у фракції відповідність обраних кандидатів критеріям закону? Схоже, що не всі.

Центр протидії корупції проаналізував усіх кандидатів і лише третина з них відповідають вищеперерахованим критеріям та досвіду. 

Від фракції "Слуга народу" делегуються Лариса Удалова, Євген Соболєв, Вячеслав Навроцький, Віталій Куц, Микола Хавронюк, Олексій Дрозд та Олександр Гладун

Навроцький В’ячеслав Олександрович

В’ячеслав Навроцький  - професор кафедри теорії права та прав людини Українського Католицького Університету, є засновником та керівником громадських організацій Львівський форум кримінальної юстиції та Західноукраїнський центр примирення та правозахисту "Консенсус". 

Соболь Євген Юрійович

Євген Соболь – завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права ЦДПУ ім Винниченка. У квітні 2019 року разом із дружиною придбав однокімнатну квартиру, ринкова вартість квартири у тому ж районі складає близько 100 тис доларів. 

Гладун Олександр Зіновійович

Олександр Гладун працює начальником відділу  науково-методичного забезпечення участі прокурорів у кримінальному провадженні Національної академії прокуратури України.  Він також є радником  Першого заступника голови Верховної Ради України  Стефанчука Руслана Олексійовича, який отримав компенсацію за житло, орендуючи квартиру у матері дружини. Після оприлюднення цієї інформації Стефанчук пообіцяв повернути кошти державі. 

Дрозд Олексій Юрійович 

Олексій Дрозд працює начальником відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ України. 

У своїй декларації вказує придбання земельної ділянки площею 0.24 га за 49 594 грн у с. Хотів Київської області 2017 року, хоча ринкова вартість земельної ділянки може бути значно вищою. Також 2018 року дружина придбала авто Volkswagen Golf 2015 року випуску за 179 тис грн. Сьогодні вартість уживаного авто такої ж марки коливається від 265 тис грн до 415 тис грн. 

Також кандидат вказав що проживає у квартирі, яка належить його батькові Дрозду Юрію Васильовичу, ексзаступнику начальника УМВС Кіровоградської області, а сьогодні підприємцю з пожежної безпеки. Юрій Дрозд наразі є співвласником ТОВ "АПС-Київ" та ТОВ "АПС-Кіровоград", які надають послуги з встановлення пожежної системи та обслуговування вогнегасників. Ці фірми перемагають на державних тендерах Так, ТОВ "АПС-Київ" отримало від держави понад 22 млн грн найбільше у 2018 та 2019 роках, підписавши договорів на 7,1 та 8 млн грн відповідно. ТОВ "АПС Кіровоград" всього отримали від держави понад 8 млн грн, найбільше у 2018 році  – понад 3 млн грн. Іншими співвласниками є родина колишнього керівника Кіровоградського ДСНС Олександра Адамовича. Раніше йому також належала частка у ТОВ "Техногення безпека", на сьогодні він є лише її керівником. 

Куц Віталій Миколайович

Віталій Куц є проректором з наукової роботи національної академії прокуратури України. Дружина Триньова Яна у декларації кандидата на посаду за 2016 рік вказала, що зареєстрована і проживає в селі Чайки. Проте вона не вказує жодного нерухомого майна за цією адресою, хоча за даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно Куц став власником квартири у с. Чайки ще у грудні 2015 року.

Удалова Лариса Давидівна

Лариса Удалова – директор Інституту післядипломної освіти МВС та начальник кафедри Кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, є однією із засновниць ГО "Всеукраїнська асоціація науковців та фахівців у сфері оперативно-розшукової діяльності". 

Хавронюк Микола Іванович

Микола Хавронюк – український правознавець-кримінолог. Доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету "Києво-Могилянська академія", директор з наукового розвитку і член правління Центру політико-правових реформ.

Член Робочої групи Верховної Ради України з питань удосконалення законодавчого забезпечення державної антикорупційної політики в Україні "Антикорупційний порядок денний" (2015-2017).  Член Комісії з питань правової реформи при Президентові України, заступник голови робочої групи з питань розвитку кримінального права (з 2019).

Реклама:
Співавтор багатьох проектів законів України. Найбільш відомі з них: "Про боротьбу з корупцією" (1995), "Про Національне антикорупційне бюро України" (2014), "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції" (2015), "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення" (2019).

Фракція "ОПЗЖ" пропонує делегувати до комісії: Гардецького Олександра Степановича, Юлдашева Олексія Хасимовича. 

Гардецький Олександр Степанович

Олександр Гардецький є керуючим адвокатського об'єднання "Гардецький і партнери". До початку адвокатської практики, практично всю трудову діяльність провів в органах прокуратури, зокрема у прокуратурі Кіровоградської та Київської областей. Ексгенпрокурор Віктор Пшонка звільнив Гардецького з посади прокурора Київської області. Останній це пояснював своєю "принциповою незгодою з керівництвом та тиском на себе". 

Зять Гардецького Сергій Прохоров є суддею Господарського суду Запорізької області. Йому закидали ухвалення низки сумнівних судових рішень. Він, зокрема, ухвалив рішення, яким залишив у власності обслуговуючого кооперативу матері ексгубернатора Харківської області Михайла Добкіна земельну ділянку площею 1,68 га, яка представляла собою природний ліс. Таке виділення суперечило вимогам житлового законодавства. 

Окрім того, дружина Сергія Прохорова – Ніна Гардецька (дочка Олександра Гардецького) отримала від місцевої ради Харкова, яку очолював тоді Добкін, земельну ділянку у лісопарковій зоні площею 2200 кв м.

Як адвокат Олександр Гардецький представляє у Вищому антикорупційному суді  фігурантів справ Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема начальника служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації Сергія Андріяша, якого підозрюють у нецільовому використанні коштів, що завдало збитків бюджету на суму близько 10 млн грн.

Юлдашев Олексій Хасимович

Олексій Юлдашев працює на посаді професора кафедри цивільного та господарського права Міжрегіональної академії управління персоналом, є доктором юридичних наук. 

Юлдашев входив до складу робочої групи з питань судової реформи за Віктора Януковича, а зараз є помічником народного депутата від фракції "ОПЗЖ" Рената Кузьміна. Того самого, що у 2010-2013 роках був заступником Пшонки; збудував маєток в рекреаційній зоні Пущої Водиці та перебував у розшуку.

Один із синів Олексія Юлдашева, Сергій Юлдашев, був прокурором міста Києва, однак 2015 року його люстровали та звільнили з органів прокуратури. Проте рішенням Дніпропетровського окружного адміністартвиного суду від 25 лютого 2020 року поновлений на своїй посаді.

Інший син, Олексій Юлдашев, працює суддею господарського суду Запорізької області. За повідомленням ЗМІ, Юлдашев-молодший найчастіше розглядав справи щодо банкрутства. У період від січня 2013 до березня 2014 року 65% постанов про банкрутство у Господарському суді Запорізької області (300 з 462 постанов) було винесено суддею Олексієм Юлдашевим. 

За даними журналістів, у Запорізькій області в той час збанкрутіло найбільше підприємств серед усіх регіонів України, а боржники в таких справах заборгували до державного бюджету щонайменше 490 млн грн. 

Фракція ВО "Батьківщина" делегує Титаренка Миколу Миколайовича. 

Титаренко Микола Миколайович

Микола Титаренко – адвокат, керівник адвокатського об'єднання "Фінкель і Гімпельсон". 

Вважається особистим адвокатом нардепки Юлії Тимошенко та представляє в судах її інтереси щонайменше від 2011 року. Також представляв інтереси колеги Тимошенко по фракції Сергія Власенка (у справі щодо нібито побиття ним своєї ексдружини). 2019 року Микола Титаренко був уповноваженою особою від ВО "Батьківщина" на виборах народних депутатів. 

Також Титаренко представляє інтереси фігуранта кримінальної справи, що наразі розглядається у Вищому антикорупційному суді. Йдеться про голову Чернівецької облради Івана Мунтяна, якого підозрюють у вимаганні 400 тис. доларів США та отриманні 180 тис. доларів США хабара.

Такі тісні зв'язки Миколи Титаренка з ВО "Батьківщина" навряд можуть свідчити про його політичну незаангажованість.

Фракція "Європейська солідарність" делегує Якимчука Миколу Костянтиновича та Гріненко Олену Олексіївну.

Якимчук Микола Костянтинович

Микола Якимчук – перший проректор Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук. У 2015-2017 роках був прокурором Чернівецької області. 

Дружина Наталія Якимчук є професором Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка. 2015 року пройшла до Чернівецької міської ради по списку "Солідарності". Депутатські повноваження Наталія Якимчук склала  2017 року у зв'язку з проходженням конкурсу на суддю Конституційного Суду. На посаду судді Конституційного Суду Наталію Якимчук знову ж таки висунула фракція "БПП".

За повідомленням ЗМІ, Микола Якимчук свого часу вважався креатурою ексгубернатора Буковини, керівника виборчого штабу "Блоку Петра Порошенка" на президентських і парламентських виборах у 2014 році Володимира Куліша.

Микола Якимчук ймовірно оформив на свою родину службову квартиру площею 110 квадратних метрів. Окрім того, у власності кандидата перебуває авто Mercedes-Benz GL 320 CDI (2008 року випуску), а його дружина Наталія Якимчук володіє Volkswagen CC. Обидві автівки вони взяли новими 2009 і 2012 років й обійшлися, згідно декларації за 2016 рік, у близько 60 і 48 тис. доларів США за тодішніми курсами. У 2015-му їх 20-річний син теж став власником Volkswagen CC 2013 року випуску.

Гріненко Олена Олексіївна

Олена Гріненко є завідувачем відділу європейського права та міжнародної інтеграції Інституту законодавства Верховної Ради України. 

Цього року Гріненко вже подавалася на конкурс до Рахункової палати, де вказала про значний освітній та науковий досвід. Зокрема, пані Олена зазначила, що підготувала як кандидата юридичних наук колишнього очільника Державної фіскальної служби Романа Насірова. 

Окрім того, Олена Гріненко є автором численних наукових праць, зокрема і з міжнародного права. Цього року в Москві було видано підручник з "Міжнародного права", співавтором якого є особа з ідентичним іменем.

Гріненко, ймовірно, фігурує в кримінальному провадженні щодо безпідставного нарахування заробітної плати викладачам Маріупольського державного університету, які по суті там не викладали. 

Проблеми в Олени Гріненко ймовірно не тільки із законом, а також із заповненням декларації. У своїх деклараціях за 2015 та 2016 рік вона задекларувала лише два паркомісця, а також авто Jaguar XV 2013 р.в. (придбане того ж року за 600 тис. грн). Доходи Олени Гріненко за ці роки склали приблизно 150 та 190 тис. грн. 

У своїй декларації за 2019 рік як кандидата на посаду члена Рахункової палати Олена Гріненко знову вказала лише ті самі два паркомісця, однак її автопарк поповнився новеньким Lexus RX 350 за ціною 18 млн грн (вочевидь пані Олена дещо помилилася з кількістю нулів).

Виходить, що Олена Гріненко як справжній автолюбитель мешкає у своєму авто на парковці, при цьому ділить вона паркомісце із своєю новонародженою дитиною, оскільки відомостей про чоловіка в жодній із декларацій вона не зазначила.

Депутатська група "Довіра" делегує Кислого Анатолія Михайловича, Романюка Богдана Васильовича, Журавльова Дмитра Володимировича та Бойка Тараса Орестовича. 

Кислий Анатолій Михайлович 

Анатолій Кислий – директор навчально-наукового інституту права Міжрегіональної академії управління персоналом. 

Починаючи від 1986 до 2014 року Кислий пропрацював у правоохоронних органах. Зокрема, за часи експрезидента втікача Януковича був заступником начальника ГУМВС України в Київській області – начальником кримінальної міліції ГУМВС України в Київській області. 2008 року Кислого звільнили з посади, однак рішенням ОАСК від 18 березня 2010 року він поновився і пропрацював до 2014 року.

Ймовірно, перебуваючи на посаді начальника карної міліції 2014 року, приватизував службову квартиру в Бортничах, площею 100 квадратних метрів. Крім квартири, у власності Анатолія Кислого авто TOYOTA LAND CRUISER PRADO, придбане ним 2016 року (наразі таке авто коштує щонайменше 20 тис. доларів США). На дружині також квартира у відносно новому будинку.

Романюк Богдан Васильович

Богдан Романюк – доцент кафедри транспортного права та логістики Національного транспортного університету, кандидат юридичних наук, генерал-лейтенант.

Протягом 1977–1994 років Романюк обіймав керівні посади в центральному апараті МВС України: заступника, першого заступника начальника Головного слідчого управління, першого заступника начальника Головного штабу МВС України. Від 1994 до 1997 років – начальник УМВС у Львівській області. 1997 року відряджений до Міжвідомчого науково-дослідного центру з проблем боротьби з організованою злочинністю при Координаційному комітеті по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України (підпорядковується Раді національної безпеки і оборони України).

Богдана Романюка передусім пов‘язують із затриманням відомого серійного маньяка Онопрієнка, так званого "братковецького вбивці".

За повідомленням ЗМІ, свого часу Романюка "попросили" піти з посади очільника Львівської міліції за нібито причетність до побиття учасників масових акцій націоналістичних сил.

Журавльов Дмитро Володимирович

Дмитро Журавльов є першим заступником директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, доктором юридичних наук. Очолює науково-експертну раду підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. 

Свого часу Дмитро Журавльов був помічником нардепів від Нашої України Юрія Артеменка та Юрія Стеця, а також депутата від "БПП" Юрія Буглака.

Наприкінці 2019 року Дмитро Журавльов подався на конкурс до Вищої ради правосуддя. Саме тоді виникли питання до кандидата, оскільки йому пророкували  високі шанси обійняти крісло члена ВРП, що пов'язано в першу чергу з тим, що він має гарні відносини з тодішнім головою Офісу президента Андрієм Богданом та навіть допомагав останньому з написанням дисертації. 

Окрім того, виникли питання і до майна кандидата. Так, за даними декларації за 2019 рік у власності родини Дмитра Журавльова перебувають: 4 квартири в Києві, квартира в Запоріжжі, дві земельні ділянки у Василькові та житловий будинок у Василькові; авто Mercedes GLC, авто Mercedes GLE; на рахунках в банку родини 3 млн грн, понад 750 тис. доларів США та 600 тис грн. готівкою, додатково дружина позичила третім особам понад 3,2 млн грн. При цьому дружина кандидата Журавльова Зоя Владленівна працює приватним нотаріусом, починаючи з 2011 року.

Бойко Тарас Орестович

Тарас Бойко обіймає посаду в.о. Голови Правління Державної акціонерної холдингової компанії "Київський радіозавод", адвокат, а також виконавчий директор громадської організації "Центр політико-правових досліджень".

Бойко був чи не наймолодшим політиком регіонального рівня. 2010-2015 роках був депутатом Яворівської районної ради у Львівській області. Згодом указом Петра Порошенка від 2015 року, призначений Головою Ширяївської РДА Одеської області, а вже 2017 року звільнений. 

Тараса Бойка входив до складу конкурсної комісії із відбору кандидатів на посади до Державного бюро розслідувань де його було обрано секретарем комісії.

Разом із колишнім нардепом Мустафою Найемом та теперішньою народною обраницею Галиною Янченко є співзасновником громадської організації "Ініціатива реальних дій".  Партія "Національний корпус" підтримала його у конкурсі до Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань.

Незважаючи на таку активну громадянську та життєву позицію, у Тараса Бойка є проблеми із заповненням декларації. 

У декларації за 2018 рік вказав, що у його власності перебуває лише нежитлове приміщення площею 35 квадратних метрів у Яворівському районі Львівської області, натомість зазначив адресу місця фактичного проживання місто Вишневе, що у Київській області. Із доходів вказав лише заробітну плату в розмірі 38,4 тис. грн, при цьому місце роботи не вказав.

У своїй декларації за 2017 рік, кандидат вказав відомості про свою дружину - Ірину Бойко, яка чомусь "зникла" у декларації за 2018 рік (хоча у наданій копії паспорту не міститься відмітки про розлучення). Згідно декларації за 2017 рік саме дружина вочевидь була годувальницею сім'ї, оскільки задекларувала понад 476 тис грн доходу від підприємницької діяльності, натомість кандидат заробив лише 31 тис. грн.

Фракція "Голос" делегує Каленюк Дар’ю Миколаївну, Боровика Андрія Петровича, Козлова Андрія Георгійовича, Мелешевича Андрія Анатолійовича, Маселка Романа Анатолійовича.

Маселко Роман Анатолійович

Роман Маселко – адвокат "Небесної сотні", член правління громадських організацій "Автомайдан" та "Фундація "Dejure".

Був членом Громадської ради доброчесності та Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро (дві каденції).

Мелешевич Андрій Анатолійович

Андрій Мелешевич – президент Національного унiверситету "Києво-Могилянська академія", доктор філософії.

Член Національної ради з питань антикорупційної політики України (2015-2019 роки), член Комісії з питань правової реформи при Президентові України (2019-дотепер), член Конституційної комісії України (2015-2019 роки).

Козлов Андрій Георгійович

Андрій Козлов – член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (жовтень 2016-червень 2019 року) за квотою Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, адвокат.

Був у складі колегії ВККС, яка здійснювала добір кандидатів до Вищого антикорупційного суду. У червні 2019 року тодішня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звільнила його за нібито невідповідність займаній посаді. Натомість, звільнення Андрія Козлова пов'язують із тиском ОАСК на Уповноважену. 

Нагадаємо що у липні 2019 року стало відомо, що Національне антикорупційне бюро розслідує справу про втручання керівництва суду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень (так звана справа "плівок Вовка"). 

Із записів негласки випливає, що судді та омбудсмен Денісова нібито домовилися про призначення нею членів ВККС, які будуть лояльні до ОАСК. Натомість суд мав не підтримати позиції Національного агентства з питань запобігання корупції, яке звинуватило Людмилу Денісову в тому, що та не задекларувала кошти у 2016–2018 роках.

Каленюк Дар'я Миколаївна

Дар’я Каленюк – виконавчий директор громадської організації "Центр протидії корупції".

2015 року входила до складу комісії, яка здійснювала відбір кандидатів на детективів Національного антикорупційного бюро. Починаючи з 2016 року, входить до комісії з відбору кандидатів на посади прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Боровик Андрій Петрович

Андрій Боровик – виконавчий директор громадської організації "Трансперенсі інтернешнл Україна", основною місією якої є зниження рівня корупції в Україні.

Від 2019 року – член Національної ради з питань антикорупційної політики. Входить до складу комісії від громадськості, що здійснює добір кандидатів на посади прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Автор великої кількості статей у сфері запобігання корупції.

Віталій Шабунін, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  







Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)