Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Инженер в Баварии - реальный шанс и для украинцев

Владимир Медяный _ Четверг, 05 апреля 2012, 13:35
Версия для печати Комментарии 0

Уперше в Німеччині дуальну освіту відкривають для студентів з пострадянських країн. Що це таке? Ти вчишся, а за навчання платить фірма, на якій дістаєш практичний досвід.

Лист батька студентові: "Висилаю, як ти просив, десять гривень. Тільки запам'ятай, що десять пишеться з одним нулем, а не з двома". Чимало молодих людей, як у цьому жарті, повністю залежать від батьків, якщо йдеться про фінансування навчання. Про освіту за кордоном і говорити не доводиться. Студенти ж, які не мають ані більш-менш заможних родичів, ані належної стипендії, буквально приречені на підробіток.

Але не все так безнадійно, як здається на перший погляд. У Німеччині вже не один рік діють програми так званого "дуального навчання": отримуєш професійну освіту, працюючи на фірмі, і паралельно вчишся за цим самим напрямком у ВНЗ. З одного боку, відразу дістаєш практичний досвід, з іншого - студенту, який вирішив піти таким шляхом, більше не доводиться ламати голову над тим, де взяти гроші. Він їх заробляє сам.

Зиск і для студента, і для фірми

Нині в Німеччині пропонується не одна сотня дуальних програм. І їх стає дедалі більше. Їхня популярність, розповіла Клаудія Опіц з Представництва університетів прикладних наук Баварії з дуальними програмами, пояснюється не в останню чергу чіткою кар'єрною перспективою. Як правило, підприємства згодом залишають у себе молодих фахівців, навчання яких вони фактично профінансували. У виграші опиняються й фірми. Адже ідеться про студентів, котрі вже добре знають весь виробничий процес. "А це дуже цінується", - наголошує експерт.

І апетит фірм зростає. Якщо раніше дуальні програми були розраховані виключно на німецьких студентів, то тепер цю систему, зокрема, в Баварії, поступово роблять доступною й для студентів з-за кордону, в тому числі з України. "Причина полягає не тільки в тому, що Баварії частково бракує інженерів або комп’ютерників, - пояснює Опіц. - Часто йдеться про фірми з міжнародним полем діяльності. Й вони дуже зацікавлені в іноземних студентах".

Про успішність такої моделі говорить і представник Федерального інституту професійної освіти Йохен Ґьозер. Привабливість дуального навчання, за його словами, полягає не лише в кар'єрних гарантіях. Також хороші умови отримання освіти й висока практична складова привертають до себе увагу. Крім теоретичної підготовки, студент справді знайомиться з "кухнею" своєї майбутньої професії. 

Будемо відвертими: навчатися складно

Практично гарантоване місце роботи після закінчення вишу, відсутність проблеми з фінансуванням освіти, поєднання практики й теорії - такі переваги дуальних програм. Однак, було б нечесно не застерегти: дуальна освіта - це зовсім не "безтурботне лускання насіння". "Учасники дуальних програм фактично не мають канікул, оскільки у вільний час вони працюють. У них є тільки відпустка тривалістю 20-30 днів", - каже Опіц.

Складнішим, ніж зазвичай є й процес зарахування на дуальну програму. Спочатку треба знайти місце на фірмі, а потім ще й у виші. При виборі німецької фірми, Опіц радить українцям шукати таку, що має представництво або зв'язки з Україною. Тоді вірогідність бути зарахованим на дуальну програму є значно вищою. Перелік фірм, котрі співпрацюють з тим чи іншим ВНЗ, міститься на інтернет-сторінці вишів, що пропонують дуальні програми.

Отже, дуальна освіта - річ непроста, але, судячи з усього, шкура вартує вичинки. Уже через чотири роки цілком реально досягти відразу дві мети - отримати вищу освіту й чималий практичний досвід. Томас Кеннеркнехт, який уже має за плечима дуальну освіту і нині працює на BMW, визнав, що із задоволенням повторив би таке навчання.

Внизу сторінки знайдете посилання в інтернеті на Представництво університетів прикладних наук Баварії з дуальними програмами - Hochschule Dual. Ця державна структура охоплює 19 вишів, які пропонують навчальні програми, що поєднують отримання вищої освіти з набуттям практичного досвіду на фірмах. Портал німецькою мовою. Знання німецької, до речі, - головна передумова для зарахування на таку програму й роботу на баварській фірмі.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ