Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Места несвободы

Наталка Коваленко _ Среда, 07 марта 2012, 11:56
Версия для печати Комментарии 0

В Україні близько мільйона людей перебуває в неволі. Із них лише 15 відсотків - у тюрмах. Решта - в інтернатах, психіатричних лікарнях, військових частинах та інших закритих установах. Такими є результати дослідження Харківського інституту соціальних досліджень. Дослідники наголошують, що за відсутності в Україні громадського контролю в закритих установах, ризик жорстокого поводження із "підневільними" зростає. А представники влади зазначають, що для такого громадського контролю бракує законів.

В Україні є близько 5 з половиною тисяч закладів для утримання людей в неволі. Серед них не лише тюрми чи слідчі ізолятори, а і психоневрологічні інтернати, психіатричні лікарні, будинки дитини, школи-інтернати, пункти утримання мігрантів і навіть військові частини. Про це заявив експерт Харківського інституту соціальних дослідженьАндрій Черноусов.

"Місце несвободи - це те місце, куди поміщають людину, чи вона може прийти і не завжди звідти піти самостійно, і вона потрапляє 24 години на добу сім днів на тиждень під юрисдикцією держави. Ризик жорстокого поводження із такими людьми зростає, коли вони перебувають у цих закритих інституціях", - зазначив Андрій Черноусов.

Без системного громадського контролю

Перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник погоджується, що проблема із дотриманням прав людини в закритих установах існує. Але нагадує, що торік при Президентові України створили Комісію з питань попередження катувань, яка і має збирати подібну інформацію, аналізувати її та пропонувати главі уряду системний підхід щодо врегулювання цих проблем, і в першу чергу законодавчих, впевнений Володимир Олійник.

"І тут повинно бути декілька напрямків, один із них - це безперечно громадський контроль на підставі нормальної юридичної бази. Бо він не може, наприклад, бути достатньо глибоким наприклад в армії, бо я не думаю, що можна вільно мати доступ не тільки до інформації, але й перебування людей у війську. Але він повинен бути максимально глибоким на отримання інформації, на отримання перевірки", - наголошує Володимир Олійник.

Правозахисники кажуть, що в Україні досі не має системного громадського контролю за закритими установами. Туди мають можливість потрапити лише поодинокі люди, які не діляться досвідом і не систематизують зібрану інформацію. Саме тому вони сподіваються, що оприлюднений список місць несвободи допоможе прискорити розробку та впровадження оптимальної моделі громадського контролю за місцями неволі в Україні.

Органів громадського контролю в Україні може бути 18, як у Великобританії або один загальний - як у Вірменії, говорять правозахисники. В обох цих країнах система громадського контролю визнана ефективною, переконують правозахисники.

 


Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ