Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Сотрудничество Украины и США зависит от Обамы или от Украины?

Евгений Солонина _ Четверг, 08 ноября 2012, 13:34
Версия для печати Комментарии 0

Перемога Барака Обами на президентських виборах у США сприятиме подальшій українсько-американській співпраці – таку думку висловили сьогодні і представники американського посольства, і керівництво українського МЗС, і Президент України Віктор Янукович. Зі свого боку, експерти-міжнародники наголошують, що значного поглиблення співпраці США з Україною чекати не варто – і через внутрішні українські проблеми, і внаслідок небажання американського президента демонструвати свій вплив на країни Східної Європи Росії.
 
Сьогодні вранці, щойно завершився підрахунок голосів, Барака Обаму, який вдруге поспіль виграв президентські перегони у США, привітали лідери більшості країн світу. Чимало з них, зокрема британський прем’єр Дейвід Камерон, наголосили, що Обама є успішним президентом, і вони раді продовжувати співпрацю з ним.
 
Серед авторів привітань – і український Президент Віктор Янукович. Він висловив сподівання, що Барак Обама буде ефективно продовжувати реформи у США і розвиватиме стратегічне партнерство з Україною.
 
Український уряд чекає від США поглиблення співпраці
 
Одночасно міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко на своїй сторінці в Twitter заявив, що перемога Обами відкриває нові перспективи співпраці України та США. Він пише, що йому сподобалося, як головний опонент Обами на виборах, представник Республіканської партії США Мітт Ромні привітав його з перемогою. Це є важливою ознакою демократії, підсумував міністр.
 
Україна має повчитися у США тому, як влада взаємодіє з опозицією, наголосив у коментарі Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов.
 
"Америка, проголосувавши за Обаму, обрала стабільність та еволюційне покращення. Бо ми пам’ятаємо, в якому стані Барак Обама отримав країну від своїх попередників. Те, що Мітт Ромні визнав перемогу свого опонента і привітав його, свідчить про спільну відповідальність влади і опозиції. Америка розуміє, що їй потрібна сильна влада. Це позитивний приклад для України, яким шляхом треба рухатися", – заявив український парламентар.
 
Україна має вчитися у США проводити вибори – Оробець
 
Сполучені Штати стали для України передовсім прикладом того, як організувати чесні та прозорі вибори, заявила в коментарі Радіо Свобода народний депутат від БЮТ-Б Леся Оробець.


"Я щойно повернулася зі 194-го округу, де наш кандидат Микола Булатецький виграв з відривом у 12 тисяч голосів. І я запозичила б в Америки практику саджати тих людей, які корумпують вибори, а також практику не витрачати державних коштів на повторні вибори і перерахунок голосів там, де можна встановити результати голосування. А передовсім, я запозичила б те, що той, хто програв, вітає переможця, а не намагається через силові структури та місцеву владу переграти свого опонента", – каже депутат.
 
Леся Оробець припустила, що нині американці вже не зайняті власними виборами і мають більше часу. А тому, вважає депутат, відтепер США зможуть більше уваги приділяти співпраці з Україною та збереженню засад демократії.
 
Іншої думки дотримуються незалежні експерти. Зокрема, екс-посол України в США, академік Юрій Щербак не очікує різких змін в американській політиці щодо України, які, на його думку, відбулися би в разі перемоги Ромні.
 
"Насправді Україна у переліку пріоритетів США десь на 200-му місці, і найближчим часом мало що зміниться. Хоча я передбачаю, що сам Обама трохи зміниться. Він мав прорахунки в зовнішній політиці. Серед них – проблеми на Близькому Сході, провал політики "перезавантаження" з Москвою. Схоже, на другий термін Барак Обама це врахує і буде здійснювати більш тверду зовнішню політику, зокрема, і щодо обмеження впливу Росії", – вважає експерт.
 
Позафракційний депутат Тарас Чорновіл прогнозує, що Обама більше уваги приділятиме поліпшенню відносин із Росією, аніж підтримці України, й українська влада вже не зможе спиратися на американський чинник у переговорах із Кремлем. Але водночас вона й не буде різко критикована Сполученими Штатами за свої прорахунки.
 
Втім, значна частина українських експертів стверджує, що відносини України і США можуть погіршитися або покращитися не через те, хто у Білому домі президент, а передовсім через ставлення української влади до демократії, прав людини та верховенства права.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ