Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Повторит ли Украина российский сценарий?

Голос Америки, Вашингтон _ Вторник, 06 марта 2012, 13:14
Версия для печати Комментарии 0

Президентські вибори в Росії завершились "неочікуваною" перемогою Володимира Путіна. В тому, що вибори були справедливими, висловили сумнів і міжнародні спостерігачі, і місцеві НГО. Відсутність об’єктивних результатів відзначили і у парламентських виборах в Росії. Використання адмінресурсу, телепіар та численні випадки фальсифікацій - Росія як "законодавець мод" у регіоні може вплинути на українські вибори восени, вважають експерти.

Спостерігачі від Парламентської асамблеї Ради Європи зазначили, що зловживання владними ресурсами забезпечило те, що кінцевий переможець у Росії став відомим ще до початку виборів. На думку спеціального координатора місії в Росії Тоні Пікули, "сенс виборів у тому, щоб вони були непередбачуваними. Цього не було у випадку із російськими виборами". Так, Володимир Путін мав значну перевагу у доступі до ЗМІ, жорстка агітація тривала навіть у день виборів. Також було зафіксовано чимало порушень, випадків "вбросу" протоколів, а також "каруселі" (коли одна людина голосує на декількох дільницях за день).

На думку президента Фонду якісної політики, доктора філософських наук Михайла Мінакова, українські політтехнологи та політики врахують такий досвід Росії.

"Особливість цих технологій - перевага телевізійного формату над прямим спілкуванням з виборцями, мімікрія під прозорість та активне застосування "натовпу прихильників" як противага мітингувальникам та опозиціонерам. Якщо раніше грубі форми маніпуляції були цілком прийнятними для політичних класів пострадянських країн, зараз, враховуючи досвід кольорових революцій, вони ладні зберегти демократичний фасад", зазначив у коментарі Голосу Америки Михайло Мінаков.

Втім, Україна має свою специфіку, яка вплине на хід осінніх виборів, додає експерт. "В Україні цьогорічні вибори відбуватимуться за принципово іншою - змішаною - схемою. Також і наявність публічної структурованої опозиції створює умови для попередження зловживання владою. Українські телевізійні канали належать різним групам впливу, а головно - вони не так впливові, як у Росії. Тож спокус до маніпуляцій "a la Russe" на загал буде менше", вважає Михайло Мінаков.

Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна переконана, що на українських виборах фальсифікації не лише можливі, але й очікувані. Відбуватимуться ж вони за тою ж схемою, як і в Росії. "Значною мірою це будуть змагання адміністративного ресурсу і грошей, а це вже апріорі закладає неминучість фальсифікацій. А фальсифікація мажоритарних округів передбачає, щоб щось "домалювали" й на округи", - говорить Голосу Америки Ірина Бекешкіна.

Соціолог зазначає, що боротьбу за голоси вестимуть не тільки політики, але й бізнесмени. "Половина депутатів цього разу обиратиметься в округах і, очевидно, що окрім кандидатів від влади і опозиції будуть висуватися люди з грошима, навіть великими грошима. І змагання, скоріше будуть не по лінії "влада-опозиція", бо цілком зрозуміло, у яких регіонах - "влада", у яких - "опозиція", а радше по лінії "політик" - "бізнес", "політик-бізнесмен" - "просто бізнесмен", додає Ірина Бекешкіна.

Чи вплине російський сценарій на український - таке опитування проводив журналіст Мустафа Найєм у Фейсбуці. Із 868 користувачів, хто відповів, 710 осіб зазначили, що переконані в тому, що сценарій повториться.

Соціологічні дослідження також показують, що українці навіть готові до того, щоб їх голос хтось купив на майбутніх виборах. За дослідженням фонду "Демократичні ініціативи", кожен п’ятий українець готовий продати свій голос за певну суму.

Іншою особливістю цьогорічних виборів у Росії є високий протестний настрій в суспільстві. Протести тих, хто виступає проти діючої влади, російські керманичі вже охрестили "помаранчевими". А Володимир Путін зазначав, що російська опозиція переносить практику Помаранчевої революції з України до Росії. 

Проте, в Україні попри протестний настрій, який відзначають соціологи, люди не поспішають виходити на вулицю. Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна говорить, що російські протести можуть надихнути українців.

"Очевидно також, що протести в Росії вплинуть на українців, бо якщо навіть у тому краї, який ми звикли вважати "краєм вічної соціальної мерзлоти", такі протести, то нам, українцям, як кажуть, Бог велів", говорить Голосу Америки Ірина Бекешкіна.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ