"Это президент Украины Леонид Кучма. Я решил напомнить, что есть Украина…"

Вторник, 1 мая 2001, 18:17
Центр международных отношений Гарвардского университета обнародовал первую расшифровку записей Мельниченко с диска, который был передан на экспертизу в Венский институт прессы. Запись сделана весной прошлого года. На ней Кучма поздравляет директора-распорядителя МВФ Херста Келлера с назначением на должность. Потом звонит Ющенко.

Предание широкой огласке расшифровок осуществлено в рамках проекта по изучению записей Мельниченко. Этот диалог имеет номер 13 на диске майора.

Читайте о проекте Центра международных отношений Гарвардского университета и том, как к ним попал диск Мельниченко.

Расшифровка текста на украинском языке

Расшифровка текста на английском языке

Все звуковые файлы с диска, который имеется в распоряжении Центра международных отношений Гарвардского университета

Текст подается без изменений, на украинском языке, как и размещен на сайте Центра международных отношений Гарвардского университета.

Кучма: Альо. Добрий ранок, пане …. Це призидент України Леонід Кучма. Я мав…письмо привітати Вас з високою посадою, а тепер вирішив нагадати, що все ж таки є Україна і поздоровити Вас і поздоровити по телефону хоча б, та й подякувати Вам за те, що ми маємо з боку керівництва Міжнародного Валютного Фонду і Вас особисто, що є підтримка для відновлення для програми розширенного фінансування. Я б не хотів перераховувати, що за цей час зроблено, але хотів би … розповісти, що Ви дійсно навлаштовуєте на…співпраці і на рішучі кроки в реформуванні економіки в Україні, бо я сам переконаний в тому, що ми робимо це не просто так, прихоть яка. Я розумію, що іншого шляху Україна дійсно не має. Ми так добре співпрацювали з Європейським Банком Реконструкції та розвитку, сподіваюсь, така ж співпраця буде з Вами, коли Ви на чолі Міжнародного Валютного Фонду. Ну, а те, що ми просто, як кажуть життя потребує цієї програми. Ви добре знаєте це з інформації Прем’єр-міністра Ющенка і Ваших представників, які були тут нещодавно в Україні. Ну пока ми не можемо розпочати переговори з Паризьким Клубом і співпраця з усім світом заблакована враховуючи, що нова програма з Міжнародним Валютним Фондом. Тобто я хочу, щоб Ви мені вірно зрозуміли, що я це планую не для цього, щоб…завтра поновити цю програму. Я дійсно просто хочу поспілкуватися з Вами і нагадати про таку державу, яка є в Європі – Україна, яка робить все таки кроки до інтеграції. Я б хотів Євросоюзу…але….

Перекладач передає слова Келера (після паузи транслює, що вона чула по телефону):
(пауза) Альо. Я розумію Пане Президент…співробітництво між IMF та Вами особисто і Урядом….
(пауза) Також я сподіваюсь, що ми теж можемо прийти до якогось рішення, що …Я буду…
(пауза) Прем'єр-міністр України виклав мені програму про …реформи… для того, щоб сприяти розвитку… економічних реформ. Я просто не думаю, що … доля…наших витрат(?) в Україні має залежити від цих дуже малих, дуже технічних структурних питань…розвитку економіки.
(пауза) Про це як я уже почав говорити з паном Ющенко…
(пауза) Угу…у мене на чергі не одна Україна стоїть і я можу запокоїти, що…з готовністю приймати…
(пауза) Угу, Я зроблю все щоб поговорити з ними дуже детально про ..Україну і віддам їм Ваше послання. В тому, що це як сказати дуже нагальна і потрібна Україні праця.
(пауза) Угу я запевняю, що я і надалі..я хотів би знати, що додатково Ваш уряд повинен зробити, щоб показати всім, що робляться кроки…
(пауза) Хотів би нагадати, що недобірка коштів…
(пауза) Угу, і я розумію, що ..слова..дуже добре і доброго стану шляхами. Проте…мають передбачати.
(пауза) Але надати Україні і якщо це треба зробити, то власне це рішення повинно бути прийняте.
(пауза) Угу. Також мені і мої Колеги сказали. Так я теж маю сказати, що треба сприяти процесу приватизації в Україні, тому що потрібно ускорити процес уходження в держаний бюджет.
(пауза) Угу, я хочу ще раз сказати Вам пан Президент, що ми навлаштовані підписати з вами …і треба ж вкласти…, щоб зробити останні кроки тих реформ, які стояли в тій програмі… Про те ви теж нам маєте допомогти. Ми маємо побачити, що додаткові кредити, які ідуть на Україну для того, щоб формувати…

Кучма: (пауза) Я дуже вдячний за таку постановку питання. Я з вами абсолютно згоден. і Я знаю всі місця, які є значить у нас в Україні і насамперед в енергетичному секторі і мене в першу чергу хвилює, що енергетика це національна безпека Української влади. А в результаті є замкнуте коло таке. Значить ми одну третину розподільних компаній енергетичних приватизували. і вони там працюють на жаль набагато гірше ніж повно державні підприємства.
(пауза) Яка причина? Нема стратегічних інввесторів. Ми вже говорили про приватизацію всіх інших обласних регіональних розподільчих компаній. Значить, бажання проявила тількі одна Американська фірма та дві європейські фірми. Все. Точка. і я боюсь, що знову ж ті ж компанії Попадуть в руки так сказать українців, які за безцін зкуплять і позитивно, позитивно…не будуть.
(пауза) А…значить міжнародний валютний фонд, а міжнародний валютний фонд не починає цю програму співпраці з Україною. Значить щось в Україні не так. і Вони вичікують чим це визвано.
(пауза) Ми дуже вдячні Вам за те, що ця річь, яка приїздить в слідуючий раз…Подивиться на ті проценти, які ви збуваєте в Україні.
(пауза) Бо повірте мені. Це для мене, як для президента, вибранного на другий термін не має нічого такого, важливого, щоб запрацювала економіка. інакше все. Все.Знаєте.
(пауза) Я ще раз хочу вас подякувати за бажання ваше конструктивно співпрацювати з Украіною, а якщо по простому сказати, то допомогти Україні. Ми сподіваємося на результативність та успіх черргової Місії Вашого фонду.
(пауза) А що до приватизації, чи іншого, ми пропонуємо. і вот Світовий баfнк. Тій, що приїхав, ми готові під керівництвом. Значить любим провести показовий. Значить, приватизацію любих об’єктів, які тільки будуть в Україні.
(пауза) Дотримання всіх міжнародних вимог, в тому числі вимог Міжнародного Валютного Фонду, Світового Банку.
(пауза) Бо повірте, що мені вже дуже прикро, коли на адресу України сиплються не зовсім коректрі, коректні коментарії, так сказать для України.

Перекладач: (пауза) Угу. Як я вже можу сказати з інформацію, як я вже відзначав, наша команда приїде з наміром вислухати добре Україну. Вона вже добре навлаштована на співпрацю. Проте я все таки хочу зізначити, що уряд має продемонструвати додаткові зусилля, додаткові кроки, зконцентрувати свої Зусилля на ціх кроках, на тих сферах, що я вже зазначав для того, щоб підтвердити навлаштовані з Україною контакти.

Кучма: (пауза) Я згоден з цим.

Перекладач: (пауза) Угу. Я хочу запропонувати. Для того, щоб вони приїхали на Україну і співпрацювали із спеціалістами із Світового Банку і добре підготувалися для того, щоб не було у них ніяких пробоїв. Ви вже знаєте які можуть бути.

Кучма: (пауза) Я дуже вдячний за розмову. Сподіваюся на зустріч в недалекому майбутньому.Я розумію на скільки у вас щас проблем багато нових. Тому як тільки повертаєтесь, то зразу запросити Вас до Києва. Хоча ми завжди будемо раді.

Перекладач: (пауза) Дякую пане президент. Я чекаю нашоїзустрічі. і завжди наші зустрічі були дружні і дуже конструктивні. Я вже зараз не зможу приїхати. Дайте мені трошки часу.

Кучма: (пауза) Даю трошки часу.
(пауза) Сенк ю.

Перекладач:
(пауза) Гуд бай.

Кучма ( вже після розмови. Звертаючись до перекладача).
(пауза) Так. Дякую.

Перкладач.
Дякую.

Кучма:
Так. Пока…Що щас…

Перкладач:
Щас скажу.

Кучма:
Кому?

Перекладач:
А що нема нікого.

Кучма: Ти так швидко тікаєшь. Шолі?

Новий монолог Кучми по телефону. (в англійській версії розшифровки вказано, що це розмова з Ющенком)
(пауза) Альо.
(пауза) А. Привет. Ну правильно зробив. Він же ховався вже. Тікав. Пока консіліум блядь не створили. Блядь. ЕЕЕ. Жук колорадський. А він по моєму на … працював. Ні. А? Він тоді вбирав. Да. Ну от.
(пауза) Да да. Конечно…Да ну ладно. Якщо…яка перевага була. Да правильно. Хорошо. Добре. Дякую. Есть. А. Дякував за те що звонив. Ну переговорив я з ним. З ним. З Кьольтом (?) (в англійській версії розшифровки вказано – з Келером). Хвилин скільки було я тобі щас скажу. Тридцять хвилин розмова була. Ну він сказав, що я згадую наші зустрічі. Дякую за те, що поздоровили. Значить, що він мені так сказать сказав. Ну каже я навлаштований. Повірте мені. Я був задоволений зустріччю з прем’єр міністром. В нас відбулася нормальна розмова і щас буде їхати міссія чергова. Міссія. і я дав всі значить, значить доручення такі, що ну як кажуть дивитись менш прискипливо чим завжди дивляться на Українські проблеми. Але на двух питаннях я хотів би зосередити увагу. В цієї Розмові. Це реформування у енергетичному секторі. і друге питання. Реформування в банківському секторі. Я не знаю, що він мав на увазі в банківському секторі. Але, ну я не став так розпрашувати. А тут я йому сказав. Я говорю ви знаєте мене також не покоє ситуація в енергетичному комплексі, але кажу замкнуте коло. Замкнуте коло в якому плані. У нас одна третина приватизованих підприємств. Вони працюють…бо ці підприємства належать групі українців. Друге питання. Ми об’явили приватизацію цих розпольчих компаній, но до нас не йде стратегічний інвестор. Нам тількі потрібно для цих компаній стратегічний інвестор. Бо со сторони Сполучених Штатів Америки з’явила бажання одна. А в Європі там дві. Знов за безцінок продавати значить тут же значить українцям немає морального права. А не йдуть іноземні інвестори тому, що немає програми співпраці з міжнародним Валютним Фондом. Вони задаються питанням. Значить щось не впорякі в Україні, значить, з міжнародним Валютним Фондом. Вот цього треба дотримуватись. Далі ми готові. Давайте я кажу от Світовий Банк тут був. Ми готові назвіть любиї Компанії Наші. Любі піприємства. Самі конкурентноспроможні. Давайте ми приватизацію проведемо за вашою участю, за участю міжнародних радників. Ми ж у цьому напрямку й ідемо. Щоб кажу зменшити ті вже, значить, нарікання на рахунок Україні. Які ми їх і не заслуговуємо.
(пауза) Ну так що. Давай думать. Треба щось, щось, щось. Якийсь крок в цьому плані робити. Бо якось без цього вони ні на що не підуть. Сама ж приватизація. Вона ж. Ну продамо ми блядь половину Суркіса, половину ще кого небудь. Ну що з цього, краще буде. Чи що вони мають на увазі реформування. Да ну дуже добре.По Україні я його переконав. Він зі мною погодився. Він, мені він тако сказав ми…я создав свою місію. ї якщо необхідно, зустрінусь з представниками світового Банку. Ми каже вироботаємо спільну платформу і з спільною платформою приїде наша місія…як. Я кажу як його з тим самим…розмови. Україна. Він погодився про такий крок, що уряд призначає, як його розпорядника. А? Який буде вести так сказать цю справу. Ну, а просто це робити. Я йому розказав про наслідки цієї Ситуації. А потім якби я знав про неї, то…Україна. Я сомневаюсь.
(пауза) Ну чисто нормально розмова. Нормальна розмова. Як кажуть тримати хвост дудкой. Але щось таке.
(пауза) Да. А це не тій саммит на економічному форумі.
(пауза) Так.
(пауза) Ні. Ну треба подивитись хто там буде.
(пауза) Це точно. А?
(пауза) Ну ти знаєшь, якщо буде Касьянов я дотримуюсь думки що тобі треба поїхати. Поспілкуєшся з ним, поговориш. Треба ж зрушувати щось з місця. Так чи ні?
(пауза) То якщо їде. їде той Касьянов треба їхати тобі. Так чи ні? Ти згоден зі мною? Ну у нас заперечень не буде. Але так розумієшь якщо ти поїдеш, а Касьянова там не буде, то це буде як кажуть не коректно.
(пауза) Ну у мене нема заперечень. Як? Навпаки я за такий, так сказать, варіант. Тим більше, мати можливість поспілкуватись там. Чого ти її будеш втрачати. Упаскати свій шанс. Так?
(пауза) Хорошо. Дякую.

(Новий епізод)

(Голос - можливо секретар)
- Леонид Данилович вот в этой папке…чтоб не задерживать.

Кучма до секретаря:
- В городском. На завтра.

Кучма.
(пауза) Здаравствуй дорогой. Ну чего ты просишь прощения у …Что такое? Чего вдруг? Подожди, а вчем дело? (пауза) Ну ты знаешь, что сегодня значит вынуждены были отключить блок один Ровенской станции потому, что частотата была меньше 45… (пауза) Я сейчас. Так от кого єто зависит? Сейчас? Кому сказать? Ну сейчас найду. (пауза) Я сейчас…Договорились, Валера. Есть. Ага.

Кучма обращаясь к секретарю.
- Ну так кто там хотел ко мне?

(Секретарь):
- Ну так тут… Сорокин и …

Кучма:

- Ну пусть через секунду зайдут.

(Новый собеседник входит в комнату)
- Я Вибачаюсь…

Кучма: Хто має право без дозволу президента?

Співрозмовник: Це за згодою Урядового комітету.

К.: Якого урядового комітету?

Спів: Це бyло б вирішення всіх проблем. Я знаю. Я вибачаюсь. У мене є декілька запитань, значить, ну всі звертаються… Коли і…

К.: Ну я знаю, щоб справа перетворюється в політичну.

Спів.: Ні, абсолютно ні. Ні. Повірте це суто…

К.: То це чисто розборка була, блядь.

Спів.: Ні, то не було чисто розборки. Зразу зібрали інформацію про ці відносини. А вони взяли під контроль всю ту ситуацію політичними силами. Тим більше все ж таки у нас була така все…

К.: Я розумію, що наклалися вибори йі в Парламент. і роботу цю відклали.

Спів.: Спокій в області поки що є. Є.

Кучма.: Коли ти мені дав ці всі …

Сп.: Так. Ми знали, що всі ці проблеми під нашим контролем.

К.: Хорошо.

С.: Я припинив діяльність нашого радіо. Тоді перед…і не було ніяких порушень.

К.: Ну і правильно зробив.

Сп.: А вони … не дають…ці вибори. Відхилились. Ситуація була ж складна.

К.: Я знаю, що ти теоретическі находишся в цьому самому…

Спів.: Ні. Я не находжусь.

К.: Так що ти мені сказав.

Спів.: Ну ми працюємо. Там знаєте ситуація така, що не оставалося часу…еак сорок відсотків цих умовних розумієте. і хочеш, не хочеш ти вони там є. і річ у тому, що я коли запитав…
К.: Ну вот у Винниці бачите не зважаючи на це саме…запропонував
(іде спір між співрозмовником і Кучмою.)
(хтось говорить)…вот як добре що придурок Хмара це…

Сп.: Ні, ні…прийшов…Ющенко мені.

К.:Я ж тебе підтримав…Я тобі казав…

Спів.: Зустріч така… дійсно треба розтавити міліцію, прокуратуру… бо інакше…
К.: Ну і став.

Спів.: Я просто Вам говорю, що це буде знову…

К.: Да хорошо.

Сп.: Але… держави..чотири відсотки тих, що платив, то ми на нього…

К.: То це хамство, блядь повне.

Сп.: Я поговорив з хлопцями, ну платить хоч уже двадцять двадцять п’ять відсотків…Мені вже надоїло

К.: Ну як утримати цю структуру

С.: …Вона вже це скупила. Це воне таке… Про тож просто я вже зараз буду робити все, що …це шах… можуть таке робити, бо як же це в енергетиці, ну як його. Вони…зарплати…

К.: Хорошо.

С.: Вот і потому консорціуму, Леонід Данилович, я все таки б просив би підтримати.

К.: По якому?

С.: По цьому. Енергетичному…

К.: Працюйте самі. Ви ж бачите, блядь, що Юлія заблокувала…

С.: Ніхто, блядь, не заблокував. Я пійду до Юлії…і підпишу…

К.: Ти чув мою позицію. Чув.

С.: Да, да.

К.: Я вже не буду передавати, блядь…

С.: …Абсолютно. Не працює…ніякі..українські системи. Але ми хочемо зробити, щоб тот державний кусок йшов до енергетиків і шахтарям.

К.: Договорились.

С.: …Я хочу взяти гроші п’ятнадцять мілйонів.Заплатити за пользование. За газ, тобто за … Це за…Леонід Данилович я б ще попросив і говорив, щобреорганізувати та реструктурізувати…

К.: …займаються тим ж самим…Вони такйж мають …прогрес…

С.: …Ні це ж структурна…Я б попросив просто підтримки…щоб воно працювало…чистто морально…мав.

К.: ну ти ще не погано робив…

С.: ні так я простонаступатть на мозолівже знаючи, що він…

К.: Ні, я його прийняв. Я підтримав.

С.: Він говорив, що дуже згоден…Я підтримую…Грошей прийшло набагато більше, в принципі, і ті питання…

К.: …..

С.: ….

К.: Так все.

С.: Я сказав все.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования