Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Отруєння Ющенка. Виступ Володимира Сівковича

Четверг, 7 октября 2004, 22:00
ВОЛОДИМИР СІВКОВИЧ, ГОЛОВА СЛІДЧОЇ КОМІСІЇ. Шановний Голово, шановні народні депутати! Дійсно, сьогодні ранком відбулося засідання комісії, яка проголосувала про те, щоб я зробив звіт, вірніше, інформацію, тому що звіт ми не можемо робити остаточний, тому що неповна є сьогодні... неповний перелік даних, які потрібні комісії.

Крім цього, на мене особисто поступив лист від Ющенка Віктора Андрійовича, який попереджає мене про кримінальну відповідальність, якщо я буду збирати, зберігати або використовувати чи поширювати конфіденційну інформацію щодо його здоров'я. Тому в своїй доповіді я не буду називати переліки хвороб чи діагнозів, які офіційно записані в медичній карточці, чи заключення лікарів.

Перш ніж розпочати свій виступ, я хотів би, щоб ми разом з вами пригадали той день, Віктор Андрійович тоді зазначив, цитую по стенограмі: "Я б дуже хотів, друзі, щоб ми отримали відповідь правову, хто це зробив і хто цей вбивця. Але ви добре знаєте, хто цей вбивця: вбивця - це влада".

Я хочу ще раз підкреслити, тому що сьогодні до мене звернувся один із керівників "Нашої України" в кабінеті Володимира Михайловича і сказав, що я комусь підігрую або граю під чиюсь скрипку. Я вас запевняю: я ніколи не грав під чиюсь скрипку і не давав підстав нікому в цьому залі так говорити за період, поки я знаходжуся в цьому залі.

Саме після цього емоційного виступу ви створили нашу комісію і доручили нам з'ясувати всі обставини, пов'язані з погіршенням здоров'я Віктора Андрійовича та підтвердити або спростувати його звинувачення.

Ці два тижні комісія інтенсивно працювала. Наша мета була - з'ясувати істину, якою б гіркою вона не була: чи то для влади, чи то для опозиції. Комісією було проведено дев'ять засідань, на які були запрошені і на які прийшло вісім осіб.

Нам давали свідчення: народний депутат Червоненко, офіцер Управління державної охорони України, особистої охорони Віктора Ющенка Плюта, голова Служби безпеки України Смєшко, його перший заступник Сацюк, особистий лікар Віктора Ющенка Шишкіна, начальник штабу Ющенка народний депутат України Зінченко та народний депутат Третьяков.

Комісією було направлено 59 запитів, з яких відпрацьовано 24. Генеральною прокуратурою України 21 вересня було порушено кримінальну справу за статтею 112 Кримінального кодексу України: "Посягання на життя державного діяча". Комісія мала змогу ознайомитися з матеріалами цієї справи.

На жаль, у своїй роботі комісія зіткнулася із небажанням деяких народних депутатів співпрацювати з нами та з провокаційними спробами компрометації членів комісії. Так, 1 жовтня на російських інтернет-сайтах була опублікована історія хвороби Віктора Ющенка, яка згодом цитувалася українськими телевізійними каналами із брехливими посиланнями на нашу комісію. Такі дії не лише порушують таємницю слідства, а й наносять моральну шкоду самому Віктору Ющенку.

На жаль, сам Віктор Ющенко, з ініціативи якого ми розпочали роботу, не зміг прийти на засідання комісії по різним причинам або хоч письмово відповісти на надіслані нами запитання. Повністю проігнорував на неодноразові запрошення комісії народний депутат Давид Жванія.

Така поведінка депутатів, які є безпосередніми фігурантами цієї справи значно ускладнила наші намагання встановити істину. Але спільно з Генеральною прокуратурою, тому що ми встановили з ними досить спільний контакт і вони опитували по нашій просьбі всіх кого ми їм подавали. Нам вдалося встановити хронологію подій, що пов'язані з захворюванням Віктора Ющенка за період з 1 по 10 вересня. Цей документ я хотів показати, він є.

Як з'ясувалося, до 4 вересня Ющенко почував себе здоровим, хоча не дотримувався режиму харчування.

4 вересня він вперше відчув різкі болі в області спини. Жванія привіз до Ющенка знайомого йому масажиста Десятковського, який протягом години робив Ющенку масаж. Десятковський уже тоді помітив хворобливий вигляд Ющенка.

5 вересня Ющенко вирушив у передвиборчу поїздку до Чернігова. Він не обідав.

О 19-ій годині Ющенко відвідав мешканця Чернігова Шура, де випив маленьку кількість саморобного... незначну кількість саморобного алкогольного напою. Після 21-ої години Віктор Андрійович вечеряв на дачі у одного з засновників товариства "Фокстрот" Головіна. Разом з ним було ще 8 осіб.

Ющенко вживав їжу і за свідченнями Головіна в основному вживав суші та пив червоне вино. Як показують свідки, суші знаходились на дачі Головіна більше 3 годин без холодильника.

Після 23-ої години Ющенко, Червоненко, Жванія та його приятель, що розмовляв грузинською мовою, тобто грузин, особа, яка не встановлена, прибули до Києва.

З 23-ї до 2-ої години ночі Віктор Андрійович перебував на дачі першого заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка. На зустрічі, яка відбулася на прохання Жванії (другої інформації у нас немає) був присутній також голова СБУ Ігор Смєшко, Ющенко і Жванія. Смєшко та Сацюк... Вони спілкувалися в літній бесідці вживали раки, горілку, пиво, коньяк. Продукти подавалися на загальних тарілках, напої розливалися Жванією та Сацюком із пляшок, які відкупорювалися на очах присутніх.

6 вересня зранку Ющенко почав скаржитися на сильні головні болі, які тривали протягом всього дня. Від 16 до 19 години Ющенко відвідав сауну. Головні болі після сауни посилилися. На зворотньому шляху у місті Вишгород Ющенко вирвало. Це місце встановлено слідчою групою, зараз зразки грунту і залишки їжі та серветку, яку використовував Ющенко, вилучено, відправлено на експертизу.

О 21-ій годині Віктор Андрійович повернувся додому, де його вже очікував особистий лікар Шишкіна. Вона діагнозтувала (не говоримо що), від якого пацієнт відмовився. Він також відмовився від стаціонарної госпіталізації.

Ввечері того ж дня до Ющенка запросили заступника головного лікаря Київської клінічної лікарні номер 1 невропатолога Кучеренка та нейрохірурга Кулікова. Згодом було запрошено також лікаря психоневролога Писарчука. Ющенко скаржився на біль в спині, грудях, йому було поставлено діагноз ..., Ющенко знову відмовився від госпіталізації.

7 вересня Ніна Кучеренко встановила попередню неврологічну симптоматику, під час огляду пацієнта були набряки під очима. Йому робили кардіограму та давали ліки. 8 вересня Ющенко з'їв сало з часником, пив мінеральну воду. Він знову відвідав сауну та отримав сеанс масажу.

Ввечері у 19.15 його відвідали журналісти газети "Файненшл таймс" Том Ворнер, Христина Фрілан та Стефан Вегстил. За свідченнями Тома Ворнера, Ющенко виглядав стомленим, його обличчя мало неприродно рожевий колір, він скаржився на біль у спині, його дикція була нерозбірлива та шепелява.

Том Ворнер передав комісії частину аудіозапису, який було зроблено того ж дня. Його направлено на експертизу в Київський науково-дослідний інститут судової експертизи. О 23-тій годині Ющенка відвідали лікарі Кучеренко, Писарчук та Куліков, які констатували загальну слабкість.

9 вересня Ющенка знову відвідали лікарі: Шишкіна, Кучеренко, Куліков, Кононюк та Писарчук. Зроблена кардіограма не виявила ніякої патології, засвідчила відсутність порушень у роботі серця. Результати аналізів крові були в межах норми.

Того ж дня Ющенко вилетів до Відня. За показами свідків перед відльотом Віктор Андрійович виглядав хворобливо, його обличчя було перекошене, він скаржився на набряклість і затверділість верхньої губи. Діагнози ми не говоримо... Говоримо єдине: у записах історії хвороби Ющенка з урахуванням симптомів відсутні дані про потрапляння до організму пацієнта будь-яких отруєних, сильнодіючих або хімічних речовин. Це записи діагнозу українських лікарів.

17 вересня керівник виборчої кампанії Ющенка Олександр Зінченко заявив, що є достатньо доказів того, що була спроба замаху на життя кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Отруєння викликано важкою вірусною інфекцією і хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування. Він сказав, що такий висновок дослідження Ющенка в австрійській клініці Рудольфінерхауз

29 вересня агентство "Ройтерс", посилаючись на австрійську клініку, повідомило, що твердження про отруєння Ющенка є безпідставними. "Неправдива інформація про те, що пана Ющенка отруїли, отримала широкий оголос в Україні і підхоплена зарубіжною пресою, яка безпосередньо посилалася на нашу клініку" - говорилося в заяві. Дальше: "Поширена інформація про можливе отруєння абсолютно необгрунтоване з точки зору медицини", - передав, посилаючись на клініку "Ройтерс".

5 жовтня австрійська лікарня відкликала власну заяву, у якій відкидалася версія про отруєння Ющенка. При цьому лікарня повідомила, що і надалі немає доказів версії отруєння. "Отруєння навмисне чи випадкове у даний момент не може бути, а ні підтверджено, а ні виключено", - говорилося у заяві лікарні. Ройтерс дивується, чому така поважна клініка не уточнює деталей хвороби, від якої лікували Ющенка.

Того ж дня штаб Віктора Ющенка офіційно розповсюдив заяву під назвою "Агенція Ройтерс спростувала свої попередні повідомлення про те, що Ющенко не був отруєний".

У заяві стверджується, що Ройтерс керувався фальшивим релізом, про вихід якого нічого не знали лікарі. На наш запит щодо цього непорозуміння головний політичний редактор Ройтерс Шон МакГваєр, зокрема, відповів: Ройтерс підтверджує, що всі повідомлення по цій справі, справі Ющенка, які розповсюджувалися, як з Києва, так і з Відня, і що ми перевірили аутентичність всіх заяв, які ми цитували.

Заява представників клініки "Рудольфінерхауз" від 28 вересня була підтверджена лікарями цієї клініки та прес-службою, яка працювала від імені клініки. 4 жовтня австрійські лікарі, які пов'язані із цією справою, зреклися заяви, яку зробили 28 вересня. Це їх право відкликати те, що вони раніше сказали, якщо вони так бажають. Але це не означає, що попередня заява не є аутентичною і що а ні доктори, а ні клініка ніколи такого не заявляли.

Отже, є той факт, дивний факт, що клініка постійно змінює власну позицію. Дивним також є відмова клініки надати офіційну інформацію про хворобу Ющенка членам комісії Рудковському, Шевчуку, Лободі та Коновалюку, які спеціально відряджалися до Відня.

У комісії є лише попередні висновки клініки. Сьогодні надійшли нові документи, але серед них знову відсутні досить багато аналізів, у тому числі, в першу чергу томографія. Один з них, з висновків, був підписаний доктором Миколою Корпуном, а другий окрім Корпана підписали доктор Віке та доктор Цимпфер. Як уже повідомлялося у засобах масової інформації, ці висновки відрізняються один від одного у частині, яка стосується можливого отруєння. Про діагноз і не говоримо...

Комісія звернулася за консультацією до завідуючого кафедри нервових хвороб Національного медичного університету імені Богомольця професора Вінничука.

Професор передбачає, що ураження лицевого нерва могло бути спричинено отитом (запалення вуха). У свою чергу отит можна пояснити активізацією вірусної, можливо, герпетичної інфекції, яка здебільшого виникає на тлі перевтоми або при стресовій ситуації. За твердженням професора розвиток парезу мімічних м'язів за периферичним типом теж міг бути результатом застосування препарату "Ботекс" з косметичною метою.

Як зазначає професор каліфорнійського університету Арнольд Вільям Кляйн, що цю терапію не можна використовувати пацієнтам з нервово-м'язовими розладами. Негативні реакції, які бувають у таких випадках, включають нудоту, головний біль, втомлюваність, погане самопочуття, симптоми грипу та висипки. Порушення у нервово-м'язовій транскрипції можуть бути виявлені у м'язах.

Ми очікуємо відповіді на наші запити від професора, добавочні запити, від професора Кляйна та інших фахівців із провідних клінік США та Європи.

Вінничук також стверджує, що хвороби травного тракту, які спостерігаються у пацієнта, спричиняють розвиток мозкових ускладнень, виникнення так званої гострої метаболічної енцефалопатії.

Це стан, який характеризується головним болем, нудотою, рвотою. У таких випадках можуть виникати парези, що нагадує розвиток мозкового інсульту. Такі ускладнення внутрішніх органів часто супроводжуються набряком, в тому числі головного мозку.

Експерту було прямо поставлено питання щодо можливого отруєння. Він зокрема відповів. "Як спеціаліст невролог можу з високим ступенем достовірності зазначити, що ураження лицевого нерву однобічне не може бути результатом отруєння. Інтоксикація ядом зумовлює у першу чергу ураження периферичних нервів, в тому числі і кінцівок, причому симетричне ураження, не однобоке. Тому у випадках отруєння у хворих виникають парези, в тому числі кисті і стоп. У даному випадку відсутня симетричність ураження".

Дальше у мене ідуть результати, діагнози... Я уже говорив... Пропускаємо... Наприкінці виступу хочу заявити, що членів комісії дивує поведінка персоналу клініки "Рудольфінерхауз". Всупереч медичній етиці клініка декілька разів публічно змінювала висновки своїх заключень, подавала суперечливі документи, оприлюднювала суперечливі заяви. За даними прокуратури клініка є приватним закладом, який спеціалізується на серцево-судинних захворюваннях. Клініка не має спеціальної лабораторії для перевірки на інтоксикацію.

За законами Австрії усі випадки отруєння повинні в обов'язковому порядку реєструватися у відомстві судово-медичної експертизи. Ані професор Корпан, ані клініка "Рудольфінерхауз" з офіційним запитом до поліції або відомства судово-медичної експертизи в період з 10 по 18 вересня не зверталася, про випадок отруєння Віктора Ющенка не повідомляли.

Ці та інші помилки та суперечливі дії клініки "Рудольфінерхауз" примушують нам сумніватися в фаховості та об'єктивності її спеціалістів. Ми наполягаємо на проведенні усіх необхідних експертиз та медичних дій в Україні із можливим залученням провідних фахівців із авторитетних закордонних медичних закладів.

Шановні колеги, зважаючи на все, що я вище сказав, комісія вас інформує, що проведені дослідження не дають сьогодні ніяких підстав говорити і стверджувати, що мав місце замах на Віктора Ющенка.

Дослідження наші також не дають ніяких підстав говорити, що у Віктора Ющенка не було зовнішнього впливу на його організм отрутою чи якоюсь іншою речовиною. Комісія готова буде оприлюднити висновки після отримання результатів всіх експерти, які проводяться в Україні та за кордоном. Дякую.

МИКОЛА ПОЛІЩУК, НАША УКРАЇНА. Шановний Володимир Леонідович, шановні народні депутати!

Чи не здається вам, що ми сьогодні розглядаємо так, як колись в російській Думі розглядали Солженіцина і Сахарова, не знаючи суті дії справи.

Я як лікар, член комісії, не був ознайомлений з документацією навіть тією, що в Україні.

Разом з тим ми, члени комісії, дістали вичерпну інформацію в Австрії. І я хочу сказати як фахівець, що поліорганність, полісистемність ураження Віктора Ющенка не може бути ні при жодному захворюванні. Це більш характерно для дії ендотоксинів або інших хімічних речовин, які не входять...

СІВКОВИЧ. Я не буду з вами сперечатися, Миколо Єфремовичу. Ви маєте право як лікар ставити свій діагноз. Мені Ющенко заборонив сьогодні говорити і про діагнози, і про симптоматику, і про стан, фактично, його здоров'я...

Якщо сьогодні в цій залі є людина, яка може довести те, що сказав Віктор Ющенко, що його отруїв хто-небудь з цієї країни, я хочу, щоб він вийшов сюди і це мені підтвердив, хто-небудь.

Сьогодні після того, як отримав лист і прочитав, Віктора Андрійовича, я вважаю, що подальше засідання комісії і подальша робота комісії, по-перше, безперспективна, а, по-друге, її треба призупинити, тому що коли потерпілий забороняє збирати, працювати з інформацією і так далі, тоді комісія працювати не буде.

[…]

Що стосується перспективи комісії? Я сказав, що я буду письмово звертатися, можливо, якщо так дальше піде справа, до Голови Верховної Ради, щоб він ставив питання про призупинення роботи комісії, тому що я не бачу дальнішої перспективи, тому що кожному потрібна правда така, яка йому хочеться.

МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ. Шановний Володимире Леонідовичу! Скажіть, будь ласка, для того, щоб встановити наявність хімічних елементів отрути, хімічних субстанцій в організмі потрібно провести судмедекспертизу. Під час другої поїздки Віктора Андрійовича до Австрії австрійськими фахівцями взяті відповідні аналізі, і зараз в Австрії проводиться судмедекспертиза.

Скажіть, будь ласка, чи можна, маючи результати кінцевоі судмедекспертизи, коли вони будуть, по-перше, і аналізи, якими, як стверджують колеги нашої комісії, які бачили матеріали, і ті матеріали, які ми маємо зараз, дати можливість вам доповісти другий раз і поставити кінцеву точку у цьому питанні, мається на увазі поінформувати зал і суспільство про кінцеві результати комісії. Коли це можна зробити?

СІВКОВИЧ. Судова медекспертиза розпочалася кілька днів тому. Буде вона тягнутися до середини, майже до кінця слідуючого пленарного засідання. Тобто приблизно до 25 числа. Якщо ми получимо до цього часу висновки судово-медичної експертизи, то я згоден буду вийти на трибуну або передати комусь, хто б проаналізував ці висновки і доповів залу.

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО Шановні друзі! Ні в кого, власне, з професійних чесних і незалежних лікарів немає ніяких сумнівів, що Віктор Андрійович був отруєний, отруєний речовинами, які не відносяться до харчування, і на це є чітка і зрозуміла експертиза австрійських лікарів.

Сьогодні я хочу вам сказати, що, на жаль, на жаль, владі Банковій вдалося зманіпулювати складом комісії, і комісія поспіхом, абсолютно не аналізуючи документи, не аналізуючи останнє заключення лікарів, поспіхом сьогодні оголосила заключення, у якому є фраза, що Віктор Андрійович як би то не був отруєний. І я хочу, щоб ви подивилися, що сьогодні на каналі "1+1", "Інтер", на всіх інших продажних каналах, на "УТ-1" будуть якраз про це казати.

А до керівника комісії у мене запитань немає, тому що до нього не може бути запитань.

СІВКОВИЧ. Я хочу уточнити Юлія Володимирівна, не дивлячись на те, що ви так обізнані в експертизах, я вам хочу сказати, що до сьогоднішнього дня, хочу вам заперечити, ніяка експертиза на хімічні речовини не проводилась. Це перше.

По-друге. Я не робив ніякий висновок, я тільки сказав, що комісія сьогодні не має ніяких доказів про навмисне отруєння Ющенка. Це не факт. Це я говорю.

(Скорочена версія)



Читайте також:

Отруєння Ющенка. Виступи Сергія Шевчука та Олександра Зінченка

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Все новости...