Ющенко победил по всему миру

Вторник, 2 ноября 2004, 20:25
Найкращим доказом того, що кучмівська "демократія" і "свобода" для обраних і справжні – демократія та свобода – речі несумісні, є голосування на виборчих дільницях єдиного закордонного виборчого округу.

До нього, згідно офіційного сайту ЦВК увійшло 123 дільниці у 77 країнах. Найбільше – 8 – виборчих дільниць відкрили у Молдові (з них 7 – у самопроголошеній ПМР), 5 – у Німеччині. У Польщі, Росії та Сполучених Штатах – по 4, у Австралії та Сербії і Чорногорії – по 3.

"Наша" взяла!

І хоч цифри ще остаточні невідомі, ясно, що із великим відривом переміг кандидат від "Нашої України", а не влади. Віктор Ющенко може пишатись, що його обрали громадяни справді вільного світу.

Бо важко собі уявити, що громадянин України, який живе в Неаполі, Сан-Франциско, Кракові чи Відні обере свого президента за підказками кремлівського самодержця Владіміра Владіміровіча Путіна, виступ якого водночас транслюватимуть ВВС, CNN і "Аль-Джазіра".

Крім деяких країн СНД, Латвії та Угорщини (про цей казус див. нижче) "Наш" Ющенко обіграв "їхнього" Януковича, як кажуть, однією лівою.

 
 
Прем'єр і кандидат Віктор Янукович виграв у наступних містах:


 
 
Таблиці складено за матеріалами сайтів "Майдан" і громадянської ініціативи "Знаю!".

Не виключено, що надвисокий, порівняно з внутрішньоукраїнським, відсоток голосуючих за Януковича в Росії пояснюється не тільки біг-мордами на Київському вокзалі російської столиці і не іміджмейкерськими потугами групи компаній Глєба Павловського, а банальною "каруселлю".

Той же "Майдан" оприлюднив листа із Запоріжжя, де повідомляється, що протягом останнього передвиборчого тижня на провідних металургійних комбінатах міста (наразі не буду нагадувати, хто є їхні власники!) було організовано виїзд на голосування у Росію.

Керівниками груп призначалися заступники керівників цехів. Мета – проголосувати за Януковича на кількох дільницях у Росії за відкріпними посвідченнями. За цю "карусель" платили непогані гроші – до $300.

Окремо варто зупинитись на підсумках голосування в українських районах Придністровської Молдавської республіки. Дільниць, нагадаю, там було відкрито сім – у Тирасполі, Рибниці, Бендерах, Григоріополі, Дністровську Кам'янці та Слободзєї.

І якщо на прикордонно-сусідній Вінниччині Ющенко отримав майже 60 відсотків, то брати з сіл і містечок ПМР чомусь віддалися Януковичу. За главу Кабміну проголосували 14041 придністровців (це 84,45% всіх виборців регіону). Лідерові "Нашої України" дісталися позначки лише у 895 бюлетенях (5,4%).

Цей дивний, на перший погляд, факт не можна не прокоментувати. У всіх на пам'яті літні події під Центрвиборчкомом, коли "братчики" кандидата в Президенти Дмитра Корчинського та члени Союзу українців Придністров'я, яким керує депутат парламенту ПМР Володимир Боднар, увірвалися у будівлю ЦВК, вимагаючи створення додаткових дільниць для українських громадян не визнаної світом Наддністрянщини.

Замість порушення кримінальної справи за фактом спроби захоплення адміністративної будівлі та побиття співробітників Державної охорони українська влада створила на території ПМР затребувані виборчі дільниці.

Можна було припустити, що організована українська громада за можливість взяти участь у голосуванні віддячить саме Корчинському. Але насправді 15 тисяч українських громадян Придністров'я проголосували за... Януковича. Цікаво чому?

Але не все втрачено. П'ятнадцять тисяч голосів вартують боротьби. Тим більше, що чималий вплив на придністровських українців має їхній колишній земляк Петро Порошенко.

Один Душин у Берліні, один Базилюк – у Парижі

За інших кандидатів закордонні українці голосували теж. Але зовсім неактивно. Для прикладу:

Вашингтон (США): Кінах – 10, Мороз – 7, Омельченко – 6, Бродський – 1, Симоненко – 1, Чорновіл – 1, Черновецький – 1.

Нью-Йорк (США): Чорновіл – 4, Омельченко – 3, Вітренко – 2, Яковенко –2, Кінах – 1, Корчинский – 1, Мороз – 1.

Чікаго (США): Яковенко – 2, Мороз – 1, Омельченко – 1, Симоненко – 1.

Сан-Франциско (США): Мороз – 3, Кінах – 2, Симоненко – 2, Вітренко – 1, Комісаренко – 1, Омельченко – 1.

Берлін (ФРН): Мороз – 19, Симоненко – 14, Кінах – 13, Бродський – 11, Вітренко – 9, Чорновіл – 5, Черновецький – 3, Яковенко – 3, Збітнєв – 3, Базилюк – 1, Душин – 1, Корчинський – 1, Рогожинський.

Франкфурт-на-Майні (ФРН): Мороз – 12, Кінах – 4, Симоненко – 3, Черновецький – 3, Омельченко – 2, Чорновіл – 1, Вітренко – 1, Комісаренко – 1, Яковенко – 1.

Лондон (Велика Британія): Мороз – 9, Комісаренко – 9, Кінах – 5, Омельченко – 5, Симоненко – 2, Бродський – 1, Чорновіл – 1, Яковенко – 1.

Едінбург (Велика Британія): Мороз: 4, Янукович – 3 (столиця Шотландії – єдине місто, де владний кандидат програв і лідерові соціалістів), Кінах – 2, Комісаренко – 1.

Прага (Чехія): Мороз – 16, Симоненко – 13, Кінах – 10, Вітренко – 9, Чорновіл – 9, Яковенко – 9, Грабар – 4, Омельченко – 4, Комісаренко – 3, Душин – 2, Козак – 2, Кривобоков – 2, Бойко -1, Бродський – 1, Волга – 1, Збітнєв – 1, Корчинський – 1, Ржавський – 1, Рогожинський – 1.

Відень (Австрія): Кінах – 6, Мороз – 5, Симоненко – 3, Вітренко – 3, Яковенко – 1, Чорновіл – 1, Омельченко – 1, Комісаренко – 1, Бродський – 1.

Краків (Польща): Мороз – 3, Вітренко – 2, Кінах – 1, Корчинський – 1, Симоненко – 1, Черновецький – 1.

Париж (Франція): Кінах – 15, Мороз – 8, Симоненко – 5, Комісаренко – 4, Корчинський – 2, Кривобоков – 1, Черновецький – 1, Вітренко – 1, Бойко – 1, Базилюк – 1.

Страсбург (Франція): Мороз – 3, Вітренко – 1, Кінах – 1, Комісаренко – 1.

Токіо (Японія): Кінах – 4, Вітренко – 3, Мороз – 3, Комісаренко – 1, Омельченко – 1, Рогожинський – 1, Симоненко 1.

Непросте голосування

Як і в Україні українським громадянам "в екзилі" довелося виборювати право обирати. Скажімо, симптоматичним видалося голосування і в нафтогазовій Тюменщині.

До списків виборців внесли більше 3 тисяч потенційних голосувальників. Але за бюлетенями з'явились лише 170 осіб (переважно пенсіонери). Решта проживають не в обласному центрі, а трудяться у віддалених районах, а тому не змогли скористатися своїм громадянським правом.

Тут було б доречно "нагриміти" на депутатів з оточення Віктора Ющенка, які напередодні виборів унеможливили голосування українців Російської Федерації на 41 дільниці.

Як відомо, Верховний Суд визнав рішення ЦВК про відкриття цих дільниць таким, що прийняте із порушенням закону. Але!

Дивімося на повний список цих дільниць. Бачимо міста Костромської, Івановської, Ніжегородської, Тверської, Липецької та інших областей, де українці за походженням, напевне, є, але тих, хто має "тризубу" паспортину – можна порахувати на пальцях рук.

А от багатий трудовими мігрантами і вахтовиками з Івано-Франківщини Західний Сибір добродії з МЗС і ЦВК чомусь обійшли. Чи треба пояснювати чому?

У Будапешті – інша біда. За підрахунками офіційних спостерігачів протягом дня проголосувало близько 225 осіб. Після закриття дільниці бюлетенів у скриньках виявилося... 343. Екзит-пол, який проводився на виході з дільниці засвідчив перевагу Ющенка. Зрозуміло, що після підрахунку виявилося, що переміг Янукович – різницею у 50 голосів...

У Бельгії тамтешні українці викрили можливого фальсифікатора. Ним виявився надісланий з Києва... заступник голови виборчої дільниці. Член виборчкому Омелян Коваль з'ясував, що чоловік, який за документами значився як Олександр Лешин, 1963 р.н., юрист, насправді за паспортом є 80-го року народження, і є не юристом, а студентом-ветеринаром!

Водночас 12 незалежним спостерігачам , які вчасно прибули на дільницю, повідомили, що Центрвиборчком не встиг оформити їм посвідчення спостерігачів. А тому, адью, спостерігайте собі на здоров'ю поза межами дільниці.

Аналогічну інформацію передають і з Кракова. Трьох спостерігачів не допустили на дільницю тому, що їхні посвідчення нібито зникли під час поштової пересилки.

А тим часом Міністерство закордонних справ радісно відрапортувало, що у голосуванні взяли участь 63 тисячі громадян України (свого часу омбудсмен Ніна Карпачова з трибуни парламенту заявляла, що нині на заробітках за кордоном перебувають від 4 до 7 мільйонів українців).

Речник МЗС Маркіян Лубківський заявив, що всі, хто прийшов на виборчі дільниці, проголосували. Це не так, але сперечатись і наводити десятки кричущих доказів недбальства працівників українських консульських установ, які відповідали за списки виборців і організацію процесу голосування, наразі не будемо. Дочекаємося другого туру.

P.S.

ЦВК продовжує рахувати протоколи. Після 75,6% оброблених протоколів по закордонному виборчому округу лідирує Віктор... Янукович. За нього висловилися 16090 українців (з яких понад 14 тисяч (sic!) проживають у Придністров'ї). За Віктора Ющенка – 14742 виборця. За Олександра Мороза по всьому світу проголосувало 520 чоловік (1,52%), за Петра Симоненка – 405 (1,19%). Найменше – усього 9 голосів – за кордоном отримав Олександр Ржавський.

Читайте також

ТОМУ ЩО Ющенко

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования