Статті

інтерв'ю

Олександр Притика: я пропонував Фірташу продати облгази за 1 гривню

Один з найвпливовіших і одночасно закритих топ-менеджерів Дмитра Фірташа розповів ЕП через що конфліктує з менеджерами "Нафтогазу", чому облгази треба продавати, про невдалі плани олігарха і крадіжки газу Сергієм Курченко. (рос.)
інфографіка

Просто про бюджет: скільки, кому і навіщо

За допомогою інтерактивної візуалізації ЕП демонструє, як зміняться доходи та витрати кошторису країни порівняно з 2016 роком.

Контрабанда в законі: як скандальний дипломат лишилася на дипслужбі

Гучний скандал травня – коли на кордоні затримали дипавтомобіль, повний контрабандних цигарок, – так і не добіг свого завершення. МЗС не зміг навіть звільнити свого співробітника, що "засвітилася" у контрабандних схемах. Історія родини дипломатичних контрабандистів...

"Надзвичайно хороший". Гаряча фаза бюджетного процесу стартувала

Депутати починають знайомитися з проектом фінплану-2017. Економісти вважають бюджет реалістичним, але не завдяки закладеним у ньому стимулам для економічного зростання, а заниженим показникам курсу долара та інфляції. (рос.)

Справа 31 серпня: "чистий" Тягнибок і капелан-хуліган

Головне слідче управління Нацполіції України так і не спромоглося встановити, хто спровокував заворушення під Радою 31 серпня 2015 року. Наскільки за рік Аваков і його команда наблизилися до покарання винних та які перспективи в цієї справи, розбиралася "Українська правда".

Незалежний енергорегулятор: чому він №1 в фокусі ЄС

Створення незалежного регулятора – ключова передумова успіху всієї енергетичної реформи, яку Україна має провести відповідно до Угоди про асоціацію. Перша заява Мінгареллі – чіткий сигнал для народних обранців, чого очікує ЄС від їхньої роботи.

Екс-спікер Конгресу США: Президент Трамп продаватиме зброю Україні

Ньют Гінгріч: Трамп розблокує питання надання летальної зброї на користь України. Він може говорити приємні речі про Путіна, але тим часом продаватиме Україні зброю... запропонувавши відстрочку платежів.

Роман Іваничук: Якби я був молодий, був би нині на сході

17 вересня на 87-му році життя не стало автора історичних романів, Героя України Романа Іваничука. УП.Культура публікує фрагменти з інтерв’ю, яке вийде у третьому томі проекту "RECвізити. Антологія письменницьких голосів" "Видавництва Старого Лева".

Єврокомісія оголошує про новий рівень допомоги Україні: стаття Могеріні та єврокомісара Гана

План зовнішніх інвестицій спрямований на те, щоб знайти понад 40 млрд євро інвестицій для країн-сусідів ЄС. Це більше, ніж весь обсяг допомоги, яку ЄС зараз виділяє по всьому світу.

Бенефіціари кризи: скільки активів Фонд гарантування "загубив" у кожному з банків

МВС за час банківської кризи змогло довести тільки одну справу до обвинувального вироку. Розкрили злочинів в банківській сфері аж на 510 тисяч гривень з 256 мільярдів гривень. (рос.)

Андрій Коболєв: Нехай вийдуть і скажуть – пішла Європа подалі

Про необхідність зміни голови "Укртрансгазу" Коболєв заговорив тільки зараз, коли втратив контроль над фінансовими потоками підприємства, хоча конфлікт жеврів давно. В інтерв'ю УП Коболєв розмірковує про наслідки "позапланової" свободи "Укртрансгазу", ролі в цьому процесі команди Фірташа та консультаціях з Гройсманом і Яценюком. (рос.)

Янукович проти України: хто виграв та хто програв у суді ЄС

Нова скарга Януковича, в якій він оскаржує нині чинні санкції, запроваджені до березня 2017 року, має низькі шанси на успіх.

Фредерік Беґбедер: Війна від нас не так і далеко

Французький письменник Фредерік Беґбедер представив свої нові переклади українською. Під час зустрічі з журналістами у Львові письменник помітно тішився, коли між традиційними запитаннями про любов і наркотики вдавалося поговорити на серйозніші теми – війну та історичну пам’ять.

Антикорупційний суд, право НАБУ на прослуховування, е-декларації: нові вимоги ЄС щодо антикорупції

Незалежність НАБУ зміцниться, якщо ця організація отримає право на прослуховування телефонних розмов. Ми розраховуємо на те, що ви зробите реальні зміни в Україні... Робота над впровадженням антикорупційних судів також повинна розпочатись якнайшвидше

Промова Порошенка на Yalta European Strategy

Президент звернувся до закордонних політиків та експертів із більше ніж 40-хвилинним системним виступом про Європу, що змінюється, місце України в ній та роль Росії у цих змінах.

Гра в імітацію, або Російський Кіджондон

Зовнішньо з російськими виборами все добре: партії і програми, ліберали і патріоти, передвиборна агітація і всенародне голосування. А фактично перед нами порожня будову, млява бутафорія з запрограмованими результатами, фальшивою конкуренцією і Держдумою, яка нічого не вирішує. (укр.)

Україна втрачає дороги. П'ять причин для занепокоєння

У 2016 році помітно пожвавився ремонт українських доріг. Втім, його темпи ще далеко не ідеальні. Часто зростають терміни завершення робіт і вартість ремонтів. Що не так у вітчизняному дорожньому господарстві?

Тест на боягузтво: найбільші боржники українських банків

Сумнівні та прострочені борги бізнесу досягли чверті всіх корпоративних кредитів у країні, перевищивши 200 млрд грн. Хто ж ці найбільші боржники, які не повертають борги? (рос.)
інтерв'ю

Клим Чурюмов. Українець, який осідлав комету

У 1969 році він відкрив нове космічне тіло, а у 2014 році весь світ у прямому ефірі слідкував за посадкою на ядро комети Чурюмова-Герасименко модулю "Філа".

На зліт: чи зможе "Антонов" повернути собі колишню славу

Хоча в 2016 році "Антонов" не випустив жодного літака, підприємство дивиться в майбутнє з оптимізмом. Воно розриває зв'язки з Росією і збирає замовлення на нові літаки по всьому світу: від Міністерства оборони України до Китаю.
інтерв'ю

Посол США: Крим повернеться до України, але коли? Моя відповідь може бути неприємною

Яку думку має новий посол США про Україну, про наші можливості та перспективи. І, звісно, про найболючіші проблеми України – від Криму до Донбасу – в першому інтерв’ю Марі Йованович на посаді.

Мінфін прорахував підвищення податків

У четвер уряд планує внести проект бюджету-2017 у парламент. Міністр фінансів запевняє: підвищення податків не буде. Однак у розпорядженні ЕП опинилися розрахунки, які свідчать про протилежне. (рос.)

Кононенко створює енергетичну противагу Ахметову

Вугільна галузь отримала нового "наглядача". Досягнення поставленої мети почнеться з викупу трьох великих вугільних активів в Олександра Януковича. (рос.)
Гроші депутатів

Кишені навиворіт. Найбагатші депутати Ради

Минулого тижня, після літньої перерви розпочала свою роботу Верховна Рада. "Українська правда" вирішила дослідити декларації народних обранців. Ми обрали депутатів, чий минулорічний дохід склав більше 1 мільйона гривень.

Що відбувається з Урядовим офісом з питань євроінтеграції?

Песимісти кажуть, що восени на Україну чекає провал в експертизі проектів урядових рішень на їх відповідність Угоді про асоціацію. Оптимісти натомість заперечують, що уряд впорається...

За мотивами виступу Зеленського. Наскільки великими є борги України?

Виступ Зеленського дійсно далекий від правди, але і тези про те, що державний борг України зменшується, так само маніпулятивні.

Голосування з депортацією: як Київ зможе зупинити "російські вибори" в дипмісіях

Чи потрібні Україні звинувачення у нападі на дипмісію? Та й навіщо наражати власну державу на небезпеку, коли є ще один, безпечний для Києва шлях, про який досі чомусь не кажуть ані в МЗС, ані в СБУ.

І сміх, і гріх. Чому ГПУ зацікавилася Новинським

Іронія долі і генпрокурора розпорядились таким чином, що "православний олігарх" може втратити недоторканність, а то й свободу, якраз через справи церковні.
Медицина

Як працює експериментальна "швидка" у Харкові

"Працювати так, як ми працювали раніше, не тільки неможливо, а просто страшно", – Віктор Забашта, директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Харкова.

10 міфів про український IT-сектор

IT галузь, яка стихійно за декілька років піднялася з небуття, сьогодні овіяна безліччю вигадок, упереджень та міфів. ЕП разом з експертами визначили основні. (рос.)

"Мрія" на фініші. Як зберегти компанію з мільярдним боргом без жертв

Історія з реструктуризацією боргу скандального агрохолдингу "Мрія" добігає кінця. В понеділок компанія нарешті оприлюднила основні умови реструктуризації боргу обсягом 1,1 мільярда доларів.

Криголам Нефьодов. Як ботаніки перемагають корупцію у держзакупівлях

"Українська правда" презентує спецпроект "Нові лідери". Протягом року ви будете знайомитися з молодими українцями, які своєю роботою, творчістю, талантом, самовідданістю змінюють країну, в якій ми живемо. (рос.)
Реклама: