У провінції Іспанії теж хочуть "референдум" за назалежність

Субота, 27 вересня 2014, 13:27

Президент Каталонії Артур Мас призначив проведення референдуму про незалежність провінції від Іспанії.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Референдум призначено на 9 листопада.

Як зазначає AP, йдеться про один з найбільших викликів для уряду Іспанії за останні роки: цей крок продовжує "сепаратистський тренд" останнього періоду у Європі.

У вересні аналогічний референдум про незалежність відбувся у Шотландії, але його учасники більшістю голосів не підтримали ідею відокремлення від Сполученого Королівства.

Разом з тим уряд Іспанії наполягає, що не допустить проведення плебісциту і задля цього оскаржить рішення у Конституційному суді. З цього приводу на позачергове засідання у неділю збереться іспанський кабмін.

Сепаратистські настрої особливо зміцніли на тлі економічної кризи, яка сильно вразила Іспанію останніми роками, зазначає Reuters. Згідно з опитуваннями громадської думки, більшість каталонців підтримують ідею проведення референдуму.

Що ж до підтримки відокремлення від Іспанії, то за це виступає приблизно половина електорату. Лише 23 відсотки опитаних вважають, що референдум має відбутися навіть, якщо рішення про його проведення заблокує Конституційний суд Іспанії.