Спікера Джонсона закликали подати у відставку через питання грошей для України

Олена Івашків — Середа, 17 квітня 2024, 02:47

У вівторок республіканець Томас Массі, гострий критик подальшої допомоги Україні, заявив, що він приєднається до конгресменки-республіканки Марджорі Тейлор Грін у її клопотанні про відставку спікера Палати представників Майка Джонсона з посади. За його словами, Джонсон повинен дозволити Республіканській партії обрати нового лідера, а потім піти у відставку.

Джерело: The Wall Street Journal

Деталі: Джонсон у вівторок пообіцяв залишитися спікером, попри те, що він зіткнувся з найбільшим викликом своєму лідерству з моменту вступу на посаду минулої осені. Виклик спричинили його зусилля ухвалити довгоочікуване фінансування для України, Ізраїлю та інших закордонних союзників. 

Джонсон зараз намагається провести складний законопроект, що складається з чотирьох частин, через Палату представників до кінця тижня. Значною мірою він покладається на голоси демократів і при цьому хоче зберегти свою посаду. 

Все більше республіканців вказують на те, що вони розчарувалися в його лідерстві. Депутати висловлювали занепокоєння з приводу його пропозиції ухвалити чотири окремі законопроекти, об'єднати їх і передати до Сенату.

Нова загроза спікерству Джонсона з'явилася у вівторок вранці, коли республіканець Томас Массі, гострий критик подальшої допомоги Україні, заявив, що він приєднається до Марджорі Тейлор Грін у її клопотанні про відставку з посади. Грін подала цю пропозицію минулого місяця, але поки що не намагалася домогтися голосування. 

Массі заявив, що Джонсон повинен дозволити Республіканській партії обрати нового лідера, а потім піти у відставку, стверджуючи, що зараз пропозиція звільнити крісло отримає більшу підтримку, ніж у жовтні, коли група з восьми бунтівних республіканців організувала відставку колишнього спікера Кевіна Маккарті.

Пряма мова Джонсона: "Я не піду у відставку, і, на мою думку, це абсурдне уявлення, що хтось може внести пропозицію про відставку, коли ми просто намагаємося виконувати свою роботу.

Нам потрібні тверді руки біля керма. Я вважаю себе спікером воєнного часу. Я не очікував, що цей шлях буде легким".

Ще деталі: Цей крок Массі відбувся на тлі розчарування серед великого блоку консерваторів тим, що Джонсон неодноразово звертався до демократів з проханням допомогти ухвалити законопроекти для фінансування уряду та інших важливих заходів. 

Проте, до кінця вівторка жоден інший республіканець не приєднався до пропозиції про відставку, і не було жодних ознак того, що хтось із законодавців міг би замінити Джонсона, якщо він буде усунутий з посади. 

Джонсон перебуває під сильним тиском з боку Білого дому та багатьох законодавців, які вимагають ухвалити рішення про фінансування України.

Після неодноразових затримок Джонсон оприлюднив у понеділок пізно ввечері план винесення на розгляд Палати представників чотирьох окремих законопроектів, маневр, спрямований на те, щоб вийти з тривалого глухого кута, в якому опинився пакет зовнішньої допомоги на суму 95 мільярдів доларів, ухвалений Сенатом раніше цього року. 

Лідери обох партій у Конгресі та президент Байден закликали Джонсона підтримати законопроект Сенату. Замість цього Джонсон розділив допомогу на частини, намагаючись обійти велику групу республіканців, включаючи Грін і Массі, які виступають проти надання Україні більшої кількості грошей. 

Джонсон заявив, що планує оприлюднити фактичний текст заходів вже у вівторок, а Білий дім і демократи в Конгресі заявили, що чекають на деталі.

Але до обіду вівторка законодавці та помічники Джонсона говорили, що план Джонсона - ухвалити заходи допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню окремо, разом із законопроектом, що має кілька пріоритетів для Республіканської партії, таких як обмеження TikTok, а потім об'єднати їх і відправити до Сенату одним законопроектом - розвалюється на частини. 

Конгресмен Френч Хілл сказав, що на конференції все більше людей висловлювалися за окремі законопроекти, а не за те, щоб їх передавати разом.

Республіканці також були засмучені тим, що законопроект не містить жодних імміграційних заходів. 

На закритому засіданні республіканців Палати представників у вівторок вранці Массі закликав Джонсона оголосити про свою відставку зараз, щоб республіканці могли провести вибори лідера до того, як він піде у відставку.

Демократи заявили, що втрутяться, щоб врятувати Джонсона, якщо республіканці спробують усунути його з посади через Україну.

Конгресмен Джаред Москович написав у соцмережах: "Моя позиція не змінилася. Массі хоче, щоб світ згорів, я не буду стояти осторонь і спостерігати. У мене є відро води".