Про що говорять депутати

Роман Мартин, Юрій Мочаєв, для УП — Четвер, 16 травня 2013, 13:33

У 2012 році Управління справами Верховної Ради витратило майже 1,5 мільйони гривень на технічне обладнання для організації роботи парламенту. Левова частка від загальної суми коштів, а саме – 875 тисяч гривень, пішла на систему запису й обробки мовної інформації "Графіт-ВР12". Передбачалося, що цей комплекс слугуватиме для підготовки стенограм виступів народних депутатів.

Що таке "Графіт-ВР12" і чому він потрібний?

Необхідність стенографування виступів народних депутатів визначено на законодавчому рівні. У законі "Про комітети ВР" вказано, що "Протокол і стенограма засідання комітету є офіційними документами, що підтверджують процес обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету". Схожу норму передбачено в законі "Про Регламент".

Загалом, система запису й обробки мовної інформації повинна була б забезпечувати стенографування пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій.

З технічної точки зору, система запису й обробки мовної інформації "Графіт-ВР12" – це майже 30 автоматизованих робочих місць, декілька серверів, блоків та мережеве обладнання.

Найдорожчою частиною комплексу є програмне забезпечення, яке коштувало платникам податків 250 тисяч гривень. Його розробником є ТОВ "НВП "Омега". За даними "Вісника державних закупівель", у січні 2012 року ця компанія перемогла в тендері на оновлення системи комп'ютерного стенографування ВР. Щоправда, більше ніхто участі в конкурсі не брав.

 
 

Раніше система "Графіт" модернізувалась в 1994-му, 1999 та 2004 роках.

Стенографування роботи комітетів Верховної Ради

За інформацією Апарату ВР, 20 з 29 комітетів ведуть стенограми засідань. Закон "Про доступ до публічної інформації" визначає, що документи, які містять суспільно важливі дані, повинні оприлюднюватися органами влади на офіційних веб-сайтах.

Проте, лише Комітет із питань свободи слова та інформації й Комітет із питань культури та духовності регулярно оприлюднюють стенограми в мережі інтернет.

Ще 9 комітетів взагалі не ведуть стенограм засідань, що порушує перший пункт 51-ї статті закону "Про комітети ВР", який зобов'язує вести протоколи та стенограми на кожному засіданні комітету. Зі слів першого заступника голови Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВРУ Андрія Пишного, проблема – у секретаріаті, який не може впоратися з покладеними обов'язками.

Однак, якщо є добра воля членів комітету, ситуацію можна виправити.

Комітет із питань регламенту прийняв рішення перекласти частину обов'язків на Апарат Верховної Ради. Відтак, секретаріат забезпечуватиме запис засідань, а працівники Апарату його розшифровуватимуть та оформлятимуть у кінцевий документ.

"Ми намагаємося отримати стенограми засідань Регламентного комітету, які відбулися цього року. Натомість секретаріат замість стенограм, що в обов'язковому порядку ведуться, надає постійно протоколи", – поскаржився Андрій Пишний на останньому засіданні Комітету, яке відбулося 17 квітня. – "Тому, щоб полегшити діяльність секретаріату, це питання було опрацьовано з Апаратом і, за умови проведення звукової фіксації, Апарат ВР бере на себе обов'язки провести стенографування засідань Регламентного комітету".

Стенографування засідань тимчасових спеціальних та слідчих комісій у діючій Верховній Раді не відбувається.

З початку своєї роботи народні обранці створили лише одну тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення народу України на парламентських виборах 2012 року. Однак цей робочий орган так і не почав легітимно працювати, через ігнорування засідань депутатами ПР, які мають більшість у комісії.

Відтак, потреби у використанні системи запису вартістю майже мільйон гривень – немає.

Аналіз виконання вимог законодавства щодо ведення стенограм засідань комітетів ВР VII скликання

Стенографування засідань Верховної Ради

Прикладом раціонального використання системи запису й обробки мовної інформації є її застосування на пленарних засіданнях ВР.

На відміну від комітетів та тимчасових слідчих комісій, стенограми роботи парламенту оприлюднюються на офіційному сайті органу влади. Громадяни можуть ознайомитися з виступами депутатів, починаючи з 1 сесії І скликання. На сайті навіть розміщено стенограму засідання, яке частина провладних депутатів провела 4 квітня на Банковій.

Крім фіксації сказаного депутатами на пленарному засіданні, система "Графіт-ВР12" забезпечує корегування невдалих виступів народних обранців. Така можливість передбачена в законі "Про Регламент ВР". Друга частина 55-ї статті цього закону визначає, що "Стенограма відкритих пленарних засідань ВР до її редагування розміщується на офіційному веб-сайті ВР не пізніше наступного дня після пленарного засідання, після редакційного опрацювання оформляється в тижневий строк і підписується керівником Апарату Верховної Ради. Протягом цього часу народний депутат може подати свої зауваження щодо неточностей, допущених у стенограмі пленарного засідання".

Як ця норма втілюється на практиці?

22 березня міністр соціальної політики Наталія Королевська виступила на пленарному засіданні. Далі – дослівна цитата із фрагменту, що його оприлюднив 5 Канал:

"Якби ви какретизували би своє питання може воно стасується кормов для кішек, для цуценят. Патамушо кішки та цуценята чиїсь там немогут пакупати сєбє в кішчачих магазинах. Таму, шановні народні депутати, гуманітарні грузи будуть паставлєни, кантрабанда в Україну чєрєз гуманітарку нє прійдьот".

Після редакційного опрацювання, на сайті ВР оприлюднили стенограму з виступом депутата:

"Якби ви конкретизували своє питання, може воно стосується кормів для кішок, для цуценят, які їдуть через кордон сьогодні й потребують термінового розміщення. Тому що кішки та цуценята чиїсь там не можуть купувати собі в кошачих магазинах. Тому, шановні народні депутати, гуманітарні грузи будуть поставлені. Контрабанда в Україну через гуманітарку не прийде".

Судячи з попереднього аналізу стенограм пленарних засідань Верховної Ради, лідерство за їх редакційним опрацюванням, упевнено зберігає прем'єр Микола Азаров.

Роман Мартин, Юрій Мочаєв, Громадянська мережа ОПОРА, спеціально для УП