Язик махає людиною

П'ятниця, 10 серпня 2012, 12:03
керівник напрямку "Україна і світ", Аналітичний центр УКУ


Чому собака махає хвостом?
Тому, що собака розумніший за свій хвіст.
Якби хвіст був розумнішим, то він махав би собакою.
із фільму "Хвіст махає собакою"(Wag the dog))

Грипозна паніка Тимошенко-2009 була способом відвернути увагу суспільства від фальшивого педофільського скандалу і реального скандалу із вбивцею-депутатом Лозінським. Достатньо успішним способом.

Сьогодні, коли ЄВРО-2012 закінчилося, залишивши по собі борги, пусті аеропорти і затримки з виплати зарплат бюджетникам, владі конче необхідна нова морква перед обличчям осла – щоб він і далі тягнув воза.

Ця приманка – це питання закону про мови, дразлива довогограюча заноза, що стосується кожного, і мала б відводити перезрілі питання корупції і злочинців при владі на другий план, розводячи "котят" по мовних кутках рингу.

Технологія мовної гри

Стенлі Мосс, продюсер: Президент буде героєм - він приніс мир!
Конрад Брін, політтехнолог: Але ж війни не було!
із фільму Wag the dog

Вкинутий у Раду мовний закон, що почався неначе перший етап "мажоритарки" Колесніченка і Ківалова, втім, був підхоплений на вищому технологічному рівні.

Довгий пасьянс із проходженням закону в Раді – насправді прорахований до кінця. Все просто: електорат влади голосуватиме за неї незалежно від законів: він або залежний, або зачарований.

А от з опозиційним виборцем все набагато складніше, особливо – з потенційним опозиційним електоратом Сходу і Півдня, котрому досить Януковича. От його демотивувати, змістити фокус його уваги – ось що є метою скандалу!

Опозиція ж має виглядати такою, що зациклена тільки на мовному питанні і "вишиванці", агресивною і недіалогічною – словом, такий собі гурток радикальних націонал-реконструкторів, котрі намагаються нав’язати своє хобі всій країні.

Ще одним результатом цього етапу має бути перетворення Януковича на арбітра у мовному конфлікті, на модератора і задавача стандартів (правил гри) у цій дискусії – і в жодному разі не на гравця. Позиція "над бійкою" – не новий винахід: у це два терміни грався Кучма.

Проміжні сценарії

Стенлі Мосс, продюсер: Шановна, ваш "Черевичник" - це акула, він - це "щелепи".
Так? Ви повинні постійно подразнювати їх.
Ви ж не показуєте їх зразу у першій частині фільму.
із фільму Wag the dog

Уже через дві години після підписання Януковичем закону у Донецьку було виведено кілька тисяч людей з прапорами ПР на його підтримку. Це вкотре свідчить: кампанія "на захист російської мови" є частиною передвиборчого сценарію Банкової.

Громадські кампанії у підтримку російської? Стрічки а ля георгіївські за "другу" і графіті-профілі Пушкіна на парканах? Гала-концерт "Хочу родной язык"?

Злостні фошисти-бендеровці, готові чинити насильство над російськомовними – необхідний елемент цієї комедії. "Не розумію російської мови!", "Чемодан-вокзал-Росія", "окупанти-геть" – і російський політтехнолог Банкової Шувалов радісно потирає руки: гра триває!

Але гра може і вийти з-під контролю. Молодіжні загони на захист "языка" від "мови" у Одесі і навпаки – у Львові? Або простіше, на рівні хулігана: а не хочеш в голову, рагуль/москаль проклятий?

Як зламати гру

Стенлі Мосс, продюсер: Дивися! Це все повністю чортова фальшивка, і вона виглядає на 100% реальною!
Це найкраща робота у моєму житті, тому, що вона виглядає так щиро!
із фільму Wag the dog

Опозиція не має права приймати участі у цій наскрізь фальшивій забавці. Закон прийнято у незаконний спосіб, із порушенням як регламенту, так і Конституції. І Литвин, і Янукович, підписавши його, приєдналися до "розводу котят" – і тепер не мають жодного морального права брати участь у цій дискусії.

Тому, по-перше, необхідно вимагати кримінальної відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі для учасників.

По-друге, опозиція мала б визначити першочерговою ціллю скасування закону Колесніченка-Ківалова у майбутній Раді, і повернення старого закону зразка 1989 року.

Власне обговорення нового мовного закону, що забезпечив би і права української мови, і можливості для мов національних меншин, варто розпочати після виборів.

І, по-третє, опозиція повинна припинити будь-яку очну і заочну дискусію із владою на мовну проблематику, пояснивши людям, що це – спекуляція. Цей "закон" – нікчемний і за змістом, і за формою прийняття, і його просто треба припинити, як і десятки інших.

Ми маємо бути єдині, Схід і Захід, Львів і Луганськ: цей режим повинен піти і відповісти за свої злочини. Геть мовну карту з виборчої гри!

Але з цим пунктом буде найскладніше: окремі опозиційні сили повністю базують свою діяльність саме на мовних темах, таким чином граючи "другим номером" у мовній грі влади.

Насамкінець

Конрад Брін, політтехнолог: Яка різниця, чи це правда? Якщо це - історія і це чіпляє їх, це годиться!
із фільму Wag the dog

Чи вдасться владі знову посварити "мозок" зі "шлунком", затінити мовою економіку, збити хвилю справедливого протесту проти беззаконня і роз’єднати людей? Якщо ми не винесемо мовного питання за дужки – більш ніж вірогідно, що так.

Маймо терпіння, увагу і повагу, люди! Говорім про наші мовні потреби спокійно, без істерики – і вимагаймо того самого від політиків. І – не даваймо шахраям і злодіям із Банкової керувати нашими емоціями і пріоритетами.

Остап Кривдик, політолог, активіст, для УП