Експерти вважають, що "Регіони" домовляться з НУНС

Середа, 3 березня 2010, 21:43

Партії регіонів вдасться сформувати коаліцію за участю фракції НУНС.

Про це заявив директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, повідомляє Інтерфакс.

"Коаліція вдасться. Питання переходу фракції НУНС - питання грошей, часу і, звичайно ж, посад. Але думаю, що це питання майже вирішене", - сказав він, додавши, що коаліція може бути створена вже на цьому тижні.

У свою чергу директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що більшість у парламенті за участю фракції НУНС буде створена протягом двох тижнів.

"Думаю, що протягом двох тижнів він збере цю більшість, хоча і не на тих критеріях, як розраховував", - зазначив він.

"Я думаю, що після голосування проти Юлії Тимошенко при такому результаті Віктор Янукович тільки в четвер вранці усвідомить, що сталося. Тобто йому потрібно було все-таки шукати сильного прем'єра, створювати коаліцію, і в останню чергу - знімати Тимошенко", - вважає політолог.

"Він вчинив інакше, і тепер несе відповідальність за фігуру прем'єр-міністра і за створення коаліції. Тому він піде зараз на будь-які угоди з НУНС, тільки щоб отримати цю більшість", - додав Небоженко.

Експерт вважає, що фракція НУНС може претендувати на гуманітарний блок в уряді та посади п'ятьох глав облдержадміністрацій.

Крім того, Небоженко зазначив, що НУНСівці могуть претендувати на "пенсійний фонд кожному з тих, хто змінить націонал-демократичний статус на статус колабораціоніста, зрадника, або ж людину, яка йде у світле майбутнє разом з донецькими".

"Тобто це має бути глибока компенсація, яка дозволяла б депутату жити спокійно до кінця його днів", - зазначив політолог.
 
"НУНС може сподобатися крісло Литвина (спікер Володимир Литвин), і щоб вони не вимагали ніяких кадрових призначень у економічному блоці, цілком можливо, вони (Партія регіонів) грубо кажучи, можуть "сколупнути" Литвина, тому що він виконав свою роботу", - допускає Небоженко.

При цьому він розцінив норму нового регламенту Верховної Ради про те, що зняти главу Верховної Ради з посади можна тільки 300 голосами депутатів як "дуже хитру штуку самого спікера".

Разом з тим, на думку експерта, зняти Литвина зі спікерської посади "дуже легко за допомогою скривджених, тобто БЮТ, і за допомогою переможців, тобто нової коаліції".