Росія візьме "на озброєння" слова українських борців за російську мову

П'ятниця, 14 травня 2010, 11:33

Російська сторона врахує у переговорному процесі з Україною позицію прибічників зміцнення позицій російської мови в Україні.

Про це сказав радник-посланник посольства Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов, коментуючи думки, висловлені на конференції "Українська та російська мови: перспектива двомовності" у четвер, повідомляє Радіо "Свобода".

Зокрема, професор кафедри російської мови КНУ імені Шевченка Людмила Кудрявцева навела дані, що на початку 1990-х років в Україні було понад 4 000 шкіл із російською мовою викладання, а сьогодні їх нараховується 1 100.

За твердженням професорки, ці та інші приклади "зменшення сфери вжитку російської мови" є порушенням прав громадян України і суперечать Європейській хартії регіональних та міноритарних мов.

"У 10-й статті Конституції, на яку посилаються мої опоненти, йдеться не лише про державний статус української мови. Вона гарантує всебічний розвиток російської та інших мов. Відповідно до закону "Про мови..." російська мова майже в усіх сферах має функціонувати разом із державною", - сказала Кудрявцева.

Із нею погодилися декотрі інші учасники конференції, серед яких директор ТРК "Київ" Дмитро Джангіров та директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

Лоскутов повідомив, що ці думки згаданих фахівців будуть враховані у підготовці зустрічі президентів України та Росії 17 травня.

"Це експерти дуже високої кваліфікації, які формують світогляд людей, навчають молодь... Українсько-російська співпраця має відбуватися передовсім на рівні інтелектуалів", - сказав він.

"Ці дискусії ми врахуємо в нашій роботі, в переговорному процесі, в підготовці майбутніх угод", - заявив російський дипломат.

У свою чергу, міністр освіти і науки України Дмитро Табачник констатує, що вже зараз російська мова в Україні зміцнює позиції.

"Своїм наказом я надав право вишам і студентам обирати мову навчання. Таким чином ми збільшимо кількість російських студентів-контрактників до 5 тисяч і відновимо кількість усіх іноземних студентів, яка за два роки впала із 51-ї тисячі до 43-х", - прогнозує міністр.

Подібні заяви викликають обурення у великої частини суспільства в Україні.

Депутат від НУНС Іван Заєць наголошує, що все це свідчить про збільшення залежності дій української влади від Росії.

"Раніше більше говорили про українсько-російську співпрацю в економіці. Зараз бачимо, що однією з головних цілей стає зміна гуманітарної політики. Сьогодні зусиллями пана Табачника та пана Семиноженка реалізується ця антиукраїнська політика", - каже він.

"Українська правда"