Литвин зніме половину зарплат із лідерів фракцій БЮТ і НУНС за шашки і яйця

Четвер, 15 липня 2010, 09:59
 Справа щодо вибухів шашок у сесійній залі Верховної Ради 27 квітня триває, сказав спікер Володимир Литвин.

"Наскільки мені відомо, розслідування триває", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Після того як документи були повернуті у Генпрокуратуру із пропозицією надати додаткові матеріали, я отримав лист, який повідомляє, що слідчі дії тривають і тому необхідно час для підготовки таких матеріалів", - додав голова Верховної Ради.

Литвин зазначив, що його "також цікавить питання компенсації матеріальної шкоди".

"Те, що сплатили, - просто крапля від суми в більш ніж мільйон гривень. Відшкодовано всього декілька десятків тисяч гривень! До речі, це зробили представники групи "Народної самооборони", - зазначив він.

"Я запропонував керівникам опозиційних фракцій подумати, як вони будуть ділити між собою матеріальну відповідальність. Відповіді поки не отримав. Гадаю, підпишу розпорядження про утримання половини зарплат керівників цих фракцій", - повідомив спікер.

На запитання, чи буде він вираховувати гроші лише з зарплат лідерів фракцій чи з депутатських теж, Литвин відповів: "Нехай ті люди, які уособлюють фракції, і платять. Я ж не можу розділити цю суму на всіх депутатів - тоді мені необхідно провести слідчі дії, експерименти й установити частку провини кожного".

"Я говорю про БЮТ і "Нашу Україну - Народну самооборону", тих, хто заливав клеєм пульти для голосувань, кидав димові шашки, яйця. Якщо будуть звернення й факти, які вкажуть на представників інших фракцій, я зроблю аналогічно", - додав він.

Литвин також запевнив, що "і розфарбований провів" би засідання 27 квітня, коли депутати ратифікували харківські домовленості президентів України й Росії, зокрема, про продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі на 25 років.

За словами спікера, коли він відмовив БЮТ у проведенні позачергового засідання 24 квітня, йому у відповідь "сказали: ми зчинимо шум, Верховна рада проголосує, і закриємо тему - що раніше, то краще". "З таки же проханням - швидше провести ратифікацію - до мене раніше зверталися й від Партії регіонів, але їм я теж відмовив", - додав він.

"Розумів, що якщо покаджу свою слабину, продемонструю переляк у сесійному залі, то подальші процеси будуть некерованими. І не тільки в сесійній залі. Саме тому я вирішив вистояти в тій ситуації", - сказав Литвин.

Втім, він певен, що "ніякого перевороту не було б".

"Були надія й розрахунки на вулицю, на те, що люди зайдуть у сесійну залу. І якби я злякався всіх цих яєць і димових шашок, то в одних це вселило б упевненість і віру в правильність своїх дій, а інших деморалізувало б", - сказав спікер.

"Тому скажу так: це рішення потрібно сприймати як даність і розуміти, що флот залишиться на найближчі 25, а не 50 років, до яких підвели країну організатори скандалу й провокацій у день розгляду даного питання", - додав Литвин.