У ЄС підозрюють, що Янукович і Азаров не зовсім розуміють, про що говорять

Понеділок, 11 жовтня 2010, 11:11


13-й раунд переговорів України й ЄС про створення зони вільної торгівлі у рамках угоди про асоціацію був успішним.

Про це розповіла керівник європейської делегації Єва Синовець у інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", коментуючи раунд переговорів, що завершився у п'ятницю в Києві.

"Нинішній раунд був 13-м за рахунком, і ми переживали, що число "13" стане для нас нещасливим. Як не дивно, раунд виявився успішним", - сказала вона.

"Не секрет, що за останній рік - і до президентських виборів, і після них - удалося домогтися незначного прогресу в переговорах. Ми, звісно, не очікували, що робота піде швидко, але на ділі темп виявився до розчарування низьким. Після 13-го ж раунду я можу з радістю оголосити, що ми нарешті увійшли у свою колію", - зазначила Синовець.

"Минулого тижня ми обговорили вісім важливих розділів, по кожному з них можна констатувати хороший результат, а по деяких ми навіть змогли підготувати ґрунт для того, щоб на наступному раунді, на початку грудня, завершити їх попереднє узгодження", - повідомила вона.

На запитання, чи отримала українська переговорна група вказівку керівництва країни чи сама вирішила виходити з глухого кута, Синовець відповіла: "Гадаю, вплинуло і те, й інше".

"Моя команда теж зробила все можливе, щоб зрушити переговори з мертвої точки: ми запропонували чимало поступок, показали, що готові до компромісу, ми шукали ключові позиції, які особливо важливі для української сторони", - зазначила вона.

"Зрозумійте, ми не ставимо перед собою мету "перемогти" у переговорах. Нам, як і вам, потрібна збалансована угода. Адже документ, який ми підготуємо, ще потрібно підписати, а потім - ратифікувати в обох парламентах. Тобто його повинні схвалити політики", - додала керівник європейської переговорної делегації.

"І якщо сьогодні ми, як божевільні, будемо думати лише про те, щоб якнайшвидше підписати угоду, не звертаючи уваги на її якість, то завтра зіткнемося з проблемами з її ратифікації чи імплементації", - підкреслила Синовець.

Коментуючи заяви президента й прем'єра України про можливе завершення переговорів щодо ЗВТ до листопадового саміту з ЄС, вона сказала: "Я вважаю, причина в недостатньо глибокому розумінні того, що за угоду ми зараз обговорюємо"

"Якщо ми негайно розкриємо всі дужки й сліпо приймемо ті положення, які передбачають важливі зобов'язання України, але при цьому глибоко не обговорювалися на переговорах, це не буде найкращим рішенням. Отримати угоду якнайшвидше й за будь-яку ціну - не в інтересах ні України, ні ЄС", - заявила Синовець.

"Ми не обговорювали жодних дат. Але ми бачимо, що українська сторона справді готова до прогресу. Це дуже важливо, адже після президентських виборів у нас не було такої впевненості", - повідомила вона.

"Узагалі-то не так важливо, яку дату називають ваші політики. Для мене і для мого керівництва важливо, що Київ підтверджує європейські устремління. І якщо буде політична воля обох сторін (а я побачила, що така воля є), ми зможемо завершити переговори щодо ЗВТ і підписати угоду про асоціацію наступного року й почати імплементацію цього документа, щойно він буде ратифікований", - додала Синовець.