Патріарх Кирило закликає не посягати на історію "зловредними вигадками"

Неділя, 8 травня 2011, 14:02

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило застерігає від спроб перегляду підсумків Другої світової війни.

Про це він заявив у неділю в Харкові, де відвідав меморіальний комплекс Слави, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Патріарх підкреслив, що церква вшановує пам'ять загиблих, імена яких відомі і невідомі.

"Нехай же ніхто і ніколи не наважиться зазіхати на цю пам'ять зловредними вигадками, карикатурними образливими нападками", - зазначив він, говорячи про спроби перегляду підсумків Другої світової війни.

Патріарх поклав до меморіалу вінок з хризантем, в центрі якого викладений білими квітами православний хрест. Делегація, що об'єднує священиків та ветеранів війни, поклала червоні гвоздики.

"Біля меморіалів, присвячених загиблим у Великій Вітчизняній війні, особливо добре розумієш, наскільки глибока рана, нанесена війною на тіло всього нашого народу - українців, росіян, білорусів, всіх тих, хто разом бився, захищаючи єдину Вітчизну, бився з найбільш страшним і небезпечним ворогом, який хотів змінити світ за своїм зразком", - сказав патріарх Кирило.

Разом з тим, понад 15 тис. віруючих вранці в неділю взяли участь у божественній літургії, яку очолив патріарх Кирило на площі Свободи в Харкові, повідомляють "Українські новини".

Також у літургії взяв участь предстоятель УПЦ Московського патріархату Володимир, митрополит харківський, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон, митрополит Харківський і Богодухівський Никодим та інші православні ієрархи з Росії та Україні.

Крім того, на богослужінні були присутні віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку Віктор Тихонов, мер Харкова Геннадій Кернес, Харківський губернатор Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

Після здійснення літургії патріарх Кирило благословив присутніх і звернувся до харків'ян із закликом зберігати єдність церкви.