Екс-президент Чехії написав, куди котиться Україна з Януковичем

Середа, 31 серпня 2011, 14:05

Колишній президент Чехії Вацлав Гавел вважає, що Євросоюз недостатньо чітко формулює політику щодо України.

Про це він написав в англомовному російському виданні Moscow Times, яке цитує BBC.

"Від обрання президента Віктора Януковича у 2010 році Україна пережила значне і тривожне погіршення демократичних засад. Підвалини демократичного суспільства - свобода висловлювань, зібрань і преси - потрапляють під дедалі більший тиск", - зазначив автор.

"Переслідування членів опозиції, кульмінацією якого став арешт колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під час судового процесу, визнаного на Заході політично вмотивованим, лише підтверджує, що верховенство права ігнорується", - пише Гавел.

Як тривожні чинники екс-президент зазначає концентрацію влади в руках президента Віктора Януковича, залякування опозиції і незалежних ЗМІ, корупцію, що спричиняє зменшення іноземних інвестицій та змотивувала ЄС заморозити 100 мільйонів доларів фінансової допомоги Україні через неможливість побороти хабарництво.

"Більшість телеканалів контролюються чотирма групами, які тісно пов'язані з владною Партією регіонів. Валерій Хорошковський поєднує контроль над медіа-групою Інтер із посадою голови СБУ та члена наглядової ради НБУ - приклад явного конфлікту інтересів", - акцентує екс-президент.

Окрім того, автор нарікає на олігархічне правління та слабке громадянське суспільство, що разом може призвести до відстрочування запрошення України до Євросоюзу.

Гавел висловлює стурбованість тим, що зближення Києва з Москвою після підписання "харківських угод" матиме очевидні, як він пише, наслідки для енергетичної безпеки багатьох країн ЄС.

Наприкінці статті автор закликав Польщу підтримати Україну так, як колись Захід підтримав їх.