Україна задіє "нетрадиційний" важіль впливу на Росію?

П'ятниця, 23 вересня 2011, 13:23

НАК "Нафтогаз України" планує залучити великі міжнародні компанії до видобутку в країні нетрадиційного газу.

Угоди планується підписати з американськими Exxonmobil і Halliburton, італійською Eni і французькою Total.

Експерти впевнені, що основна мета угод – показати Росії напередодні переговорів про вартість газу реальність планів України зі скорочення його споживання, пише "Комерсант-Україна".

Заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив у четвер, що 29 вересня у Києві в ході міжнародної конференції "Україна - ЄС: шлях до єдиного енергетичного простору" будуть підписані договори про спільну роботу з Halliburton і Exxonmobil, Eni і Total.

Високопоставлене джерело в Міненерго повідомило, що Exxonmobil готова добувати сланцевий газ відкритим методом зі сланцевих пісків, а Eni і Total зацікавлені в родовищах зі складними умовами.

Схожий проект реалізує Shell. Компанія домовилася з "Укргазвидобутком" про спільну розробку газових родовищ Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного басейну.

За словами джерела, Halliburton зацікавлена в реанімації свердловин, де припинений видобуток, а також супроводі й аудиті технологічних циклів "Чорноморнафтогазу". 

У Міненерго розраховують, що загальний обсяг інвестицій Exxonmobil, Eni і Total в усі проекти на першому етапі сягне $1 млрд.

"Ми сподіваємося, що це дозволить наростити видобуток газу у країні мінімум на третину (на 7-8 млрд кубометрів) уже через два-три роки", - пояснили в міністерстві.

Раніше в Міненерго обіцяли за 5 років – із 2012 до 2017 року – скоротити закупівлі газу в РФ із 41 до 12 млрд кубометрів, у тому числі на 9 млрд кубометрів за рахунок збільшення видобутку нетрадиційного газу. 

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима вбачає у заявах НАК спробу домогтися переваг у газовій суперечці з Росією.

"Інформація про те, що угоди будуть підписані, не даремно з'явилася напередодні візиту президента Віктора Януковича до Москви для переговорів про ціну природного газу. Очікується, що ці переговори будуть непростими", - зазначає Гудима.

З ним згодні й інші експерти.