Венеціанська комісія скаже вердикт щодо виборів вже через місяць

П'ятниця, 23 вересня 2011, 19:49

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) оприлюднить висновки щодо законопроекту про вибори народних депутатів після засідання 14 жовтня.

Про це повідомив секретар цієї організації Томас Маркерт на прес-конференції в п'ятницю в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наш остаточний висновок буде обговорено на засіданні комісії 14 жовтня, після чого він буде оприлюднений", - сказав він.

За словами Маркерта, остаточний висновок буде відрізнятися від попереднього висновку комісії.

Він пояснив це тим, що в ході візиту в Київ представники Венеціанської комісії отримали багато додаткової інформації про цей законопроект в результаті зустрічей з міністром юстиції, представниками адміністрації президента, розробниками законопроекту, громадськими організаціями, представниками опозиційних партій та міжнародними представниками.

Маркерт висловив сподівання, що українська влада дочекаються оприлюднення остаточного висновку щодо законопроекту про вибори народних депутатів, а потім подадуть документ до Верховної Ради.

Він також сподівається, що висновки Венеціанської комісії будуть враховані в законопроекті, оскільки президент Віктор Янукович публічно заявив, що ці рекомендації повинні бути втілені в життя.

У той же час Маркерт зазначив, що якщо майбутні парламентські вибори в Україні пройдуть чесно і справедливо, то не так уже й важливо, чи всі рекомендації Венеціанської комісії були взяті до уваги.

"Якщо будуть проблеми в зв'язку з тим, що наші рекомендації проігнорували, думаю, що це може привести до виникнення проблем для України", - сказав він.

Як відомо, 22 вересня міністр юстиції Олександр Лавринович повідомив, що законопроект про вибори народних депутатів Україні буде доопрацьований і переданий президенту країни на наступному тижні.

"Я думаю, що ми на наступному тижні зможемо запропонувати президенту України проект, який вже може бути внесений до Верховної Ради", - сказав він на прес-конференції.

Міністр підкреслив, що якщо президент України внесе у вересні цей документ до парламенту, то можна розраховувати, що в жовтні-листопаді відповідний закон вступить в силу.