Закарпаття не хоче зустрічати схід сонця о 10 ранку. Балога пропонує судитися

Понеділок, 10 жовтня 2011, 12:37

Закарпатська облрада просить Верховну Раду скасувати постанову про зміну порядку обчислення часу на території України.

Відповідне звернення облрада прийняла на позачерговій сесії в понеділок, повідомляє "Закарпаття онлайн".

Прийняттям цієї постанови фактично здійснено перехід в часовий пояс GMT+3, зазначається у зверненні, тоді як понад 90 відсотків території України розміщено у другому часовому поясі.

Закарпаття як найзахідніший регіон України знаходиться на межі часових поясів GMT+1 (середньоєвропейський час) та GMT+2, зазначають депутати облради.

На їх переконання, перехід у третій часовий пояс для області, яка протягом багатьох віків жила за середньоєвропейським часом, і географічно, і економічно є невиправданим.

"У разі збереження новоустановленого порядку світлий час доби у нашому регіоні в зимовий період наступатиме близько 10 години ранку", - зазначають депутати.

У зверненні йдеться, що прийняття Верховною Радою зазначеної постанови не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично затверджує на території України неприродний для її населення час іншого часового поясу.

Це, на думку депутатів облради, викличе зокрема незручності у спілкуванні на західних прикордонних територіях, різниця якими тепер становитиме одну-дві години в залежності від пори року.

"Це особливо актуально для Закарпатської області, територією якої пролягає Державний кордон України з чотирма країнами Євросоюзу", - йдеться в зверненні.

Закарпатська облрада просить Верховну Раду переглянути зазначену постанову, здійснивши перехід на стандартний ("зимовий") час другого часового поясу.

Разом з тим, міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога у понеділок заявив, що ця постанова Верховної Ради може стати предметом судового розгляду.

"Рада пішла не просто проти здорового глузду – парламентарії, по суті, скасували закони природи і знехтували наукою", - цитує Балогу прес-служба МНС.

За висновком міністра, постанова парламенту дає всі юридичні підстави звернутися до суду, оскільки порушує права мільйонів громадян.

"Особисто поділяю таку точку зору. Переконаний, що бездіяльність Верховної Ради у цьому важливому питанні загрожує інтересам фактично всієї України", - сказав Балога.

Як повідомлялося, 20 вересня парламент прийняв постанову "Про зміну порядку обчислення часу на території України", якою скасував перехід на "зимовий" час.