Тігіпко каже, що нові "газові" ціни дозволять домовитись з МВФ

Вівторок, 15 листопада 2011, 23:01

Нова ціна на російський газ дозволить дуже швидко домовитися з Міжнародним валютним фондом.

Про це повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в ефірі 5 каналу.

"Я вважаю, що в таких умовах у нас повинен бути кредитор, все ж таки, Міжнародний валютний фонд", - зазначив він.

"Коли загострюється ситуація на зовнішніх ринках для України це надзвичайно болісна позиція. Тому що у нас експортно-орієнтована економіка… Інвестори, не будемо ми мати програми з МВФ, вони дуже погано будуть на це реагувати", - уточнив віце-прем'єр.

Коментуючи можливість отримання кредитів від російських банків, Тігіпко заявив, що це буде не настільки вигідно.

"Ви говорите про банки ті ж російські. Це двосторонні переговори, якщо не буде Міжнародного валютного фонду. Я переконаний, що легко вони проходити не будуть, і вимоги від країн, чи від організацій по умовам будуть для нас не кращі, ніж по умовам МВФ", - вважає політик.

"Більш дешевих грошей, ніж у Світовому банку і МВФ ми не знайдемо, їх просто не існує. Якщо вони будуть, то будуть якісь політичні вимоги, чи економічні вимоги, які обійдуться нам ще дорожче", - додав він.

Тігіпко зазначив, що зі ЗМІ знає про домовленість України і Росії щодо ціни на газ в 220-230 доларів за 1 тис. куб. м.

"Якщо нам вдасться вийти на таку ціну, то, я вважаю, що це буде величезною перемогою президента, Кабінету міністрів, прем’єр-міністра", - зазначив він.

"У нас автоматично з'являються підстави, щоб ми цей пункт переговорів, який залишився практично один у нас, невиконаним з МВФ, щоб ми його переглянули. І тоді, безумовно, нам не потрібно буде робити такого підняття тарифів на газ для населення і тарифів на газ для теплокомуненерго", - уточнив віце-прем'єр.

"Я думаю, що ми швидко зможемо проговорити ці моменти у Вашингтоні і вийти на конструктивне рішення", - зазначив політик.

При цьому Тігіпко заявив, що не знає про "ціну" нових газових домовленостей з Росією.

"Я не знаю нічого про підприємства, знаю, що розмови йшли про газотранспортну систему, але позиція України була завжди, що якщо і робити зміну власників, то там повинно бути три власника: Україна, Росія, як господар товару, який переміщується через нашу територію, і Європейський союз, як покупець цього товару", - уточнив він.

"Якщо це буде двостороння основа, це не помирить нас просто з Росією, і не буде прозорості в організації. Які відсотки, які гарантії залишить за собою Росія, що конкретно. Я не знаю", - підсумував віце-прем'єр.

Українська правда