Литвин обіцяє недопустити розселянення

П'ятниця, 18 листопада 2011, 17:59

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає за необхідне закріпити в законі про ринок землі механізми запобігання спекуляціям в земельній сфері.

Про це він заявив у п'ятницю в інтерв'ю телеканалу "Рада".

"Треба зробити все, щоб землею володіли ті, хто живе і працює на ній, щоб зменшити можливість концентрації в одних руках величезних земельних ділянок, щоб не було спекуляції землею", - наголосив керівник парламенту.

За словами Литвина, навіть у нинішній редакції законопроекту йдеться про те, що якщо людина купила землю, то протягом п'яти років вона не зможе її продати, а повинна господарювати на ній.

"В іншому випадку власник земельної ділянки сільськогосподарського призначення повинен буде заплатити податок у розмірі, який дорівнює ціні, за якою ця земля була оцінена. У перший рік після купівлі ділянки людина, у якої виникне бажання її продати, повинна буде заплатити до бюджету 100% вартості ділянки, в другий - 90, і так далі", - пояснив Литвин.

"Так що вже ніхто не побіжить просто купити землю, щоб гендлювати нею", - наголосив він.

Крім того, керівник українського парламенту вважає за необхідне передбачити в законі положення, за яким один відсоток від вартості земельної ділянки при її продажу скеровувався би на розвиток соціальної сфери в сільських населених пунктах.

"Ці гроші повинні скеровуватися безпосередньо на рахунки сільських рад", - цитує Литвина його прес-служба.

"Головне - щоб кожна людина, яка має земельний пай, знала, що ця земля має ціну. І коли мова йде про ринок землі, то мається на увазі створення законодавчих умов для того, щоб вартість землі була реальною. А не тою, яка визначена нормативною оцінкою і не відповідає засадам, на яких визначається ціна, скажімо, в інших європейських країнах", - висловив переконання спікер.

На його думку, потрібно "припинити різного роду крики і зрозуміти, що земля повинна мати реальну вартість і нею повинні володіти ті, хто на ній живе і працює".

"Ми не повинні допустити обезземелення і розселянення України", - заявив Литвин.

Українська правда