Біля Януковича поселяться монахи московського патріархату

Середа, 2 листопада 2011, 12:20

Біля резиденції Віктора Януковича в Межигір'ї відновлять чоловічий монастир.

Рішення відродити Межигірський чоловічий монастир, зруйнований більшовиками в 1930-ті роки, ухвалила сільрада Нових Петрівців, повідомляє "Сегодня".

"Будівництвом займеться церква. Зараз це чиста земля на височині при в'їзді в село", - сказав глава сільради Родіон Старенький.

"В архівах ми знайшли креслення і хочемо відновити його в стилі українського бароко - таким, як він був. Місце вже освятив митрополит УПЦ МП Павло", - розповів майбутній настоятель монастиря отець Никон.

За його словами, зараз йде розробка генплану, передпроектні роботи, на що піде 3-4 місяці: "Як довго будемо відновлювати - не знаю. Це залежить від того, як будуть йти пожертвування. Поки гроші ще не починали збирати".

"Ми спочатку побудуємо дерев'яну церковку, будемо там служити, і там же, під час служби, збирати гроші на будівництво обителі", - додав отець Никон.

Газета нагадує, що Віктор Янукович розповідав журналістам, що давня обитель перебувала в 4 км від його резиденції:

"Як припускають члени товариства "Межигірський монастир", тепер половина тієї території під водою (затоплена Київським морем - ред.), А половина - на суші".

Янукович згадав і цілюще джерело за територією резиденції "Межигір'я".

"Там була церковця, і люди по старій пам'яті завжди ходили пити воду. Над цим джерелом був навіс із хрестиком, і по великих святах народ під'їжджав туди. Ми відремонтували дорогу і побудували рази в три рази більшу альтанку з банею. І якщо дощ, людям є куди сховатися, постояти, помолитися", - казав президент.

Межигірський монастир був знищений комуністами в 1930-ті роки. На його місці побудували урядові дачі для керівників партії.