Суддя пішла оцінювати "законність" справи Кучми

Понеділок, 12 грудня 2011, 18:22

Суддя Печерського райсуду Києва Галина Супрун пішла до нарадчої кімнати для ухвалення рішення за позовом адвокатів екс-президента Леоніда Кучми.

Суддя прийме рішення у справі за позовом про законність порушення кримінальної справи стосовно Кучми, за звинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, передає "Інтерфакс-Україна".

На засіданні в понеділок Супрун завершила дослідження матеріалів справи, вислухала пояснення сторін у справі і пішла в дорадчу кімнату для винесення рішення.

Перед тим, як йти до нарадчої кімнати суддя повідомила, що рішення буде оголошено "точно не сьогодні".

Потім вона уточнила, що оголосить його 14 грудня о 9.00.

У своїх поясненнях адвокат Кучми Сергій Ульянов підкреслив, що обвинувачення не може грунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, і припущеннях.

За його словами, кримінальне переслідування Кучми починалося і здійснювалося без законних підстав.

Адвокат зазначив, що свідчення трьох міліціонерів, засуджених за вбивство Гонгадзе не містять даних про причетність Кучми до вбивства журналіста, свідчення Олександра Мороза не несуть змістовного характеру, а плівки екс-співробітника управління Держохорони Миколи Мельниченка не можуть бути доказом та підставою для порушення кримінальної справи.

На думку Ульянова, ці записи змонтовані. Адвокат нагадав рішення Конституційного суду від 20 жовтня 2011 року, яким роз'яснено, що докази, зібрані незаконним шляхом, не можуть бути такими.

Він також висловив думку, що і самі свідчення Мельниченка не можуть бути доказами.

Що стосується свідчень екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, то, як зазначив Ульянов, його свідчення суперечливі і не можуть бути перевірені.

Кримінальну справу стосовно Кучми порушено 21 березня 2011 року.

Він звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнані речовим доказом у справі.

Кучма пред'явлено звинувачення, взята підписка про невиїзд і проведена очна ставка з екс-начальником департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексієм Пукачем і Мельниченко.

Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року.

У листопаді 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність колишнього президента Леоніда Кучми до зникнення Гонгадзе. Ці записи нібито зробив Мельниченко.

Конституційний суд 21 жовтня 2011 року оприлюднив рішення за поданням Служби безпеки України, згідно з яким обвинувачення у вчиненні злочину не може грунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом.