"Газпром" – на скарги Італії про газ: Україна сидить на трубі

Четвер, 2 лютого 2012, 17:21

Недопоставки російського газу в Італію у четвер зростуть до 20% від запитуваного обсягу, повідомляє національний газотранспортний оператор Snam Rete Gas.

При заявці у 108,9 млн кубометрів очікується фактична поставка 87 млн кубометрів - розбіжність 21,9 млн кубометрів або 20%, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Недостача буде компенсована за рахунок сховищ, повідомляють італійські диспетчери.

Зі свого боку гендиректор "Газпром експорт" Олександр Медведєв висловив здивування з приводу повідомлень про нібито значні скорочення поставок російського природного газу в Європу.

"В умовах суворої зими в Росії та Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, але й у країни СНД – зокрема, у Білорусь і на Україну, й одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ", - наводить його слова компанія.

"Наприклад, у європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшено майже в 4 рази", - заявив Олександр Медведєв.

За його словами, у переведенні на річні обсяги рівень поставок сьогодні рівнозначний 180 млрд кубометрів, тоді як у 2011 році в Європу було експортовано 150 млрд кубометрів газу.

"Крім того, сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу в 60 млрд кубометрів, що значно більше контрактних обсягів", - сказав голова "Газпром експорту".

Медведєв також зазначив, що "досить показово, що в ці морозні дні кудись зникли голоси апологетів спотового ринку й провісників глобального потепління".