Росія і Китай заблокували резолюцію ООН по Сирії

Неділя, 5 лютого 2012, 20:55

Росія і Китай наклали вето на резолюцію ООН про ситуацію в Сирії.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, резолюція ООН, яка закликала Сирію до "політичного переходу до демократії і політичного плюралізму", була підтримана 13 країнами Радбезу ООН.

Сирійська національна рада, що об'єднує сирійську опозицію, закликала Москву і Пекін змінити своє рішення.

"СНР покладає провину на уряди обох країн (Росія та Китай) за ескалацію вбивств та геноциду, і вважає їх безвідповідальний крок ліцензією сирійському режиму здійснювати безкарні вбивства", - йдеться в заяві СНР.

Тим часом російський МЗС заявив, що Росія має намір домагатися стабілізації обстановки в Сирії через демократичні перетворення.

Провину за зрив резолюції ООН по Сирії російські дипломати при цьому покладають на партнерів по Раді Безпеки ООН, через відсутність у них "політичної волі".

Вето з боку Росії і Китаю викликало негативну реакцію і у західних дипломатів.

Так, американський представник в ООН Сюзан Райс заявила, що тепер "руки Росії і Китаю будуть в крові", а міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг сказав, що Росія і Китай зробили "велику помилку".

У лівійській столиці Тріполі в неділю біля російського посольства пройшла акція протесту у зв'язку з позицією Росії по сирійській резолюції, в ході якої присутні скандували антиросійські гасла.

Як повідомляє МЗС РФ, демонстранти забралися на дах посольства, спустили російський прапор і пошкодили кілька камер спостереження. Разом з тим, наголошується в повідомленні МЗС, істотного збитку нанесено не було, і ніхто з працівників дипмісії не постраждав.

Китайське державне агентство новин Сіньхуа, коментуючи ситуацію, повідомило, що обидві країни (Росія та Китай) впевнені в необхідності додаткового часу і терпіння для вирішення кризи.

Подвійне вето направлене на подальший пошук мирного вирішення сирійського кризи, а також запобігти можливим надмірним і ризикованим заходам, йдеться в коментарі Сіньхуа.

Акції протесту проти президента Башара Ассада тривають в Сирії близько року. Згідно з даними опозиції, за цей час в країні було вбито більше 7 тисяч чоловік.