Держдеп: Щоб відносини України з США розвивалися, потрібні зміни

Середа, 8 лютого 2012, 08:21

CША не хочуть, щоб Україна "перебувала під впливом" Росії, однак розвиток відносин із Вашингтоном можливий, якщо вона дотримуватиметься цінностей і принципів США і Європи.

Про це заявив в інтерв'ю українському телебаченню помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Філіп Гордон, який відвідав Київ 6 лютого, повідомляє Вести.Ру з посиланням на ИТАР-ТАСС із посиланням на Держдепартамент.

"Ми не думаємо, що Україна хоче втратити незалежність і бути під чиїмсь впливом", - заявив він.

"Ми хочемо мати більш розвинені відносини з Україною. Хочемо, щоб вона орієнтувалася на євроатлантичні інститути, США і Європейський союз. Ми не вважаємо, що це неминуче призведе до погіршення відносин з Росією... Ми не ведемо конкурентну боротьбу з Росією за Україну", - підкреслив він.

"Ми не просимо Україну відштовхувати від себе Росію, але ми також не хочемо, щоб Україна надмірно залежала від Росії", - додав Гордон.

Він зазначив, що США намагаються "запропонувати Україні урізноманітити свої відносини, економічну й геополітичну орієнтацію".

У той же час він підкреслив, що для США важливіше, щоб Україна відповідала цінностям і принципам США і ЄС.

"Але в той же час, я думаю, українці не повинні нас неправильно розуміти: ми не настільки мотивовані загрозою потрапляння України під вплив Росії, щоб пожертвувати нашими цінностями й принципами у відносинах з Україною", - сказав він.

"Тому, коли ми кажемо, що нам потрібно переконатися у тому, що в Україні відбулися певні зміни, перш ніж наші відносини почнуть розвиватися далі, це - реальна дійсність", - заявив Гордон.

"Якщо, приміром, Україна не зможе просунутися в розвитку відносин з ЄС і стане ще більше залежати від Росії, то, на наш погляд, це буде прикро, однак, це буде ще прикріше для самої України", - вважає він.

У Києві Гордон провів зустрічі із прем'єром Миколою Азаровим, головою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним і заступником глави МЗС Павлом Клімкіним.