У Раді відмовилися "здавати" депутатів, які отримали державні квартири

Понеділок, 5 березня 2012, 15:31

В апараті Верховної Ради відмовились оприлюднити імена депутатів, як і отримали квартири протягом останньої трьох каденцій парламенту.

Про це йдеться у відповіді керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука на запит "Української правди".

Водночас він повідоми, що народні депутати четвертого та п’ятого скликань отримали 116 квартир для постійного проживання у м.Києві, з них: 7 – однокімнатних, 53 – двокімнатні, 44 – трикімнатні та 12 – чотирикімнатних.

Народні депутати шостого  скликання отримали 15 службових квартир. Квартири, що надавалися народним депутатам України, знаходяться у будинку по вул. Срібнокільській, 24, який було введено в експлуатацію в 2007 році Державним будівельним комбінатом Управління справами Верховної Ради.

Вартість одного метра житла на той час становила близько 5 400 гривень.

Окрім того, у відповіді повідомили, що у державну власність народні депутати квартири не повертали.

"Що стосується норм житлової площі, яка надається народним депутатам України, то вона встановлена житловим законодавством у межах від 9 м2 до 13,65 м2 на одну особу", - йдеться у відповіді на запит.

Понад норму житлова площа надавалася лише у випадках, якщо житлове приміщення складалось з однієї кімнати.

"Щодо народних депутатів України, які отримали квартири, то зазначені відомості згідно з рішенням Конституційного Суду України від 20.01.2012 № 2-рп/2012 належать до конфіденційної інформації, поширення якої відповідно до частини другої статті 32 Конституції України не допускається без згоди особи, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини", - йдеться у відповіді на запит.

Як відомо, згідно статті 5 п.6 закону "Про інформацію", не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Українська правда