Грищенко ще думає, як відповісти 5 міністрам ЄС

Понеділок, 5 березня 2012, 19:36

Офіційний Київ готує відповідь на відкритий лист п’яти міністрів закордонних справ Європейського Союзу, які висловили стурбованість згортанням демократії в Україні.

Про це сказав міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в кулуарах зустрічі держав "Східного партнерства" ЄС, Вишеградської четвірки і держав Балтії, яка відбулася у понеділок у Празі, повідомляє "Радіо "Свобода".
  
"Ми ніколи не реагуємо швидко. Ми ж думаємо. Звичайно, ми маємо відреагувати, викласти своє бачення. Відповідь буде дана свого часу", - зауважив міністр.  

Як відомо, відкритий лист до України у неділю в американській газеті The New York Times опублікували міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великої Британії - Вільям Гейґ, Чехії - Карел Шварценберґ, Польщі - Радек Сікорський і Німеччини - Ґідо Вестервелле.

Вони закликають Україну, зокрема, гарантувати право опозиції в повному обсязі взяти участь у жовтневих виборах до Верховної Ради, які називають лакмусовим папірцем для демократії в Україні.

Європейські дипломати вважають, що саме Україна нині загальмувала процес схвалення Угоди про асоціацію з ЄС.   

"Я розмовляв з деякими з авторів. Це лист, який базується на бажанні знайти порядок денний на етапі, коли ми завершили важливу працю спільну і на сьогоднішній день маємо визначити порядок денний на наступний період", - сказав Грищенко.

Український дипломат очікує, що Україна і Євросоюз зможуть парафувати Угоду про асоціацію "через кілька тижнів".

Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський підтвердив, що це може відбуватися вже в березні, додавши, що Євросоюз розглядає парафування як "технічне питання".

"Ми хочемо затвердити текст, щоб потім можна було обдумати політичну стратегію для його підписання", - сказав польський дипломат.     

Сікорський, який є одним із авторів відкритого листа до українського керівництва, висловив сподівання, що Україна відреагує на це звернення, яке, за його словами, написали "найбільш проукраїнські міністри в ЄС".

"Дуже важлива якість майбутніх парламентських виборів в Україні. Також важлива якість українського правосуддя, його застосування до лідерів опозиції. Без цього, я побоююся, Угоду про асоціацію не можна буде підписати і ратифікувати", - заявив польський міністр.