У Росії вважають, що їх мова в Україні дискримінується

Субота, 26 травня 2012, 11:36

Російська мова в Україні дискримінується і її статус слід підвищувати.

Таку думку висловив голова Федерального агентства у справах СНД, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Росспівробітництво) Костянтин Косачов кореспонденту УНІАН.

"Те, що стосується статусу російської мови в Україні, звісно Росія зацікавлена в максимально високому статусі, але зрештою це суверенне питання для України", - сказав Косачов.

"Якщо в цьому питанні не буде наведено порядку, а зараз його немає, і це очевидно тому, що в російської мови в принципі немає ніякого статусу, і це точно не відповідає реальному стану справ, ми пов'язуватимемо цю позицію не стільки з мовою, скільки з державою", - підкреслив він.

Він переконаний, що обов'язково треба приймати відповідні законодавчі рішення і максимально підвищувати статус російської мови – до регіональної або державної.

Косачов вважає, що це рішення має бути вироблене з урахуванням усього українського суспільства, але, безперечно, це має бути підвищення статусу порівняно із сьогоднішнім "цілком нетерпимим і неприйнятним, коли російська мова виявляється мовою, що дискримінується в Україні".

Голова Росспівробітництва зазначив, що на підтримку російської мови за кордоном Росія має виділяти абсолютно "інші кошти". За його словами, зараз Росспівробітництво готує проект концепції державної підтримки російської мови за кордоном.