Азаров обіцяє енергетичну незалежність через 3-5 років

Субота, 2 червня 2012, 11:53

Енергонезалежність України може бути досягнута через 3-5 років.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров у п'ятницю на своїй сторінці в Facebook.

"Уряд проводить політику забезпечення енергонезалежності нашої держави. І все, що ми зараз робимо, обов'язково через 3-5 років дозволить нам вирішити це завдання", - сказав він.

"Але це зовсім не означає, що після цього ми відмовимося від взаємовигідної співпраці з Росією з енергетичних питань. Просто ми не хочемо на 100% залежати в питаннях поставки енергії від однієї країни, як це є зараз", - пояснив Азаров.

Водночас міністр екології і природних ресурсів Едуард Ставицький вважає, що Україна досягне газової незалежності у 2020 році.

"Це факт. У 2020 році спитаєте з мене. Якщо ми зробимо все так, як запланували, то я не помилився", - сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня. Україна".

За його словами, Україна споживає близько 50 млрд. кубометрів газу на рік, сама видобуває 22—23 млрд. Тобто дефіцит — 28 млрд. кубометрів газу.

"Базовий сценарій видобутку на Юзівській площі — це від 10 до 15 млрд. кубометрів на рік; на Олеській — 3—5 млрд. Мілководний шельф уже наступного року тільки на ліцензійних площах "Чорноморнафтогазу" дасть 1—2 млрд. кубометрів газу. А згодом — 8—10 млрд. кубометрів", - розповів він.

"Сьогодні непомірна плата за імпортований газ гальмує нас у розвитку. І це, м’яко кажучи, дратує нас усіх. Ми маємо намір позбутися цієї перешкоди", - сказав Ставицький.