В Україні зберегли можливість маніпуляцій на виборах - "Freedom House"

Четвер, 5 липня 2012, 13:10

У "Freedom House" констатують, що зміни виборчого законодавства в Україні зберегли можливості для маніпуляцій під час виборів.

Про це йдеться у спеціальному звіті "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні", який у четвер презентували в Києві.

Зокрема, зазначає організація, за новим законом Центральна виборча комісія має повноваження вирішувати, які кандидати мають право балотуватися в одномандатних округах, а окружні виборчі комісії можуть відсторонювати спостерігачів виборчих дільниць і будуть відповідати за підрахунок голосів.

"Як і на попередніх виборах, в основі всіх побоювань із приводу наслідків нового закону про вибори й критичного відношення до майбутніх парламентських виборів лежить системна недовіра до намірів команди президента Віктора Януковича", - цитує звіт "Інтерфакс".

"Ця недовіра, поза сумнівом, росте як серед громадянського суспільства України, так і серед зацікавлених міжнародних спостерігачів", - зазначають експерти.

У зв'язку з цим у "Freedom House" вважають, що легітимність майбутніх парламентських виборів уже під сумнівом.

"Має бути наданий повний доступ до виборчого процесу для внутрішніх і міжнародних спостерігачів – як до підрахунку голосів на виборчих дільницях, так і підведенню результатів на рівні окружних виборчих комісій", - зазначає організація.

У "Freedom House" також наполягають, що як опозиція, так і влада повинні належним чином бути представлені в складі ЦВК і виборчих комісіях на місцевому рівні.

Крім того, в організації рекомендують українській владі покращити доступ опозиційних і незалежних кандидатів до загальнонаціональних ЗМІ.

У експертів "Дому свободи" викликає серйозні занепокоєння ситуація у сфері медіа, непрозорість медіа-власності, цензура та замовні матеріали. Тому експерти закликають розробити законопроект щодо прозорості медіа-власності.

"Влада має забезпечити повну та всеосяжну імплементацію закону про доступ до публічної інформації", - сказано також у звіті.

Крім того, експерти закликають ретельніше розслідувати злочини проти журналістів і притягати винних до відповідальності.

Також, на думку експертів, влада має законодавчо посилити незалежність судової системи й забезпечити об’єктивний розгляд справ, які вважаються політично мотивованими.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна"