МВФ: ВВП Єврозони може скоротитися на 5%

П'ятниця, 3 серпня 2012, 10:34

Інтенсифікація європейської кризи призведе до істотного скорочення обсягів виробництва в світовій економіці.

Про це йдеться в доповіді Міжнародного валютного фонду про транскордонний вплив, пише "Інтерфакс-Україна".

На думку експертів фонду, незважаючи на те, що криза вже поглинув Єврозону, основну шкоду іншим країнам світу ще не завдано.

У разі якщо криза спричинить за собою чергові потужні потрясіння, ВВП Єврозони може скоротитися на 5%, британська економіка зазнає великі втрати, в той час як американський ВВП зменшиться на 2%. Втрати японської економіки можуть скласти 1%.

З урахуванням слабких темпів економічного зростання в розвинених країнах, такі втрати обсягів випуску продукції приведуть до рецесії, відзначають в МВФ.

"З минулого року проблеми європейських країн позначалися на фінансових ринках Єврозони, проте поки не знайшли відображення в інших ринках", - відзначає заступник директора департаменту МВФ з стратегії, політики і аналізу Ранджит Тея.

Кризовий сценарій МВФ передбачає різкий стрибок доходностей держоблігацій і корпоративних бондів у всіх країнах Єврозони, а також скорочення споживчого попиту на тлі ослаблення довіри.

"У Єврозоні ситуація вимагає зміни умов гри: необхідно терміново зробити кроки на шляху до банківського союзу, бюджетної інтеграції, поетапного скорочення бюджетних витрат, а також кредитно-грошового стимулювання", - йдеться в доповіді.

Серед інших можливих стресів, з якими може зіткнутися світова економіка, - "фіскальний обрив" в США, різке уповільнення темпів економічного підйому КНР і боргова криза в Японії, відзначають в МВФ.