У Грузії розпочалися вибори

Понеділок, 1 жовтня 2012, 09:28

У понеділок у Грузії почалися парламентські вибори.

За інформацією ЦВК, перші дані про активність виборців стануть відомі до 10:30 за місцевим часом. 

Основна сутичка за "більшість" у парламенті відбудеться між партією президента Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" і виборчим блоком мільярдера Бідзіни Іванішвілі "Грузинська мрія".

Влада обвинувачує своїх головних суперників у грі на руку Кремлю.


На всіх виборчих дільницях розміщені відеокамери. У ході голосування палець кожного виборця будуть маркірувати спеціальною рідиною.

У парламент на чотирирічний строк будуть обрані 150 депутатів, 77 з них - за партійними списками і 73 - за мажоритарними. У виборах беруть участь 16 партій.

Міністерство внутрішніх справ Грузії, у ніч на понеділок, за кілька годин до початку голосування на парламентських виборах, поширило надзвичайну заяву, стверджуючи, що в регіонах іде "масова роздача грошей".

"МВС одержує інформацію про факти масової роздачі грошей. Згідно з цією інформацією, особи, що роздають гроші, діють від імені конкретного політичного суб'єкта. Поліція перевіряє ще раз зазначену інформацію", - говориться в заяві.

"З огляду на той факт, що 1 жовтня відбудуться парламентські вибори, поліція утримується від виклику на допит партійних представників", - також говориться в заяві.

Три місцеві спостережницькі організації відзначають, що "передвиборне середовище" було різко нерівноправним".

 "На жаль, у цей період суспільство було позбавлено кампанії, орієнтованої на обговорення передвиборної програми, а також тематичних політичних дебатів. Замість цього, виборча кампанія протікала на тлі протистояння величезним обсягом компроматів, численних порушень закону, активного застосування мови ненависті, насильницьких і агресивних сутичок", - говориться в спільній заяві. 

Напередодні виборів у ЗМІ з'явилися ролики із Глданської в'язниці, де практикувалися катування над ув'язненими. Пізніше повідомили про подібні катування й у двох інших в'язницях.

Через скандал у відставку пішли глави міністерств внутрішніх справ і виконання покарань. Низка працівників колоній, майже 20 осіб, затримані або звільнені.

По всій країні прокотилися масові мітинги протесту. Закордонні уряди і міжнародні організації закликали уряд Грузії реорганізувати структуру системи виконання покарання.

Українська правда за матеріалами Грузия OnlineCivil Georgia