ЄС заявляє про неприйнятність закону про "пропаганду гомосексуалізму"

Середа, 3 жовтня 2012, 20:32

Законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму суперечить міжнародним зобов'язанням України та цінностям Європейського Союзу.

Про це йдеться в коментарі прес-секретаря європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітера Стано, передає "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що ще на початку літа 2012 року ЄС різко відреагував на цю законодавчу ініціативу.

"Викликає глибоке розчарування, що це питання повернуте знову. Така законодавча ініціатива призведе до подальшої стигматизації ЛГБТ (лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансвеститів) спільноти", - зазначив представник ЄС.

Крім того, цей документ "поставить під додаткове навантаження принципи недискримінації та ситуацію зі свободою вираження, свободи ЗМІ, свободою асоціацій і свободу мирних зборів".

Стано також зазначив, що текст проекту закону суперечить низці міжнародних зобов'язань України, включаючи узяті в рамках Європейської конвенції з прав людини та Конвенції ООН з прав дітей.

"Є також протиріччя з нормами і цінностями, які заохочуються і захищаються Європейським Союзом і його державами-членами як у себе, так і за кордоном", - підкреслив він.

У зв'язку з цим представник Єврокомісії запевнив, що ЄС займає тверду позицію щодо захисту прав людини або осіб, які стикаються з дискримінацією та насильством по різних підставах, включаючи їх сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.

"ЄС засуджує будь-який вираз гомофобії та трансфобії і розглядає їх як неприйнятне порушення прав людини", - заявив Стано.

Як відомо, Верховна Рада 2 жовтня проголосували в першому читанні за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір).

Автори законопроекту пропонують встановити відповідальність за дії, що пропагують стосунки сексуального характеру між особами однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ чи використання теле- та радіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму.

Крім того, автори законопроекту пропонують доповнити статтю Кримінального кодексу про покарання за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства, жорстокості, расової та національної чи релігійної нетерпимості і дискримінації, положенням про таких діях щодо поширення гомосексуалізму.