У Кабміні й Нацбанку по-різному підходять до вимог МВФ

Четвер, 4 жовтня 2012, 17:23

Влада України може переконати МВФ відновити фінансування країни, відмовившись від вимог підвищення тарифів на газ для населення.

Про це заявив голова Ради Нацбанку України Ігор Прасолов у ході прямої телефонної лінії в Києві в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нашим державним інститутам, які ведуть переговори, варто порушити якісь альтернативні питання, які задовольнять Фонд, щоб не було потрібно якихось обов’язкових змін у тарифній політиці держави", - сказав він.

Втім, голова Ради НБУ не вказав, які саме пропозиції можуть компенсувати втрати публічних фінансів, пов’язані з фінансуванням НАК "Нафтогаз України" через перекіс зовнішніх і внутрішніх цін на газ.

Прасолов також сказав, що питання підвищення тарифів на газ для населення поки не актуальне: "Сьогодні це питання не стоїть".

"Держава буде продовжувати (в 2013 році) додатково фінансувати Нафтогаз України, тому що остаточного рішення сьогодні немає", - зазначив він.

Водночас, віце-прем’єр Валерій Хорошковський заявив, що Кабінет міністрів уважно ставиться до побажань Міжнародного валютного фонду, зокрема в питаннях приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня.

Як заявив він на прес-конференції в рамках III Чорноморського економічного форуму, який почав свою роботу в Лівадійському палаці в четвер, ці завдання повинні бути реалізовані в рамках спільної програми.

"Безумовно, уряд дуже уважно ставиться до побажань Міжнародного валютного фонду й, безумовно, що ті завдання, які стоять у рамках спільної програми, мають бути реалізовані. Питання в способі реалізації й у строках їх реалізації", - сказав перший віце-прем'єр.

"У нас стоїть питання про приведення тарифів до собівартості й до економічно обґрунтованого рівня", - зазначив Хорошковський.

"Безумовно, для нас це завдання дуже важливе, але ми чудово розуміємо, що з іншого боку стоїть соціальне забезпечення населення й завдання уряду – зробити це таким чином, при якому населення не повинно постраждати", - заявив він.

Як відомо, наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад $15 млрд). Однак за нею Київ зміг отримати лише близько $5 млрд, тому що з весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду.

Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення газових переговорів з Росією.