Діалог із владою буде тільки після припинення репресій - "Батьківщина"

П'ятниця, 14 грудня 2012, 15:44

Політичний діалог із чинною владою неможливий до припинення репресій, звільнення лідерів опозиції та скасування антинародних та антиконституційних законів.

Про це йдеться в заяві Об’єднаної опозиції "Батьківщина" у відповідь на пропозицію прем’єр-міністра Миколи Азарова сісти за стіл переговорів, повідомляє прес-служба.

"Традицію постійного політичного діалогу, який завжди відбувався в нашій країні, перервав саме Янукович, коли лідерів опозиції було кинуто за грати", - заявили в "Батьківщині".

В опозиції наголосили, що виступають за здорову дискусію між опонентами, яка би призводила до справжнього, а не декларативного покращення життя українців.

"Але для початку такого діалогу владі треба зробити кілька простих кроків: припинити політичні репресії, звільнити лідерів опозиції з-за ґрат, скасувати антинародні закони, ухвалені владою в обхід Конституції і здорового глузду", - йдеться в заяві.

"Після виконання цих умов ми готові до переговорів, адже ми маємо реальний план виходу України з глибокої кризи", - запевнили в об’єднаній опозиції.

"Поки що пропозиція сісти за стіл переговорів виглядає як безпорадність: режим Януковича власними руками завів країну у прірву міжнародної ізоляції та економічної відсталості, а відповідальність за це влада пропонує взяти опозиції", - підкреслено в заяві.

Щодо конкретних пропозицій Азарова (умови членства України в СОТ, ставлення до Митного союзу, співпраця з МВФ) у опозиції заявили:

"Ми категорично проти вступу України до Митного союзу. Ми вважаємо, що шлях України тільки один – до Європейського союзу".

"Країні потрібен План змін, і задля цих змін потрібне відновлення співпраці з МВФ, а не програма "покращення", якої за два з половиною роки Вашого прем’єрства країна так і не побачила", - відповіла "Батьківщина" Азарову.

Щодо "покращення співробітництва України із Світовою організацією торгівлі", то, на думку об’єднаної опозиції, тут відповідь одна:

"Україна як член СОТ повинна використати всі засоби і методи для виправданого захисту своїх національних інтересів, у першу чергу з нашими російськими партнерами. А не поводити себе як "слон в посудній лавці", демонструючи некомпетентність у перемовинах із своїми зовнішньоекономічними партнерами в рамках СОТ".