Магера: Референдум – це міна уповільненої дії

П'ятниця, 14 грудня 2012, 18:03

Заступник голови ЦВК Андрій Магера переконаний, що всеукраїнський референдум може бути небезпечним, оскільки містить невідповідності конституції.

Про це він сказав в ефірі ТВі.

"Це міна уповільненої дії на сьогоднішній день. Хто знає, що буде завтра. Я доволі уважно читав цей закон про всеукраїнський референдум. Закон, як на мене, містить ознаки невідповідності Конституції України, зокрема в частині конституційних питань, в частині внесення змін до Конституції, скасування змін до Конституції і т. п", - сказав Магера.

Водночас він наголосив, що на його думку, найбільш небезпечним є питання формування виборчих комісій, окружних і дільничних.

"Я для прикладу наведу: законом передбачено, що ОВК утворюються у кількості 15 осіб Центральною виборчою комісією. А тепер особлива увага! За чиїм поданням? За поданням відповідних голів обласних рад. В Україні є 24 області – відповідно, 24 обласні ради. В 20 областях одна відома партія має керівні посади голів обласних рад. У мене питання – ми хочемо до цього дійти, щоби в 20 областях окружні виборчі комісії формувала одна партія?", - сказав Магера.

За його словами, у цьому випадку люди повинні розуміти, що країна може прийти до формування однопартійних ОВК.

"При такому розкладі не потрібно буде ні ВР, ні президента, а на всеукраїнському референдумі будь-яке питання можна буде прийняти більшістю голосів у 95%", - переконаний Магера.

Як відомо, 6 листопада Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум.

27 листопада президент Віктор Янукович підписав цей закон.

На початку грудня громадські організації попросили Януковича звернутися до Конституційного суду щодо конституційності нового закону про референдум.