У ОБСЄ радіють, що питання Тимошенко не впливає на роль України

Вівторок, 19 лютого 2013, 12:56

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заннієр сподівається, що Україна зробить усе, аби продемонструвати повну відданість принципам верховенства права.

Про це він сказав в інтерв'ю DW, коментуючи те, що Україна у 2013 році очолила ОБСЄ, тоді як Євросоюз критикує її за вибіркове правосуддя й, зокрема, справи проти Юлії Тимошенко.

"Давати відповіді (ЄС) – справа українців. Якщо казати про правила ОБСЄ, важливо, щоб ці проблеми не стосувались головних принципів організації. Наш підхід полягає в тому, щоб країна, яка головує, була прикладом. Ми очікуємо, що Україна зробить усе, аби продемонструвати повну відданість принципам верховенства права", - сказав Заннієр.

"В нас діє принцип оцінки однієї держави іншими (peer review). Я не можу судити, наскільки та чи інша країна відповідає принципам ОБСЄ. Моя робота – допомогти їм стати краще. Я сподіваюсь, що це оцінювання не буде заважати позитивній роботі головування", - додав він.

Заннієр зазначив, що "це – внутрішнє українське питання, на яке існують різні точки зору".

"Є, звичайно, і стурбованість. Рішення про українське головування в ОБСЄ було ухвалено спільно, у тому числі країнами, які нині критикують Україну", - наголосив він.

Генсек ОБСЄ не бачить суперечностей у тому, що країна, яку ОБСЄ критикує, наприклад, за порушення на парламентських виборах 2012 року, тепер очолює організацію.

"В нас у ОБСЄ немає принципу, за яким країна повинна складати іспит, щоб головувати. Країни перебувають на різних стадіях внутрішнього розвитку. Є молоді країни, які виникли після розпаду СРСР, колишньої Югославії. В них демократичні інститути розвивались 20 років. Гадаю, що потрібно сприймати речі з цієї перспективи", - сказав він.

"Якщо подивитися на принципи роботи ОБСЄ, я вважаю, що проблеми є у багатьох країнах, у тому числі – на Заході. Що стосується виборів, то у доповідях про вибори в декотрих "старих демократіях" теж можна знайти повідомлення про проблеми", - додав Заннієр.

На запитання, наскільки голос України в ОБСЄ ослаблений через ситуацію з Тимошенко, він відповів: "Я б сказав, що голос України в ОБСЄ поважають як голос голови та голос колективної організації. Українці добре вчинили, провівши лінію між роллю на чолі організації та їхніми внутрішніми питаннями, які існують і якими вони займаються по-іншому".

"Я зі свого боку маю працювати з Україною, яку, повторюю, на посаду голови обрали всі. Моє завдання – зробити це головування успішним. Тому я вітаю, що ці запитання не висуваються надто на передній план у контексті ролі України як голови (ОБСЄ)", - сказав Заннієр . 

Він також відзначив, що Україна від початку прагла зробити своє головування в ОБСЄ успішним і "використати його, щоб показати себе з позитивного боку".