Главу "Беркута" тимчасово відсторонили за побитих депутатів

Вівторок, 19 лютого 2013, 20:39

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко тимчасово відсторонив від виконання своїх обов'язків командира столичного полку "Беркут" Володимира Александрова.

Про це повідомив "Комерсант-Україна" з посиланням на власні джерела.

Згідно з інформацією, це було зроблено на час службової перевірки інциденту, під час якого бійці спецпідрозділу "Беркут" побили громадських активістів та народних депутатів, які захищають від забудови будівлю Гостинного двору.

Разом з тим, за даними видання, деякі активісти також викликані на допит у зв'язку з порушенням кримінальних справ за фактом подій у Гостиному дворі.

Згідно з повідомленням, під час зустрічі з опозиційними народними депутатами 18 лютого Захарченко пообіцяв провести службову перевірку і усунути на час її проведення співробітників міліції, що командували діями рядових бійців.

Як зазначили у виданні, Александров безпосередньо віддавав наказ про затримання активістів.

"Дійсно, таке рішення ухвалено. Крім Александрова відсторонені ще ряд співробітників міліції", - підтвердив співрозмовник "Комерсант-Україна".

Разом з тим за фактом подій в Гостинному дворі порушено кілька кримінальних справ, зокрема за ч. 2 ст. 296 КК ("хуліганство, вчинене групою осіб"; передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 4 років).

"Вже сьогодні мені подзвонив слідчий Подільського РВВС і запросив на допит", - заявив учасник бійки в Гостинному дворі, голова "Коаліції учасників помаранчевої революції" Сергій Мельниченко.

"За моєю інформацією, будуть порушені й інші справи - за фактом нібито нанесення тілесних ушкоджень співробітникам міліції і навіть за фактом організації масових заворушок, хоча така справа порушувалася в Україні тільки один раз - після подій 9 березня 2001 року акції "Україна без Кучми ", - додав він.

"Влада зрозуміла, що перегнула палицю, і намагається виправдатися, звалюючи власне беззаконня і вину на опозиційних активістів", - заявив Мельниченко.

Як відомо, 18 лютого сталася сутичка між захисниками Гостинного двору та охороною компанії-забудовника  "Укрреставрації".

Близько 15 години  у Гостинному дворі сталася бійка між "Беркутом" та представниками "Свободи" та активістами.  Захисників Гостинного двору схопили та вивезли в автозаці.

Група народних депутатів-свободівців прийшла в кабінет міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з вимогою негайно відсторонити від виконання обов'язків та звільнити із займаних посад полковника "Беркута" Алєксандрова та підполковника Фещука.

За фактом бійки на території Гостинного двору відкрито кримінальне провадження.